Deel dit artikel
-

Eric Schmidt (Alphabet): ‘Denk groter!’

“Denk groter, focus je op de nieuwe architectuur van de wereld om grotere problemen op te lossen”. De boodschap van Eric Schmidt, topman van Googles moederbedrijf Alphabet, aan de bezoekers van Startup Fest Europe is duidelijk.

Schmidt sprak zojuist voor een volle zaal in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De Amerikaan is een van de topsprekers op het openingsevent van Startup Fest Europe, mede georganiseerd door Emerce.

Zonder dat dat besef echt goed is doorgedrongen, staan we aan de vooravond van een nieuwe IT-realiteit. Veel bedrijven moeten zich nog aanpassen aan de wereld waarin smartphones, mobiel breedband en clouddiensten centraal staan. In Schmidts wereld is dat al weer achterhaald.

“De nieuwe component daarbij is machine learning en kunstmatige intelligentie. Bij Google werken we aan de crossover van oren, ogen en spraak.” Zijn werkgever, waar hij de rol van minister van ‘Buitenlands Zaken’ speelt, investeert veel in lerende computers. En maakt die technologie, via API’s, ook beschikbaar aan derden. Zaaien om te laten groeien.

“Hiermee staan we nog maar een het begin. Over tien jaar ziet de wereld er heel anders uit. Dat is nog heel ver weg”, klinkt zijn reactie op een vraag naar ethische vraagstukken rondom kunstmatige intelligentie.

Hoewel evangelistisch over technologie, is Schmidt uitgesproken kritisch over Europa. Het onderwijssysteem en ondernemerslandschap in het bijzonder. “Bij ons kunnen startups aan universiteiten daar makkelijk seed funding krijgen. In Europa kopen wij die bedrijven vanwege hun talent op, omdat ze geen financiering van de universiteiten krijgen. Daarnaast zijn er te veel beperkende regels voor startups om snel en internationaal te kunnen groeien.”

Die twee elementen zijn er volgens de bestuurder debet aan dat Googles aparte investeringsfonds voor startups van de driehonderd investeringen er maar ongeveer tien in Europa deed.

Terwijl Schmidt enkele schamperende opmerkingen maakte over de moeilijke regelgeving in Europa, viel de Franse politie het hoofdkwartier van Google in Parijs binnen. Het Amerikaanse bedrijf wordt verdacht van belastingontduiking. Ruim honderd belastinginspecteurs en rechercheurs doorzoeken het kantoor.

Foto’s: Peter Boer (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond