Deel dit artikel
-

Friese it-bedrijven openen vestiging in Amsterdam

Vijf Friese it-bedrijven zullen gezamenlijk een kantoor openen in Amsterdam, hoogstwaarschijnlijk in het Twinning-gebouw. Ze worden hierbij ondersteund door brancheorganisatie ICT Friesland. Doel is om met de vooruitgeschoven post aantrekkelijker te worden voor klanten in de Randstad.

De bedrijven die het initiatief hebben genomen tot wat inmiddels het ‘Fryslân House’ is gaan heten zijn: Compano, Vincis en Snakeware  uit Sneek, het Leeuwarder Wannit en Icit uit Franeker. Zij worden daarbij gesteund door de 50 leden tellende branchevereniging ICT Friesland. De kosten voor het opzetten van het kantoor worden gelijk verdeeld over deze zes initiatiefnemers. Gemiddeld hebben de bedrijven een omvang van dertien mensen, waarmee ze naar eigen zeggen niet de middelen hebben om zelfstandig een kantoor te hebben in de Randstad.

Het idee voor de vooruitgeschoven post is afkomstig van Tom Kok, oud-voorzitter van D66, voormalig internetondernemer (Cool Capital) en nu directeur van de direct-marketingorganisatie DDMA. “Hij opperde het idee voor een plek waar bedrijven uit Friesland zich kunnen presenteren. Ik ben daarover met hem in gesprek gegaan en zodoende ontstond het idee van een ‘Fryslân House’”, zegt Ate van der Meer, directeur van Snakeware. De naam is een verwijzing naar de manier waarop Nederland zich tijdens de Wereldtentoonstelling presenteert in het ‘Holland House’.

“Ongeveer 80 procent van onze klanten zijn te vinden buiten Friesland”, zegt Van der Meer. “Voor de andere bedrijven geldt dit in grote lijnen ook. Dat betekent dat we veel onderweg zijn.” Klanten zijn weinig geneigd naar Friesland af te reizen, het kantoor in Amsterdam biedt om die reden een alternatief, is de gedachte van de initiatiefnemers van het ‘Fryslân House’. “Bovendien heeft het tegenover klanten ook een positieve uitstraling wanneer je een kantoor in Amsterdam hebt”, aldus Van der Meer.

“We verwachten dat het kantoor per week zes dagdelen van een halve dag gebruikt zal worden”, zegt Van der Meer. Een planningstool die toegankelijk is voor de initiatiefnemers zorgt ervoor dat er geen dubbele boekingen ontstaan. “De vijf bedrijven hebben bij het boeken van vergaderruimte voorrang”, zegt Van der Meer. “ICT Friesland heeft ongeveer 50 leden, ook zij mogen gebruik maken van het ‘Fryslan House’”, zegt Van der Meer, “maar de andere initiatiefnemers hebben wel voorrang bij het boeken van vergaderruimte.” Brancheorganisatie ICT Friesland wordt gesponsord door de provincie Friesland en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM).

Een locatie hebben de initiatiefnemers van het ‘Fryslân House’ al op het oog, het blijkt te gaan om het Twinning-gebouw. De onderhandelingen over de huur van 55 m2 zijn in een “afrondende fase” , aldus Van der Meer. In het kantoor worden twee werkplekken aangebracht en een vergader- annex traingsruimte. Van der Meer: “De bedoeling is dat we het Amsterdamse kantoor openen in de tweede helft van het jaar.” Een exacte datum wordt bekendgemaakt tijdens het ICT Networking Event in april in de Amsterdamse RAI, vijftien Friese ict-bedrijven zullen zich daar gezamenlijk presenteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond