Deel dit artikel
-

Emerce lanceert rfid monitor en rfid weblog

Tien procent van de Nederlanders zegt de term RFID te kennen, nadat kort is uitgelegd wat RFID-technologie is en wat haar toepassingen zijn. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Emerce RFID Monitor uitgevoerd door R&M Interactive onder 1073 Nederlanders. Emerce start per vandaag een weblog over de technologie en haar toepassingen op rfid.emerce.nl.

Radio frequency identification (RFID) is een technologie waarbij op afstand zogeheten `tags´ op pallets en dozen maar eventueel ook producten afgelezen kunnen worden. Deze chips identificeren het individuele voorwerp. Fabrikanten en retailers experimenteren reeds met de technologie in de toeleveringsketen. Op termijn kan de technologie in consumentenmarketing een rol gaan spelen.

In het onderzoek werden een aantal denkbare toepassingen aan de respondenten voorgelegd. Nederlanders zien veel voordelen van RFID bij het terugvinden van gestolen goederen (78% van de respondenten) en dalende prijzen als gevolg van lagere kosten in de logistieke keten (63%). Aankoopsuggesties op basis van eerdere aankopen ziet slechts 10% als een mogelijk voordeel.

Het onderzoek van R&M Interactive is vergelijkbaar met een recent Amerikaans onderzoek. Amerikanen zien veel meer voordeel in aankoopsuggesties dan Nederlanders (41%). Zowel Nederlanders (73%) als Amerikanen (67%) vinden het zorgwekkend dat er mogelijk een toename van DM-acties gaat plaatsvinden naar aanleiding van het koopgedrag.

Meer resultaten uit het onderzoek zijn te vinden in het nieuwe nummer van Emerce. De Emerce RFID monitor, uitgevoerd door R&M Interactive, zal elk half jaar plaatsvinden. Vanaf najaar 2004 zal ook de bekendheid van, waardering voor en gebruik van de technologie in het bedrijfsleven opgenomen worden in de Emerce RFID Monitor.

Weblog: rfid.emerce.nl
Vanaf vandaag start Emerce een weblog die helemaal gewijd is aan RFID. De dagelijkse updates bevatten een greep uit het belansgijkste nieuws. Daarnaast zullen er regelmatig columns van toonaangevende personen op de log gepubliceerd worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pax

Ik lees nergens iets over de security van RFID toepassingen, dat is namelijk een zeef. De deur staat gewoon open. Heel simpel: je neemt een RFID receivertje, je schroeft hem open en je soldeert een extra usb port bot op de printplaat. Niet bakken, maar solderen, netjes dus. Ja, het motherboard heeft 2 usb porten, een backplane en een PCB single header. Dan hang je het ding aan een willekeurige linuxmachine, (ik heb het met een laptopje gedaan met slackware er op) via de nieuwe usb. Vervolgens neem je wat portscan scripting waarbij je in de config zegt alleen te scannen op één transmitter. Niet meerdere, maar één. Dat was dus voorheen een pot en nu dus een transmitter. Deze heeft ook een ID bij zich die een referentie heeft met de receiver (het ding op de pallet). Geinige van de zut is dat de transmitter en de receiver het helemaal niet erg vinden als er een extra receiver opduikt in de zendingscirkel. Hij mag het niet onderbreken maar hij mag zich wel mengen. Op dat moment kan je dus ontvangen, krijg je de ID's en de meta info (want meer is het echt niet, gewoon wat meta info). Deze pas je aan, dus je zegt dat het geen pallet met Heineken is maar met koffie. Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld maar op basis van eigen ervaring. We maakten dus van de pallet Heineken , Koffie. Het viel ons op dat de gehele pallet niet meer mee mocht doen in het distributie circuit. Minuscule chaos. Maar goed, de ID's zijn niet aangepast.. dus het staat allemaal vrolijk open. Nu ben ik een grote lieverd die geen enkele kwaad in de zin heeft. Dus hebben we de distributeur in kwestie laten weten wat er 'loos' was. Geen enkele reactie. Nou goed, dan niet. RFID zal wel heel prachtig worden, maar het is nu echt prutswerk. Ik ga me rotlachen als die TIE kabouters iets aan het werk schoppen met RFID. Mijn ervaring is dat dit echte prutsers zijn. Maar dat terzijde, Moraal van dit verhaal: mooie toepassing, spijker het dicht! Pax

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond