Deel dit artikel
-

Europa ‘neemt voortouw’ met IPv6

“Ergens tussen 2010 en 2011 zijn de IP-adressen op. We moeten overstappen op IP versie 6. Dat doen we bij Google ook, vooralsnog in afgeschermde omgevingen.” Dat houdt Google-evangelist een ‘vader van het internet’ Vint Cerf voor aan providers en overheden. De Europese Commissie ontvouwt deze maand zijn transitieplannen richting de toekomst.

De toekomst van het internet komt in het gedrang. Alle apparaten op internet hebben een eigen soort telefoonnummer, het IP-adres, maar die nummers beginnen op te raken. Volgens Cerf wordt dat moment al spoedig bereikt, uiterlijk binnen 4 jaar. De meeste technisch experts zijn het daarin met hem eens.  

IPv4 en IPv6 náást elkaar draaien

Bij de creatie van de nu gebruikte versie 4 van het internetprotocol (IPv4) is er nooit rekening mee gehouden dat miljarden mensen een internetverbinding zouden krijgen én tegelijkertijd gebruiken. De oplossing voor deze schaarste is de implementatie van IP versie 6 (IPv6).

"De transitie van IPv4 naar IPv6 is lastig. Dat weet ik. Het zal een periode vergen waarin beiden náást elkaar worden gedraaid. We kúnnen nu eenmaal niet de knop van de ene dag op de andere omzetten."

Cerf vervolgt zijn betoog aan het veelal Duitse publieke: "Het lastigst wordt de internetaanbieders ervan te overtuigen IPv6 te bieden. De meeste sóftwarebedrijven hebben de IPv6-mogelijkheden reeds in hun software verwerkt. ISP’s hebben de v6-functie echter nog niet geactiveerd op het niveau van de routers." De Amerikaan die in de jaren ’70 van vorige eeuw de basis van het huidige internet legde roept klanten op om om IPv6 te vragen bij hun providers.

Googles technisch topman Vint Cerf, die ook part time voor ruimtevaartorganisatie Nasa werkt, deed zijn uitspraken tijdens de openingstoespraak van de vandaag gestarte IPv6 Summit in het Duitse Potsdam (download video).

Europese overheid neemt het voortouw

De Europese Commissie stopt met wachten tot internetproviders op IPv6 overstappen, of het zoals Xs4all op experimenteel niveau aanbieden.

Op maandag 30 mei houdt het directoraat-generaal Information Society and Media van Vivianne Reding de ‘Europese IPv6-dag‘. Dan wordt het actieplan ‘Advancing the Internet action plan for the deployment of Internet Protocol version 6 (IPv6) in Europe‘ gepresenteerd. Dat actieplan beschrijft de stappen die de Europese overheid gaat nemen om de acceptatie van IPv6 te bespoedigen. Vint Cerf zal ’s ochtends een van de sprekers zijn (agenda in .Pdf)

"De Europese Commissie vindt de invoering van IPv6 een urgente zaak", aldus Detlef Eckert van het kantoor van eurocommissaris Reding (download Powerpoint) tijdens een bijeenkomst bij RIPE. Volgens hem moet 25 procent van de Europeanen in 2010 de mogelijkheid hebben IPv6-diensten te gebruiken.

De Europese Commissie stelt binnenkort, vermoedelijk op 22 mei, een actieplan voor met enkele praktische stappen vooruit. De Commissie stelt voor dat er studieboeken apart aandacht aan IPv6 wordt besteed bij relevante opleidingen. Bovendien vindt de Commissie dat lidstaten de inkoop van IT-apparatuur gezamenlijk kunnen doen en in de aanbestedingsspecificaties expliciet op IPv6-ondersteuning moeten vragen. Dat geldt niet enkel voor apparatuur maar voor alle trajecten en samenwerkingen waar mogelijk.

IPv6 bevat standaard ondersteuning voor multicast. Via die techniek kunnen mediabedrijven in theorie met minder middelen meer publiek bereiken.

China spant zich in  om mondiaal koploper te worden bij de implementatie van IPv6. Tijdens de Olympische Spelen hoopt China die claim hard te kunnen maken met demonstraties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond