Deel dit artikel
-

Eerste winst ING Direct: 13 miljoen euro

ING Direct heeft in het vierde kwartaal van 2002 voor het eerst een winst voor belastingen geboekt, van dertien miljoen euro. De internetbank groeit sterk en telt wereldwijd ruim vijf miljoen klanten met een toevertrouwd kapitaal van 55,2 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van ING.

De bankverzekeraar spreekt in zijn jaarverslag van "een sterke groei van de klanten, toevertrouwde middelen en resultaten" voor ING Direct. De resultaten lopen volgens ING een jaar voor op schema. Vorige maand werd al bekend dat ING Direct in één jaar tijd zijn klantenbestand wist te verdubbelen.

De internetbank telde in december 2002 naar eigen opgave 5.041.000 klanten, bijna het dubbele van de 2.576.000 die het een jaar ervoor had. Hans Verkoren, 'global head' van ING Direct, sluit niet uit dat de internetbank in 2005 twaalf miljoen klanten heeft. In het vierde kwartaal van 2002 schreef ING Direct voor het eerst zwarte cijfers, aldus de bankverzekeraar. De winst voor belastingen bedroeg dertien miljoen euro.

Ook de toevertrouwde middelen groeien snel. In totaal beheerde ING Direct per december 2002 55,2 miljard euro namens zijn klanten, waar dat een jaar ervoor nog 24 miljard en in juni 2002 41 miljard euro was. In alle markten probeert de internetbank klanten te lokken met een spaarrekening met hoge rente. Daarvan bedraagt de gemiddelde inleg per klant volgens ING tienduizend euro. De bankverzekeraar zegt ooit in die landen met internetbankieren te zijn begonnen, waar het nog niet actief was met andere business units.

Duitsland is momenteel de grootste markt van ING Direct, dat actief is in zeven landen. In Duitsland nam het vorig jaar een meerderheidsbelang van zeventig procent in directbank DiBa , die inmiddels bijna 1,9 miljoen klanten en 20,3 miljard aan toevertrouwde middelen heeft. DiBa wordt komend jaar geïntegreerd met het enkele weken terug door ING overgenomen Entrium Direct Bankers .

Tweede markt achter Duitsland zijn de VS, met 864.00 klanten en 8,9 miljard euro aan beheerd kapitaal. Canada, waar ING Direct in 1997 van start ging, is de derde markt in termen van aantallen klanten (684.000). Postbank Internetbankieren, waar ING vrijdag geen separate cijfers over kon geven, maakt geen onderdeel uit van ING Direct.

Moederconcern ING heeft over 2002, net als in het jaar ervoor, een operationele nettowinst van 4,24 miljard euro behaald. De totale baten stegen met 3,2 procent naar 76,5 miljard euro. Minder goed nieuws was er over het beheerd vermogen dat met dertien procent daalde (naar 449 miljard euro) en over fors gestegen beleggingsverliezen en risicokosten (+91 procent) voor bancaire activiteiten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond