Deel dit artikel
-

Fortis lanceert escrowdienst met Speurders.nl

Speurders.nl omarmt een nieuwe dienst van Fortis waarmee het volgens de handelssite mogelijk wordt alle transacties gegarandeerd 100 procent veilig af te laten handelen. Bij aanhoudende disputen tussen een koper en verkoper velt een juridisch specialist binnen 30 dagen een bindend oordeel. Escrowdiensten blijken vooralsnog weinig te worden gebruikt in Nederland.

De consumentenhandelssite Speurders.nl, van De Telegraaf, biedt zijn gebruikers vanaf vandaag een zogeheten escrowdienst. Kopers en verkopers die gezamenlijk gegarandeerd veilig een transactie willen afhandelen, worden daarvoor doorverwezen naar PayDutch.nl, een dienst die mede het eigendom is van bankbedrijf Fortis.

Fortis biedt reeds escrowdiensten voor het bedrijfsleven en lanceert met PayDutch een dienst voor de consumentenmarkt.

Digitale tussenpersoon

Om het gebruik ervan te bevorderen is de dienst, te vergelijken met een digitale notaris, laag geprijsd. Zowel de koper als verkoper betalen elk 1 euro aan de onafhankelijke tussenpersoon. Speurders reclameert hiermee ´niet goed, geld terug´ aan zijn gebruikers. Internetters die een nieuwe advertentie plaatsen, krijgen tijdens de beschrijvingsprocedure de vraag of ze de transactie via PayDutch af willen handelen.

De dienst werkt betrekkelijk eenvoudig. Zodra een koper en verkoper een transactie aangaan en deze veilig af willen handelen, melden ze zich aan bij PayDutch. Dat doen ze met hun 06-telefoonnummer. Alle volgende communicatie geschiedt via e-mail. Na aanmelding vult de verkoper een omschrijving van het object en de transactie in op PayDutch. Het systeem laat de koper vervolgens weten dat er een beschrijving online staat. Die accordeert hij en stuurt het aankoopbedrag van het gekochte artikel naar PayDutch. Die site meldt de verkoper vervolgens dat het geld bij de borgbewaarder binnen is. De verkoper verstuurt het artikel. Zodra het artikel naar tevredenheid ontvangen is, stuurt PayDutch het geld naar de verkoper.

Zonder opgaaf van reden mag de koper binnen 5 dagen na verzending zijn nieuwe eigendom alsnog terug sturen naar de verkoper. Het aankoopbedrag krijgt hij terug gestort.

Jaarlijks wordt er voor enkele miljarden euro´s verhandeld via handelssites als 2dehands.nl, Kapaza.nl, Marktplaats.nl en Speurders.nl.

Afhandeling disputen

Als er disputen zijn over de transactie dienen de koper en verkoper die via een beveiligde chatomgeving op PayDutch.nl te bespreken. Livecom is de leverancier van de chattechnologie. De woordvoerder van Speurders.nl legt uit: "Die chats worden gelogd, vastgelegd op de servers. Mochten de partijen er binnen 30 dagen gezamenlijk niet uitkomen dan velt een juridisch specialist uiteindelijk een bindend oordeel."

Maandelijks honderden escrowgebruikers

Het gebruik van escrowdiensten blijkt in Nederland niet bijzonder populair te zijn. Volgens Bob Manni van Triple Deal wordt er in Nederland een paar honderd keer gebruik gemaakt van escrow. Triple Deal levert naast betaal- ook escrowdiensten in Nederland, onder meer bij eBay en Marktplaats.nl.

Manni: "Escrow wordt vooral gebruikt als de transactie plaats vindt tussen partijen die zich geografisch ver van elkaar vandaan bevinden. Nederland is een klein land en je reist makkelijk naar een verkoper toe. In Frankrijk ligt dat anders. Dat is een groot land. In het buitenland, waaronder Frankrijk, doen maandelijks zo´n 1.000 transacties per maand."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond