Deel dit artikel
-

Fastweb succesvol glasvezelconcept televisie, internet en telefonie

Het Italiaanse communicatiebedrijf Ebiscom kondigde afgelopen week aan volgens plan haar doelstellingen te bereiken. Ebiscom biedt met Fastweb een uniek Europees concept van diensten middels glasvezel tot in huis.

Ebiscom startte in 2001 met het aanbieden van multimedia-diensten als totaalconcept. Italië is een land dat nagenoeg geen kabeltelevisie kent. Daarom is Ebiscom in 1999 gestart met de aanleg van glasvezel in zes grote Italiaanse steden: het economisch centrum Milaan, de hoofdstad Rome, de zuidelijke stad Napoli, de Fiat-stad Torino, de havenstad Genova en de universiteits-stad Bologna.

Middels de 10 Mbit/s verbinding worden alle diensten via IP-technieken verzorgd. Naast de toegang tot internet wordt ook de mogelijkheid tot telefoneren, hoge kwaliteit videotelefonie (via televisie of PC), en digitale televisie alsmede real time video-on-demand aangeboden. Het digitale televisie-aanbod en video-on-demand wordt uitgezonden middels het Internet Protocol en de MPEG2-videostandaard. Via een digitale ontvanger kunnen klanten naast de nationale tv-stations de nieuws- en sportzenders van de publieke omroep Rai ontvangen, Bloomberg TV en BBC World.

De mogelijkheid tot tegen betaling bestellen en direct zien van programma's (voornamelijk films, sport en erotiek) zonder te moeten wachten op een aanvangstijdstip is uniek voor Europa. Alle andere Europese operators van pay-per-view diensten bieden deze als Near-Video-On-Demand aan, dat wil zeggen dat de kijker moet wachten op het tijdstip dat films worden uitgezonden. Fastweb biedt ook de mogelijkheid om middels een 'VideoRec' optie (eventueel op afstand via internet) een persoonlijke tv-programmering samen te laten stellen die op een ander tijdstip kan worden bekeken. Deze dienst is technisch zo opgezet dat de programma's op een server voor de klant worden opgeslagen en later op aanvraag worden afgespeeld voor de klant.

De telefonie-diensten zijn bij Fastweb zo af te nemen zodat ongelimiteerd zonder kosten binnen het eigen land gebeld kan worden (flat fee). Middels een 'tutto Fastweb' pakket krijgen klanten de mogelijkheid om voor 110 euro per maand alle diensten af te nemen. Daarnaast biedt Fastweb een grote variatie aan abonneevormen, afhankelijk van de voorkeuren van de klant: telefonie, internet en/of digitale televisie. In vergelijking met Nederland zijn de kosten laag: via de glasvezelverbinding wordt al voor 67 euro een ongelimiteerde 10 Mbit/s internetverbinding geleverd, waar in Nederland vergelijkbare diensten voor 119 euro per maand worden aangeboden zonder de opties tot telefonie, videotelefonie en televisie.

Het nadeel van Fastweb is dat de diensten in Italië alleen in de zes steden worden aangeboden. Ebiscom claimt dat Milaan inmiddels voor negentig procent wordt bediend; de andere steden zullen dergelijke percentages rond 2005 bereiken. In totaal telt Fastweb circa 100.000 abonnees op haar glasvezeldiensten; circa 60.000 hiervan nemen ook de digitale televisiediensten af. Daarnaast telt Fastweb nog eens circa 76.000 ADSL-klanten, waarbij ook telefoniediensten worden aangeboden. Het totaal aantal abonnees op Fastweb is in één jaar tijd bijna verdrievoudigd. Per abonnee claimt Ebiscom gemiddeld zo'n 780 euro per jaar te incasseren.

Ebiscom verwacht in 2005 winst te kunnen maken. Over 2002 draaide het met een omzet van 319,9 miljoen euro en een netto verlies van 195,3 miljoen euro. Terwijl het bedrijf de nettoverliezen ziet groeien, dalen overigens de operationele verliezen zonder goodwill (Ebitda).

Ebiscom is ook actief in Hamburg met HansaNet alwaar ADSL-diensten worden aangeboden. Ook bezit het een business-to-business provider en de video-dienstverlener EbisMedia. Verder is Ebiscom participant in de
onternet-on-demand dienst van de publieke omroep RaiClick. Het bedrijf is opgezet door een viertal initiefnemers en mede gefinancierd door het Milanese gasbedrijf AEM en een aantal banken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond