Deel dit artikel
-

‘Een derde Nederlanders vindt datacenter in woonomgeving geen probleem’

37 procent van de Nederlanders vindt het niet erg als er een groot datacenter in hun achtertuin komt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.122 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard.

Toch heeft een aanzienlijk deel van de ondervraagden bedenkingen bij de komst van deze blokkendozen.

Opvallend genoeg hebben bewoners uit de provincies waar veel te doen is om datacenters, namelijk Groningen en Flevoland, samen met Drenthe het minst bezwaar tegen de komst van een megadatacenter.

Zo vindt 57 procent van de Groningers het niet erg als er een datacenter in hun woonomgeving komt, gevolgd door Drentenaren (vijftig procent) en Flevolanders (44 procent).

Niet iedereen is volledig overtuigd van de komst van datacenters. Zo is maar liefst 57 procent van de respondenten bang dat hun leefomgeving minder aantrekkelijk wordt en vindt 66 procent dat datacenters niet passen binnen de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen. Ook nu hebben Noord-Nederlanders de minste bezwaren: 53 procent vreest voor een lelijker landschap en 61 procent is van mening dat het stroom-, water- en landverbruik van datacentra niet past binnen de landelijke klimaatdoelstellingen. Braun:

Kennisgebrek is een mogelijke verklaring waarom Nederlanders niet eenduidig tegen de komst van grote datacenters zijn. Zo weet slechts een derde van de respondenten wat de persoonlijke gevolgen zijn als er een datacenter in hun omgeving komt. Die bewustwording lijkt met de jaren toe te nemen: 28 procent van de respondenten jonger dan dertig jaar is op de hoogte van de persoonlijke consequenties, tegenover veertig procent van de zestigplussers. E

en positief persoonlijk gevolg, namelijk werkgelegenheid, lijkt voor sommigen wel interessant: een vijfde van alle ondervraagden wil bij een datacenter werken. Mannen staan hier aanzienlijk meer voor open (dertig procent) dan vrouwen (vijftien procent).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond