Deel dit artikel
-

EPN pleit voor electronisch stemmen in Nederland

Het Electronisch-highway Platform Nederland ( EPN ) vindt dat er in Nederland electronisch gestemd moet kunnen worden. Zij pleiten daarom voor experimenten op lokaal niveau met elektronisch kiezen. Dit schrijft EPN in haar dossier 'Internetdemocratie ? Democratie vanuit de leunstoel?' Volgens het EPN kan electronisch stemmen de opkomst bij verkiezingen verhogen.

Zij verwijzen daarvoor naar de voorverkiezingen in Amerika, waar de staat Arizona voor het eerst de kiezer de mogelijkheid gaf via Internet een stem uit te brengen. De opkomst was drie keer zo hoog als verwacht.

Niet alleen het verruimen van de stemmogelijkheden via de electronische snelweg ziet EPN als een mogelijkheid om Internet tijdens verkiezingen te gebruiken. Ook zouden meer mensen meedoen aan het publieke debat via Internet en wordt de kloof tussen burgers en bestuur verkleind, doordat zowel de kiezer als politicus direct met elkaar in contact kunnen komen.
Verder kan de kiezer op de hoogte worden gehouden van actuele gebeurtenissen, standpunten en mogelijke nieuwsfeiten over een partij. Doordat de mensen beter geinformeerd worden, worden ook de meningsvorming en beleidsvorming verbeterd. Deze informatieverstrekking zou niet door de overheid moeten gebeuren, maar door onafhankelijke maatschappelijke organisaties.

Naar het oordeel van EPN ligt de nadruk op de discussie nog te veel op Internet. EPN wil ook de rol van de mobiele telefoon juist meer benadrukken. "Het voordeel van telefonisch stemmen is stemherkenning, zodat niemand anders jouw stem kan gebruiken", aldus Peter van der Wel, directeur EPN. Met electronisch stemmen kan volgens hem ook de privacy beschermd worden, door met een mailservice anoniem te stemmen. Van der Wel erkent dat hackers nog altijd een groot probleem vormen.

Deel dit bericht

1 Reacties

J. Geerts

Op de nieuwe site http://www.referendum.NU is reeds een begin gemaakt met deze vorm van stemmen. Iedere dag plaatst een Tweede Kamerlid een stelling. Bezoekers kunnen op deze stelling stemmen en op het forum hun mening achterlaten. De kamerleden worden op de hoogte gesteld van deze meningen en kunnen zelf weer reageren op een bezoeker. Het begin van interactieve digitale democratie?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond