Deel dit artikel
-

Ericsson vindt business-model dvb-h onduidelijk

Ericsson vindt het business-model van dvb-h, de standaard voor het uitzenden van video naar handhelds, onduidelijk. “We hebben zelf ook gekeken naar dvb-h. Voor ons was onduidelijk wie welke kosten op zich neemt en hoe het qua rechten allemaal geregeld is,” zegt Uwe Horn, multimedia-specialist van Ericsson.

Dvb-h staat voor Digital Video Broadcasting – Handhelds en is een standaard voor het doorgeven van bewegende beelden op handhelds en mobiele telefoons.

 

Ericsson is wel van plan om dvb-h te gaan ondersteunen, maar gaat het zelf niet aanbieden. In plaats daarvan komt Ericsson met MBMS, een standaard die het makkelijker moet maken om beelden via umts uit te zenden. Volgens Horn gaat het om een zogenaamde patch. Met de software-upgrade worden volgens hem een aantal onvolkomenheden die nu nog in umts zitten opgelost. Daardoor wordt het een stuk eenvoudiger om dingen uit te zenden.

Een van de redenen dat Horn dvb-h niet zo ziet zitten is dat er eerst tientallen miljoenen euro’s in dvb-t gestoken moeten worden. De t staat voor terrestrial. Daar komen nog eens enkele miljoenen bovenop voor het realiseren van dvb-h.

Iets anders is volgens Horn de rechtenkwestie. “Dat je een signaal kan uitzenden op televisie betekent nog niet dat je de beelden rechtstreeks kunt doorprikken op het mobieltje. Daar zijn ook nogal wat rechtenkwesties mee gemoeid. Daardoor wordt het moeilijker om dvb-h te introduceren. We hebben heel vaak gekeken naar dvb-h, maar vonden het business-model niet zinnig.” Nokia gelooft wel heilig in dvb-h.

Deel dit bericht

1 Reacties

Sjap

DVB-H is gewoon Yet-Another-Broadcasting-Technique. Het business model is abonnementen op televisie en radio kanalen verkopen, al dan niet in een groter package (DVB-T/C + H bijvoorbeeld). Ericsson loopt technisch achter op Nokia, dat is de werkelijke reden. In het algemeen is DVB-H wel lastig omdat er maar heel kort wordt gekeken op kleine schermpjes. Dus past VOD beter. En VOD is beter via IP uit te zenden. UMTS dus.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond