Deel dit artikel
-

Ford sluit clouddeal met Google

Ford sluit een zesjarig contract met Google Cloud om het hele fabricage- en verkoopproces van een auto te optimaliseren.

De autofabrikant kiest Google als voorkeurspartner voor clouddiensten. Alle auto’s die vanaf 2023 van de lopende band rollen, zullen draaien op Google Automotive Services. Android zal diep in de auto zitten verwerkt, meer niet exclusief. Iemand met een iPhone zal gewoon Apple CarPlay kunnen blijven gebruiken.

Het betreft een veelomvattende deal. Hij reikt verder dan alleen Maps in de auto of clouddiensten voor kantoorpersoneel. De topman van Google Cloud, Thomas Kurian, vertelde zojuist in een telefonische toelichting dat zijn team ook de inkoop- en fabricageprocessen van Ford onder de loep zal nemen. Ook zal Google ‘de ervaring van het kopen en bezitten van een auto’ helpen verbeteren.

De techgigant zal geen batterij consultants op pad sturen, maar algoritmes. Die zullen eerst zo veel mogelijk data over Fords processen verzamelen en op basis daarvan adviezen over verbetering geven.

Om de samenwerking, voor Ford van essentieel belang voor zijn toekomst, vlotjes te laten verlopen wordt er ook een co-innovatieteam opgericht: team Upshift. Google was kort voor publicatie niet in de gelegenheid in te gaan op Emerce’ vragen over dit team.

Autofabrikanten beginnen, net als telecombedrijven, in te zien dat slimme datadiensten van strategisch belang voor hun toekomst zijn. Ze verrijken hun eigen producten. Vanuit diezelfde achtergrond sloot GM onlangs een deal met Microsoft Azure en werkt Volkswagen met Amazon AWS.

Foto: Rutger van der Maar (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond