Deel dit artikel
-

EBay overtreft verwachtingen

De resultaten van veilingsite Ebay overtreffen de verwachtingen van analisten. De winst verdrievoudigde in het tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De nettowinst bedroeg 24,6 miljoen dollar (negen dollarcent per aandeel), tegen 7,46 miljoen dollar (drie cent per aandeel) in het tweede kwartaal van 2000. Het resultaat zonder afschrijvingen en andere posten was 33,5 miljoen dollar oftewel 12 cent per aandeel, waar analisten negen cent per aandeel hadden verwacht.

De omzet steeg tot 180,9 miljoen dollar (waarvan 10,9 uit offline business), en dat is 84% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Analisten hadden op 165 miljoen dollar gerekend.

Ebay klanten verhandelden voor 2,25 miljard dollar via de site in het afgelopen kwartaal. Het kwartaal daarvoor was dat nog 1,98 miljard dollar.

De bruto marge als percentage van de omzet lag op 82%. Net zoveel als in het eerste kwartaal, maar hoger dan de 75% in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ebay stelde de prognoses voor de tweede helft van het jaar naar boven bij. Het bedrijf verwacht een omzet van 385 tot 400 miljoen dollar, 15 tot 30 miljoen meer dan eerder werd verwacht.

Deel dit bericht

9 Reacties

Ron Arends

Het kan dus wel! Petje af voor eBay!

Geert-Jan Smits

Traffic is leading bij veilingsites. Ebay is verreweg de grootste en genereert hierdoor de meeste omzet en hoogste marge. In Nederland lijkt de slag nog niet gestreden. Veilinghal, Spott, Ricardo en Ibazar, de Nederlandse markt lijkt te klein voor meerdere veilingsites gericht op hetzelfde segment. De web site die wint zal de beste service bieden, de handel het beste ondersteunen, veilen 'fun' maken en middels effectieve marketing de meeste traffic weten te generen. Wie wint is nog onduidelijk. Op dit moment voert Jungle Rating een benchmark uit onder de grootste Nederlandse veilingsites. Op een 190-tal factoren wordt de kwaliteit van de dienstverlening gemeten. De winnaar wordt half augustus bekend gemaakt.

G.J. de Vries

Ibazar is nu toch samen met E-bay? Dit kan wel eens de doorslaggevende factor worden in de online veiling wereld (in Nederland). Persoonlijk vind ik Ibazar trouwens veruit de betere veilingsite.

Paul Veen

Het is al jaren duidelijk dat Ebay uiteindelijk een Microsoft-achtige dominatie als veilingsite zal krijgen. Niet het goede management achter Ebay is het geheim achter hun succes, maar de introductie van het 'feedback profile'. In dit feedback profile geven koper en verkoper na de transactie een reaktie over elkaar. Door dit profiel kunnen potentiele kopers/verkopers van elkaar beoordelen of men betrouwbaar is. Iemand met bijvoorbeeld een feedback profile van bijvoorbeeld 300 transacties zal over het algemeen zeer betrouwbaar zijn. Dit is voor een koper van essentieel belang aangezien je de goederen moet betalen voordat de verkoper ze opstuurt. Ik doe al jaren aan- en verkopen op Ebay: een goed feedback profile is mij de garantie dat een verkoper betrouwbaar is en maak ik zonder enige schroom duizenden dollars over. Tot nu toe heb ik de betaalde goederen altijd netjes ontvangen. Indien je weet wat je doet is de kans op oplichting te verwaarlozen. Verkopers zullen bij voorkeur hun goederen op Ebay veilen omdat ze daar hun feedback profile hebben opgebouwd, waardoor ze voor potentiele kopers betrouwbaar zijn. Indien ze zouden switchen naar bijvoorbeeld Spott.nl moeten ze hun feedback profile en daarmee hun reputatie vanaf nul weer opbouwen. De kopers op hun beurt zullen Ebay gebruiken aangezien daar de meeste betrouwbare verkopers zitten. Het is daarmee een prototype voorbeeld van een natuurlijk monopolie. Vanuit dit monopolie kan het andere markten gaan bedienen, je ziet dit al in bijvoorbeeld de samenwerking met Amazon. Ik ben het dan ook niet met Geert-Jan Smits eens dat service e.d. de uiteindelijke winnaar bepalen: de winnaar is al lang bekend. Door haar dominatie heeft Ebay echter ook het meeste geld om in de ontwikkeling van hun dienstverlening te stoppen, waardoor ze ook op het gebied van service beter zijn dan de concurrentie.Dat het geen Nederlands medium is hoeft geen beperking te zijn: je kunt 'local for local' zoeken waardoor je bijvoorbeeld alleen naar aanbieders binnen Nederland kan zoeken. Daarnaast is de onderneming in rap tempo bezig locale sites op te zetten, bijvoorbeeld de duitse versie is al enige tijd live. Mijn voorspelling is dat binnen een jaar voor 'concurrenten' als Veilinghal, Spott, Ricardo en Ibazar slechts een marginale rol is weggelegd.

Gijs

Spott is niet meer en het Ibazarnetwerk is al enige tijd geleden overgenomen door Ebay. Ibazar is interessant voor Ebay omdat Ibazar vertegenwoordigd is in diverse Europese landen. Marktplaats, Veilinghal etc. zijn veel te klein om Ebay te kunnen bedreigen. In Europa is naast Ebay alleen Ricardo nog een belangrijke speler.

bert

Ebay is het te doen om geld, veel geld. Dit betekent dat de gebruiker de dupe wordt van dit streven, zo gaat dat nu eenmaal. De grote vis die alles in zijn omgeving opslokt en verteert. Ibazar,de veilingsite bij uitstek, heeft als aas gediend voor de vervaarlijke multinational.Ibazar was een veilingsite die iets gezelligs over zich had, van "ïk ga even op ibazar"even de aflopende veilingen bekijken, gewoon lekker overzichtelijk en eerlijk. Ebay rooft aleen maar je beurs leeg, je moet zelfs betalen voor een artikel dat je te koop aanbiedt. Het gezellige rommelmarkt idee is weg. Ik hoop dat veel mensen Ebay de rug toe zullen keren en weer gezellig naar de rommelmarkt in eigen dorp of stad gaan.

Gorilja

Ik snap de bovenstaande reactie van Bert niet helemaal. De tijd dat alles op Internet gratis is, is allang voorbij. De klant kan niet meer van een website als eBay verwachten dat hij/zij geld verdient met behulp van alle faciliteiten, zonder dat de facilitator (eBay) daar ook wat aan overhoudt.Is er eindelijk een internetbedrijf dat wel goed geld verdient, is het weer niet goed 🙂

Leo

Ibazar exit, overgenomen door Ebay. Mijn reactie hierop is door velen met wie ik contact hierover had bevestigd: zeer veel slechter!Ibazar: zeer goede (intuitieve) gebruikersinterface, veel response/biedingen, privacy.Ebay: site is onoverzichtelijke schreeuwlijke toestand, response is laag/weinig biedingen, privacy bedenkelijk.Hoezo privacy bedenkingen: reacties op objecten met afzender email adressen spreken voor zichzelf.De onoverzichtelijke site schrik mensen af -> minder biedingen. Hierdoor moet er vaker een aanbieding worden herhaald. hierdoor worden de kosten hoger, hierdoor wordt het aanbod minder, hierdoor wordt het bezoek lager, hierdoor zal uiteindelijk ebay niks meer voorstellen. Dus mijn aanbevelingen luiden als volgt: Maak je site eenvoudiger, toegankelijker. Zit niet zo te neuzelen over allerlei toeters en bellen waarvoor extra betaald moet worden. Scherm privacy net zo goed af als ibazar deed en je kunt wat mij en velen van mijn vrienden betreft toekomst hebben.

Peter

Hebben alle respondenten het artikel eigenlijk wel gelezen? eBay doet het gewoon commercieel gezien heel erg goed. Waarom? Omdat zij er als één van de weinigen in geslaagd zijn een billing relatie met hun gebruikers op te bouwen (lees: verdienen aan de bezoekers). Voor zover ik weet is eBay geen liefdadigheidsinstelling, maar gewoon een commercieel bedrijf. En gelijk hebben ze. Ibazar was misschien wel leuk, maar van leuk alleen eet je geen brood. Het was voor deze partij bittere noodzaak om door een partij als eBay overgenomen te worden, want zelfstandig hadden ze het niet heel lang meer volgehouden.Wees nou gewoon eens blij dat er met eBay eindelijk een internet initiatief is dat (zeer) succesvol is. "vervaarlijke multinational" alsjeblieft zeg, en Leo, ik denk echt dat nu het hele management van eBay wakker schrikt van jouw goed onderbouwde analyse en argumenten en de boel volledig omgooit om wel succesvol te worden. NOT!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond