Deel dit artikel
-

Frauderegister voor thuiswinkeliers op komst

Medio 2008 wordt er een Incidentenregister in gebruik genomen dat fraude bij leden van Thuiswinkel.org in kaart moet brengen en tegengaan.

Momenteel is de branchevereniging bezig met de afronding van het protocol, waarin de spelregels voor het gebruik van het register zijn vastgelegd. Er staat bijvoorbeeld in welke incidenten erin kunnen worden opgenomen en dat de privacy van personen gewaarborgd moet blijven.

Het College Bescherming Persoonsgegevens, dat toeziet op een zorgvuldig gebruik van persoonsgegevens, krijgt het uiteindelijke protocol voorgelegd. Nadat de toezichthouder haar instemming heeft gegeven, kan het startsein gegeven worden voor de implementatie van het Incidentenregister.

Aan het Incidentenregister mogen uitsluitend leden van Thuiswinkel.org deelnemen. Participanten zijn verplicht relevante meldingen in te voeren. Ze krijgen op hun beurt inzage in het register om zich te weren tegen fraude en oplichting.

De vraag is overigens of het register veel zal helpen, omdat de meeste fraude wordt gepleegd door louche bedrijven die geen lid van de Thuiswinkel.org zijn. Bijna dagelijks komen bij sites als Internetoplichting.nl meldingen binnen over niet geleverde spullen en andere vormen van oplichterij. De politie treedt overigens wel steeds harder tegen dit soort misbruik op.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond