Deel dit artikel
-

Fairphone lanceert nieuwe smartphone tegen de verspilling

Het Nederlandse Fairphone lanceert vandaag zijn volgende smartphone, de Fairphone 4, naar eigen zeggen ‘de eerste modulaire 5G smartphone ter wereld die ook nog eens duurzamer, herstelbaar en maatschappelijk verantwoord is’.

Fairphone is geen bedrijf dat elk jaar een nieuw model lanceert. De smartphone industrie kampt met een groeiende stroom elektronisch afval, veroorzaakt door de 1,4 miljard mobiele telefoons die elk jaar worden verkocht. De gemiddelde telefoon heeft een levensduur van niet meer dan twee tot drie jaar. Bovendien wordt slechts 15 procent van de afgedankte telefoons ingezameld voor recycling.

Voor de Fairphone 4 garandeert Fairphone softwareondersteuning tot eind 2025 met onder meer upgrades naar Android 12 en Android 13, maar het bedrijf streeft naar een nog langere periode, tot eind 2027, met upgrades naar Android 14 en Android 15, ondanks dat de ondersteuning van de chipsetleverancier dan vervalt.

De smartphone is de duurzame keuze voor klanten die geen compromissen willen sluiten op het gebied van de nieuwste technologie, stelt het bedrijf. Op het toestel wordt vijf jaar garantie geboden, om mensen aan te moedigen hun telefoon langer te gebruiken.

Eva Gouwens, CEO van Fairphone, zegt dat haar bedrijf de traditionele manier waarop apparaten worden ontwikkeld wil uitdagen. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling was om een eersteklas duurzame smartphone te produceren die toekomstbestendig is, eenvoudig gerepareerd kan worden en lang meegaat. ‘Onze klanten zijn mensen die onafhankelijke keuzes maken op weg naar positieve verandering, en die Fairphone kiezen om die verandering sneller te laten verlopen.’

Fairphone 4 is volgens de fabrikant dan ook de eerste smartphone op de markt die geen elektronisch afval creëert. Het bedrijf compenseert de telefoons van gebruikers en reserveonderdelen door voor elke verkochte Fairphone 4 één telefoon (of een vergelijkbare hoeveelheid klein elektronisch afval) verantwoord te recyclen. Of, Fairphone neemt ten minste één telefoon terug en reviseert hem om de productie van een nieuwe te voorkomen.

Het bedrijf heeft zijn lijst met eerlijke materialen inmiddels uitgebreid met zes nieuwe en richt zich nu op 14 essentiële materialen uit duurzame en eerlijker bronnen. Voor de Fairphone 4 zijn dit onder meer Fairtrade-gecertificeerd goud, aluminium van leveranciers met het certificaat Performance Standard van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI), eerlijk wolfraam uit Rwanda, evenals gerecycled tin, zeldzame mineralen en kunststoffen. Fairphone is het eerste smartphonemerk met een achterkant die is gemaakt van 100% post-consumer gerecycled polycarbonaat.

Specificaties

Gebruikers hebben de keuze uit 6 GB RAM met 128 GB intern geheugen of 8 GB RAM met 256 GB intern geheugen. De Fairphone 4 heeft Qualcomm-chipset met ‘toekomstbestendig 5G’. Het 6,3-inch Full HD+ display is gemaakt van Corning Gorilla Glass 5 voor duurzaamheid en schok- en krasbestendigheid. De 3.905 mAh batterij is vervangbaar en kan in 30 minuten tot 50 procent worden opgeladen (met een oplader van minimaal 20 W).

De camera is voorzien van een tweetal ‘eersteklas lenzen’ – een hoofdcamera met 48 MP voor alle details en een ultragroothoekcamera met 48 MP voor het grotere geheel – een selfiecamera van 25 MP.

De Fairphone 4 kan op 30 september worden vooruitbesteld op de website van Fairphone en van een aantal partners, tegen een adviesverkoopprijs van 579 of 649 euro. De twee varianten komen op 25 oktober op de markt. In Nederland is Fairphone 4 via verkrijgbaar via de website van Fairphone, evenals bij T-mobile, KPN en Belsimpel in Nederland en bij Orange, Proximus en Krefel in België.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond