Deel dit artikel
-

E-commerce uit de muur

Bank of America gaat een groot deel van de geldautomaten aansluiten op internet. Ruim twaalfduizend apparaten worden omgebouwd en krijgen een 'touch-screen' kleurenscherm, een snelle processor en software waarmee ze geschikt worden voor internet, en daarmee ook voor e-commerce. Gisteren werden soortgelijke machines ook in Nederland gepresenteerd. De Nederlandse Vereniging van Banken reageert sceptisch.

De gisteren gepresenteerde automaten worden gemaakt door NCR Self Service Solutions Benelux , onderdeel van NCR, een grote leverancier van geldautomaten. In onderzoek geïnitieerd door het bedrijf en uitgevoerd door Heliview blijkt dat de Nederlandse consument wel wat ziet in de combinatie geldautomaat en internet. Gemak en veiligheid (de vertrouwde bank) worden door de ondervraagden als redenen genoemd om aan e-commerce via de muur te gaan doen.

Het idee roept meteen de vraag op of er dan niet lange rijen voor de automaat ontstaan. Het is de reden waarom directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken weinig ziet in het idee. "Een van de grondregels van het afhandelen van transacties is dat je niet langdurende en kortdurende transacties op hetzelfde punt moet afhandelen. Het lijkt me niet verstandig van banken als ze dit met dergelijke automaten wel gaan doen."

Volgens Blocks voegen de toepassingen die geboden worden door de nieuwe automaat weinig toe aan hetgeen je ook via de computer kunt regelen bij de bank. "Het enige voordeel is dat je via de geldautomaat in een beveiligd circuit zit met je bankkaart, maar dat lijkt me een zwak argument ."

Toch hebben banken interesse, zegt Tjeerd Rienstra directeur van NCR Self Service Solutions Benelux. "Ze zijn geinteresseerd in het concept." De voordelen voor banken zijn ondermeer dat ze verder kunnen automatiseren en daarmee kosten kunnen besparen en ook hun klanten aanvullende diensten kunnen leveren, zoals het kopen van bioscoopkaartjes, bestellen van bloemen, het opladen van beltegoed, het aanschaffen van vervoersbewijzen en het doen van betalingen. Dat past weer goed binnen de crm ? denkwijze, aldus Rienstra.

De Postbank laat weten de mogelijkheden van de nieuwe geldautomaat "te bestuderen". "Het is een interessante ontwikkeling, maar wij willen eerst bezien wat de kosten voor ons zijn, of het inderdaad verbetering van de dienstverlening is en of de veiligheid gewaarborgd wordt," aldus een woordvoerder.

Levert die e-commerce dan geen lange rijen op? Rienstra: "Nee, alle transacties duren kort. Het kopen van een kaartje kan snel gebeuren. Wat dat betreft zullen we lange en korte transacties niet door elkaar halen. Uiteraard kunnen we niet voorkomen dat mensen eens een boek bestellen, maar dat is niet de bedoeling." Dus geld halen gaat even snel als daarvoor? "Ja, even snel als het kopen en uitprinten van een bioscoopkaartje."

Voor het eind van dit jaar zullen geldautomaten bij retailers al uitgerust worden met een deel van de nieuwe toepassingen, verwacht Rienstra. Bij banken zal het wat langer op zich laten wachten, denkt hij. "Waarschijnlijk zullen begin volgend jaar de eerste automaten met internet actief worden."

Deel dit bericht

9 Reacties

frank van deursen

Ja wat moet ik nu hier weer van zeggen?Het lijkt me echt onzin om nu ook al bij geldautomaten zo iets te gaan doen.Ik vindt niet dat je het ophalen van geld moet gaan combineren met andere zaken.Als je zo iets wil dan een op zich zelfstaande automaat ergens anders, maar niet combineren met geldautomaten.!! Kortom ik vind het geen goed idee om deze ontwikkeling door te zetten, voor een op zich zelf staande toepassing lijkt me dit wel zeer geschikt. Frank

Jan Olde Loohuis

Tsja, wat moet je nog met dergelijke automaten als er (hopelijk) binnen enkele jaren mobiele devices zijn die dergelijke transacties mogelijk maken…

erna veerman

Laten we eerst eens zorgen dat internet veilig wordt, voordat we alle betalings- en geldtransacties eraan koppelen!

Maurice Beerthuyzen

Toch vind ik het wel iets hebben. Naast het aanbieden van een pin-service, ook andere faciliteiten via de geldautomaten aanbieden. Over de uitvoering zou nagedacht moeten worden, want zeg nou zelf, pin-automaten nodigen toch niet vaak uit voor lange transacties. Maar ik zou het idee niet zomaar afserveren. Even afwachten hoe het in Amerika gaat.

X

Zolang je niet eens geld kan overschrijven met een pinautomaat lijkt dit initiatief me wat ver gaan.

Eric Esselink

Ik vind het wel weer typisch Nederlands hoor, doen die banken een keer wat goeds met die ATM's (in NL pin-automaten genoemd) worden ze gelijk de grond in gestampt! Toen ik nog in Silicon Valley woonde (4 jaar, tot feb99), vond ik het wel makkelijk om postzegels uit die (WellsFargo) ATM's te halen. Ook kon ik er geld storten, en zelfs ski-tickets kopen voor Heavenly in Lake Tahoe (zie ook url: http://www.skiheavenly.com/ voor meer info over heavenly, is een geweldige ski-resort!). Kortom lekker makkelijk allemaal, gewoon doen!

Dinant

Dat wordt een geklooi zonder einde. Je koopt niet snel zomaar iets via e-commerce. Je wilt prijzen vergelijken, artikelen bekijken en op je gemak een besluit nemen. Pas als men een e-commerce aankoop op een manier als het spoorkaartje via de automaat op het perron gaat regelen kan het voldoende snel gaan. Maar dat is natuurlijk onmogelijk. Ik vraag me sterk af hoe deskundig de bedenkers van deze plannen zijn….

KingOtto

Ja zeg, je kunt al slechts 1.000,00 opnemen (bah), moet vaak al meer dan 10 minuten wachten voordat een tourist (ik heb het over Amsterdam) begrepen heeft hoe hij geld uit die gleuf moet krijgen, en dat moet ik nu ook nog eens gaan zitten wachten op één of andere gek die met een rij in zijn nek eens rustig een bioscoopkaartje gaat zitten uitzoeken? Zijn we helemaal aan het doordraaien? Laat de mens toch gewoon in de gelegenheid gewoon zijn geld op te halen en dan liefst 20x sneller als dat die stomme apparaten nu werken…..

rob troostwijk

Ik vind het een bijzonder goed idee, onder voorwaarde dat er óók rollen pepermunt en marsrepen uit komen. Vriendelijke groeten van Rob

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond