Deel dit artikel
-

Firefox geduchte concurrent voor Internet Explorer

Internet Explorer is flink terrein aan het verliezen. Snelst-groeiende concurrent lijkt Firefox van Mozilla te worden. In nog geen week tijd is de nieuwe versie van deze browser al meer dan een miljoen keer gedownload.

Firefox is een enorm succes. Dat wordt onderstreept door cijfers die de Mozilla Foundation  naar buiten bracht. Na 3 dagen waren er al 790.000 mensen die hun weg naar de download gevonden hadden. In de eerste 100 uur nadat de Firefox Preview Release beschikbaar werd om te downloaden, werd het programma al meer dan één miljoen keer binnengehaald door internetters. Op spreadfirefox zijn de laatste cijfers te vinden.  Mozilla zelf had verwacht dat de één miljoen-grens pas na tien dagen (240 uur) doorbroken zou worden. De definitieve versie 1.0 wordt later deze herfst uitgebracht. 

Volgens Frank Meeuwsen van het Utrechtse webbureau Rhinofly is Firefox zijn default-browser. “Ik gebruik gewoon bijna niets anders meer. In een heel enkel geval gebruik ik internet explorer nog wel eens, maar meestal gebruik ik Firefox. Dat heeft vooral te maken met de functionaliteit van Firefox. Daarnaast zijn ook nog eens die tabbladen enorm handig. Wat ik verder prettig vindt aan Firefox is dat hij niet ingrijpt in mijn computersysteem. Dat zie je met Internet Explorer en Windows dus wel het geval.” De rss-functionaliteit in Firefox noemt Meeuwsen aardig, maar hij zegt die juist niet te gebruiken omdat hij dat te omslachtig vindt.

Deel dit bericht

9 Reacties

Frank Meeuwsen

Hmmm…omslachtig is niet het juiste woord. Juist omdat ik zo intensief gebruik maak van RSS, mis ik een hoop in deze versie van FireFox.. Meer hierover kun je ook lezen op http://tinyurl.com/4pzp4

Hank Tomsen

The only way is down voor Internet Explorer. Dit product is al jaren niet bijgewerkt en inmiddels functioneel, qua ondersteuning en veiligheid ingehaald door browsers als Safari en Firefox. Hoog tijd dat de luie webontwikkelaars hun inferieure 'Internet Explorer Only' sites opwaarderen. Of beter, dat hun opdrachtgevers ondersteuning van webstandaarden gaan eisen.

Anders Floor

Och, dat is wel erg simpel geoordeeld, Hank.The way is down totdat Longhorn op de markt verschijnt en wereldwijd massaal zal worden geïnstalleerd (legaal of niet). Je kunt er gerust vanuit gaan dat de Internet Explorer die daarbij zit (want rechtzaken over de integratie met het OS zal MS tot het oneindige uit weten te stellen) weer een flinke inhaalslag heeft gemaakt op alle gebieden waar Safari en Firefox nu uitlopen. Het is de vraag hoeveel mensen dan alsnog Firefox gaan downloaden. Ze zijn dan wel slordig en sloom bij Microsoft, maar zeker niet achterlijk.

June

@ Frank: miischien is deze extentie iets voor je dan: http://sage.mozdev.org/  @ Hank: opdrachtgevers die een IE only site willen hebben, hebben geen vertsand van het internet.Internet moet juist toegankelijk zijn voor iedereen ongeacht zijn browser. En die webmaster moet zich maar op nieuw laten opleiden om webstandaard sites te maken. 

B de Ruiter

790.000 downloads zegt eerder iets over de nieuwsgierigheid van internet gebruikers dan over het werkelijke (toekomstige) gebruik ervan. Hoeveel gebruikers haken straks alsnog af? Het feit dat IE alleen veelgebruikte bookmarks kan weergeven en Firefox niet is voor mij een reden om IE (nog) niet aan de kant te schuiven. Safari is voor sommige websites en toepassingen helaas volstrekt onbruikbaar.

fraggle

Ik hoor en zie het inderdaad steeds meer om me heen. Gelukkig. Nu nog aan mensen uitleggen wat voor makkelijke zaken je allemaal met de extensions kunt doen en iedereen is om. De adblocker werkt perfect! heerlijk lezen zonder irritant knipperende zooi op de pagina. Dag Doubleclick!

Larry Lizzard

1 mln downloads betekent 5 mln x geinstalleerd!

Hank Tomsen

@ Anders Floor, Longhorn laat nog zeker 2 jaar op zich wachten en de belangrijkste features gaan deze release niet halen. Mijn verwachting is dat Firefox en dan met name Google's browser (net als Firefox op Mozilla gebaseerd) in combinatie met browsers op embedded platformen (mobieltjes) binnen 2 jaar met gemak een marktaandeel van 50% kunnen pakken.

Freeman

Steeds meer mensen komen erachter dat Internet Explorer toch eigenlijk voor best veel problemen zorgt. Het waren altijd de echte innovators die zworen bij Mozilla/Fire fox en doorgaans is dat niet echt een groep die van grote invloed is op de adoptie van een product. Ik hoor nu steeds meer en meer dat de mensen die je tot early mayority behoren uit veiligheidsoverwegingen kiezen voor Mozilla, uit zichzelf. De (marketing)theorie zegt dat wanneer eenmaal een innovatie wordt opgepikt door de groep mensen die niet innovator zijn, er een bijna niet te stuiten groeiontwikkeling aan zit te komen. Ik denk dat Microsoft zich lelijk heeft verkeken op deze 'kleine' speler. Tuurlijk is Mozilla niet perfect en is er nog wel wat aan te sleutelen, maar men sleutelt er in ieder geval aan. Internet Explorer is de laatste vier jaar niet gewijzigd, op een paar zeer noodzakelijke patches na.  Of hiermee Internet Explorer zal worden teruggedrongen in de marge is natuurlijk nog niet gezegd. Microsoft heeft in het verleden op overtuigende wijze de browseroorlog gewonnen door zowel laakbare activiteiten als door, en dat mag ook gerust worden gezegd, destijds een superieure browser te maken. Ik denk dat het niet meer lukt om de ingezette beweging te keren, of ze moeten volgende week al release 7 weten neer te zetten. In ieder geval hebben ze met Mozilla met in hun kielzog grote partijen als Google hun natuurlijke monopolie op het gebruik van het Internet behoorlijk verspeeld. Ervaring leert dat ze in het zicht van concurrentie in ieder geval ook geneigd zijn goede producten te maken, waar we uiteindelijk allemaal beter van worden. Ik volg de ontwikkelingen met grote belangstelling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond