Kamer zoekt balans in bouw data- en distributiecentra

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de steun van de Tweede Kamer voor meer regie van de overheid op de bouw van data- en distributiecentra. Dinsdag stemde het parlement over een motie van Van Esch (Partij voor de Dieren) en Simons (BIJ1).
Er is afgesproken dat deze faciliteiten goed doordacht een plek moeten krijgen in het landschap en men waar mogelijk bestaande faciliteiten efficiënter moet gaan gebruiken.
Waar eerder door sommige partijen nog gepleit werd voor een totaalverbod op dit type gebouwen, gaat dat voor een Kamermeerderheid te ver. Het belang van efficiënte logistieke diensten en goede datahubs voor de brede welvaart in Nederland wordt ook door de Kamer ingezien.
Het kabinet komt wel met strengere regels voor de bouw van hyperscale datacenters. Dit schrijft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer. In aanloop naar het opstellen van strengere regels neemt het kabinet een voorbereidingsbesluit. De duur van dit besluit is negen maanden. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat, voordat de criteria wettelijk zijn vastgelegd, nieuwe hyperscale datacenters zich op ongewenste plekken in Nederland vestigen.
Hyperscale datacenters zijn datacenters van 10 hectare of meer en een elektriciteitsaansluiting van 70 Mw of meer.
De gemeenten Het Hogeland en Hollands Kroon worden uitgesloten van de werking van het voorbereidingsbesluit vanwege de eerder bepaalde locaties Eemshaven en Middenmeer. Daarnaast heeft het besluit geen betrekking op de komst van een hyperscale datacenter in Zeewolde.
De werkgeversorganisaties kunnen zich vinden in de plannen, Data, digitalisering en duurzame logistiek vormen de ruggengraat van de moderne Nederlandse economie, schrijven de organisaties. Dagelijks worden miljoen pakketten thuisbezorgd en zorginstellingen, winkels en culturele instellingen met levensmiddelen en andere producten bevoorraad. We werken ook steeds meer online en in de cloud. Juist door de zeer efficiënt werkende distributiecentra en datacenters zijn we in staat steeds meer mensen en bedrijven in ons land op een duurzame en comfortabele manier te voorzien van producten en (ict-)diensten.
Dat bij de bouw van deze faciliteiten goed rekening gehouden moet worden met de impact op de leefomgeving en het energieverbruik, vinden ook de ondernemerskoepels. In het afgelopen jaar groeide de weerstand tegen grote datacenters en logistieke ‘blokkendozen’.
Foto Shutterstock
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond