Deel dit artikel
-

Free Record Shop introduceert mobiel betalen

Free Record Shop biedt klanten de mogelijkheid om mobiel te betalen bij het kopen van producten op de website. In een later stadium wil het bedrijf de betaalmogelijkheid ook in de winkel aanbieden. Het bedrijf verwacht nu online een hogere conversie, omdat klanten minder angst zouden hebben voor deze manier van betalen.

Het prinicipe van mobiel betalen is gebaseerd op een koppeling tussen het telefoonnummer en bank- of gironummer. Na een registratie op de site van Free Recordshop krijgt iemand een pincode die ingevoerd moet worden om de betaling af te ronden. Wanneer vervolgens een bestelling wordt geplaatst en iemand kiest voor mobiel betalen wordt het mobiele toestel gebeld, de transactie wordt gedaan door het invoeren van de pincode.

De pincode wordt verstrekt door Mobile2Pay, dat gespecialiseerd is in mobiel betalen. Fortis Escrow Services, onderdeel van Fortis Bank, handelt de betalingen af. Ook de websitebouwer van Free Record Shop, het bedrijf ISM, is bij het project betrokken. Er is ongeveer een jaar gewerkt aan het invoeren van deze methode voor mobiel betalen.

"Het technische verhaal erachter is ingewikkeld", zegt Olaf Zwijnenburg van Free Record Shop, "maar voor de consument is het een eenvoudig toepasbare dienst. Dat was als retailer voor ons ook het uitgangspunt." Zonder veel ruchtbaarheid eraan te geven is Free Record Shop begin deze week met zijn dienst begonnen. Hoeveel aanmeldingen er inmiddels zijn wil Zwijnenburg niet zeggen. Ter introductie wordt de eerste twee maanden over bestellingen die mobiel betaald zijn geen verzendkosten in rekening gebracht.

Reden voor Free Record Shop om deze dienst aan te bieden is de angst bij klanten om online te betalen. "Die angst is er, terecht of onterecht, en daar moeten we rekening mee houden", zegt Zwijnenburg. Om die reden werkt het bedrijf ook aan de mogelijkheid om via acceptgiro te betalen, een betaalmethode die het nu nog niet aanbiedt op de site. Een datum waarop dit mogelijk wordt is nog niet bekend. Online betalen bij Free Record Shop is tot op heden mogelijk met onder meer creditcard, Rabo Direct en online machtiging.

Gevolg van de introductie van mobiel betalen, en betalen via acceptgiro, is dat waarschijnlijk minder mensen geneigd zijn hun producten in de winkel op te komen halen. Dit doen ze nu nog regelmatig vanwege angst voor online betalen, maar ook omdat ze daarmee geen verzendkosten hoeven te betalen. Daarmee verliezen de winkels wellicht extra bezoeken en mogelijkheden om klanten nog meer te verkopen dan alleen de al eerder gedane bestelling. Zwijnenburg: "Een nadeel was echter dat er ook bestellingen niet opgehaald werden. Dat levert een ingewikkeld logistiek verhaal op." Het mogelijk verlies aan extra omzet door klanten langs de winkel te loodsen verwacht Free Record Shop goed te maken doordat klanten met de mobiel en acceptgiro sneller geneigd zijn te kopen.

Op termijn is het ook de bedoeling om de mogelijkheid voor mobiel betalen in de winkel aan te bieden, maar ook bij een nieuwe dienst waarbij via SMS besteld kan worden. "Met mobiel betalen in de winkel hebben we al een test gedaan. Probleem is alleen dat niet alle winkels voorzien zijn van een internet- of intranetverbinding. Dat is nodig om door te geven aan de kassa dat de mobiele betaling is verricht." Een termijn waarop dit mobiel betalen in de winkel ook mogelijk wordt is nog niet duidelijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond