Deel dit artikel
-

Facebook en KPN genomineerd voor Big Brother Award

Negen genomineerden maken kans op de Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar. Daaronder KPN en Facebook. 

Facebook wordt genomineerd omdat zij ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers. Volgens het juryrapport (pdf): ‘Facebook heeft een twijfelachtige reputatie op het gebied van privacy en krijgt steeds vaker de wind van voren. Maar niets weerhoudt haar: het bedrijf maakt nu haar eigen feestje door middel van een beursgang. Aandeelhouders willen daarna natuurlijk profiteren van de waarde van onze persoonlijke gegevens. En dat kunnen wij ook onszelf aanrekenen.’

Het telecombedrijf KPN is genomineerd vanwege het gebruik van de omstreden technologie Deep Packet Inspection om het internetverkeer van haar klanten nauwkeurig in kaart te brengen. ‘Telecombedrijf KPN dacht een nieuwe manier te hebben gevonden om haar aandeelhouders tevreden te stellen met goede winstcijfers. Kon het bedrijf nagaan welke gratis internetdiensten hun klanten gebruikten waarvoor ze bij KPN wél moesten betalen? Voor dat doel werd een onnodig en zeer omstreden middel ingezet, dat trots werd geclaimd als primeur.’

De jury heeft een bijzondere vermelding in het leven geroepen voor het inmiddels failliete DigiNotar, omdat ze de betrouwbaarheid van communicatie van Iraanse en Nederlandse burgers in gevaar hebben gebracht.

Het Korps Landelijke Politiediensten is genomineerd vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers.

De winnaars worden bekend gemaakt op 7 maart, tijdens een gala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De jury bestond uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en TROS Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, rapper en privacyvoorvechter Typhoon en professor IT & Auditing en partner bij KPMG Edo Roos Lindgreen.

Deel dit bericht

1 Reactie

francis

denk dat facebook met de prijs er van door gaat

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond