Deel dit artikel
-

Firefox 3.0 schiet Explorer 7.0 voorbij

Webbrowser Mozilla Firefox 3.0 heeft de afgelopen week in gebruik de concurrent Internet Explorer 7.0 van Microsoft ingehaald.

Firefox 3.0 nam iets meer dan 35 procent van het webverkeer voor zijn rekening, waar Internet Explorer 7.0 iets meer dan 34,5 procent van de markt wist vast te houden. Dat blijkt uit de statistieken van StatCounter naar Europees gebruik van browsers.

De verschuiving kan deels verklaard worden door een overgang van Internet Explorer 7.0 naar versie 8.0. In het hele plaatje neemt Firefox een steeds groter marktaandeel in, al loopt het Firefox gebruik nog wel tien procent achter op het gebruik van alle versies van Internet Explorer in Europa.

Wereldwijd gezien moet Firefox nog een flinke inhaalslag maken. Internet Explorer heeft momenteel een marktaandeel van bijna 63 procent, tegenover ruim 29 procent voor Firefox.

In Nederland wordt Firefox aanzienlijk minder gebruikt. Firefox kent hier een marktaandeel van 21 procent en Internet Explorer een aandeel van 73 procent, zo blijkt uit de statistieken van StatCounter.

Deel dit bericht

13 Reacties

Kevin Doorrood

Mooi om te horen 🙂

Kevin Doorrood

Excuses, voor de multipost. Vanuit Safari gaf hij niet aan dat het bericht verstuurd is ;-). vanuit Firefox wel 🙂

Frans Jan Boon

Het is maar hoe je 'gebruik' definieert. Firefox gebruikers zijn die-hard internetters dus is het logisch dat het FF uiteindelijk meer webverkeer genereert dan IE. Interessanter is het om te weten hoeveel internetters FF als default browser gebruiken t.o.v. IE.

jeroen

Niets boven IE!!!

Bas Groot

Hoewel ik liever zou zien dat FF 50% van de markt zou hebben, ben ik benieuwd waar die 4 a 5% marktaandeel van Opera vandaan komt… want in NL, en dat klopt met het onderzoek, is Opera marginaal. Ik heb al ff bij Noorwegen, Zweden en Duitsland gekeken, maar daar komt het niet vandaan… Weet iemand hoe dat komt? Of is dat een foutje? 

Radinck

Ik gebruik FF al vanaf het eerste uur en zou nooit meer IE gaan gebruiken, behalve als een site nog niet is ondersteund door FF – veel stabieler, veel sneller en oogt ook nog eens beter! Go Mozilla & Open Source…

Tom - Estate

Van het percentage dat opera behaald snap ik niks, maar ben wel blij dat Firefox ie voorbij schiet. Toch is vooral het ie6 syndroom nog steeds een probleem.  Tijdens het developpen vormt dit vooral een beperkende factor.

Jake

@Bas: Opera wordt veel gebruikt op mobile devices, maar ook op apparaten als de Wii. Misschien dat het daar vandaan komt

Lisa

Heel vreemd dat Firefox in Nederland op 19 september 2008 een marktaandeel had van 52%!! Er klopt iets niet. Zie: http://gs.statcounter.com/#browser-NL-daily-20080901-20081001  Een andere onderzoek: http://www.spafu.nl/marktaandeel-browsers-nederland-q1-2009/

Wouter

Ik zou graag zien dat er aan de groei van Firefox nu een eind komt. Maar zou IE moeten blijven zakken. Ofwel dat er nog een variantie bij komt, in de vorm van bv Opera of Safari. Drie of meer spelers op de markt is beter voor de ontwikkelingen dan slechts twee grote partijen.

don van riet mgt cons ICT

Toch loopt Nederland qua losmaking uit de greep van MS nog steeds achter de rest van de wereld aan. Als trouwe Firefox-gebruiker valt me op dat het toch voornamelijk Nederlandse sites zijn waar FF niet zonder meer werkt. Vaak helpt IE-Tab je uit de brand, maar niet altijd. MS heeft de update naar IE8 weer slim in elkaar gezet, liefst twee keer wordt de achteloze PC-gebruiker verlokt instellingen over te nemen die IE tot standaard maken. IE8 valt me overigens tegen, het biedt weinig m??r dan IE7. Op de veiligheid misschien na, maar dat verkoopt niet, zie Vista.

Martijn Lafeber

Ik zou graag zien dat aan IE 6 een eind komt.

Jan

Het nettomarktaandeel van Firefox isnaar mijn mening groter dan IE aangezien IE standaard is bij MS en dus op elke huis tuin en keuken machine aanwezig is. Firefox moet het doen zonder dit distributie kanaal. @wouterfirefox groeit niet voor niets op deze manier, het is gewoon een goede browser omdat zij het daar van moeten hebben. Overigens ben ik het verder wel eens met jou stelling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond