Deel dit artikel
-

EDay 2012: socialmedia in escalaties en crises

Welke rol spelen socialmedia in tijden van sociale onrust, escalaties na rampen en onzichtbare sociale onderstromen? Wetenschapster Farida Vis is diep ingevoerd en deelt haar inzichten op Emerce eDay.

Vis, van Engelse universiteit van Sheffield, onderzocht miljoenen tweets na grootschalige Engelse sociale onrust. Wie stookt online de onrust op? Wie heeft de grootste invloed? Welke rol spelen nepaccounts en satirische accounts op Twitter en Facebook? Ze publiceerde er onder meer op het datablog van de Engelse kwaliteitskrant The Guardian.

Op Emerce eDay vertelt Vis welke nieuwe beelden de analyse van big data kan opleveren. De rellen in het Engelse Reading zijn een kleine blauwdruk van hoe samenlevingen in de toekomst op massale schaal kunnen reageren op onverwachte ontwikkelingen.

Het staat vast dat besloten communicatiesystemen als BlackBerry Messaging en WhatsApp olie op het vuur zijn in onrustige situaties. Goedkoop, snel, wijd verbreid en – bovenal – ongrijpbaar.

Waarom is de politie, anders dan politici, tégen het uitzetten van socialmediakanalen?

*) Vis is een van de sprekers op Emerce eDay op donderdag 25 oktober in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam.

Foto: Steve Jurvetson (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Arno Naafs

Ben benieuwd of Project X Haren er nog even bij wordt gepakt! (Haren vond plaats na publicatie van dit bericht). Wel heel actueel nu!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond