Deel dit artikel
-

EU: onderzoek naar concurrentievervalsing Google

Drie verticale zoekmachines gaan in de aanval tegen Google. Na klachten over de zoekmachinegigant heeft de Europese Commissie een antitrustonderzoek ingesteld naar Google.

Zowel Ejustice.fr, Foundem uit het Verenigd Koninkrijk en de Europese vergelijkingssite Ciao van Microsoft klagen over concurrentievervalsing. De drie bedrijven menen dat hun sites in de zoekresultaten van zoekmachine Google bewust laaggehouden worden.

Op haar blog geeft Google aan dat het algoritme dat de zoekresultaten bepaalt niet perfect is, maar dat het bedrijf niks heeft tegen verticale zoekmachines. Als voorbeeld worden Moneysupermarket.com, Opodo en Expedia gegeven, die wel hoog in de resultaten naar voren komen.

Microsoft nam in 2008 nog Greenfield Online over, het moederbedrijf van de Europese vergelijksingssite Ciao die ook een Nederlandse site kent. Na de overname kreeg Google al eerder klachten voor de kiezen van Ciao, een AdSense-partner van Google, over voorwaarden. Dit werd toen aan de Duitse autoriteiten voorgelegd, maar is inmiddels in Brussel neergelegd.

Foundem, zo wijst Google, is onderdeel van de brancheorganisatie ICOMP, die weer gedeeltelijk door Microsoft wordt gefinancierd.

Deel dit bericht

6 Reacties

Sjoerd

Succes. Dit heeft niets met concurrentievervalsing te maken.a) Kennelijk weten zij niet zoveel van SEO af anders waren zij wel beter vindbaar geweestb) Zijn zij dus afhankelijk van een 'concurrent' om bezoek te krijgen. En die ga je dus aanklagen .. LOLc) Microsoft .. tja badaBing

vermoeiend

@ sjoerd…. pfff mijn reactie is net wat minder treurig dan jou uitermate vermoeiende reactie. Als je niks zinnigs weet ssssssst

Sjoerd

@Vermoeiend Had dan niet gereageerd, prutser

Douwe de Jonge

We mogen er denk ik wel vanuit gaan dat bedrijven als Ciao weten hoe SEO in elkaar steekt en dat daar een behoorlijk budget heen gaat. Google is niet heilig, laten wij van dat idee nou eens afstand nemen. Dit is een miljardenbedrijf en waar miljardenbelangen spelen is niemand lief. Dat hoeft ook niet maar het geeft wel aan (hypothetisch dan want niets is bewezen) dat Google niet altijd de "waarheid" spreekt in haar organische resultaten. Ben benieuwd naar de uitkomsten. @Sjoerd: Teksten als prutser horen niet thuis op deze site. Gaarne je taalgebruik kuizen.

Jasper

De kracht van een bedrijf als Google kan natuurlijk gigantisch zijn. In theorie kunnen zij vrijwel iedere (potenti?le) concurrent uit de markt drukken.  Denk aan recente ontwikkelingen waarbij Google zich steeds meer op de affiliate tour gaat begeven door het vergelijken van hypotheken en creditcards. Hoe ver gaat dit nog door? Dat is iets waar we ons best eens zorgen over kunnen maken. Dat enkele bedrijven dit aan de kaak stellen vind ik een goede aanpak. Microsoft heeft eerder ook een knieval moeten maken voor Brussel.

Anthony

@Sjoerd: beetje jammer dat je je aantijgingen niet onderbouwd. a) heb jij SEO analyse van site. Die zou ik dan ook graag zien! :)b) Google is geen verticale zoekmachine en kan hier mogelijk last van ondervinden ( http://sync.nl/verticale-zoekmachines-achilleshiel-van-google/ ) reden genoeg om indien mogelijk het deze partijen wat moeilijker te makenc) Door simpelweg MS te bashen neemt niemand je serieuzer hoor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond