Deel dit artikel
-

FTC: Fraude op veilingen neemt af

De hoeveelheid fraude bij online veilingen in de Verenigde Staten neemt af. Dit concludeert de Federal Trade Commission , de Amerikaanse overheidsinstelling die toezicht houdt op handel. Twee jaar geleden liep het aantal gerapporteerde gevallen nog sterk op, maar vorig jaar bleek het te dalen. Overige online fraude groeide vorig jaar wel, aldus de FTC.

Van de fraude op internet vinden in de Verenigde Staten de meeste gevallen plaats bij veilingen, constateerde onderzoeksbureau eMarketer eerder dit jaar. 87 procent van de fraudegevallen is volgens het onderzoeksbureau gerelateerd aan veilingsites.

De FTC waakt namens de Amerikaanse overheid over naleving van de regels rond handel. In 1997 constateerde de FTC nog slechts 106 gevallen van fraude rond veilingsites. Twee jaar later was dat behoorlijk gestegen, tot een aantal van 13.900. Sindsdien hebben sites meer veiligheidsmaatregelen getroffen, zijn consumenten meer op hun hoede geraakt en ondernemen ook autoriteiten vaker acties tegen fraude, aldus de FTC tegenover Cnet . Mede als gevolg hiervan is het aantal gerapporteerde gevallen afgenomen tot 10.800, aldus de FTC.

Het meest voorkomende geval van fraude met veilingen is dat het gekochte (en betaalde) object niet geleverd wordt. Ook blijkt in veel gevallen dat het geleverde nogal verschilt van hetgeen waarmee geadverteerd werd op de veilingsite.

Hoewel het aantal fraudegevallen rond veilingen afnam, was dit niet het geval binnen andere internetsectoren. Volgens de FTC nam het aantal gevallen van fraude – in zijn geheel – vorig jaar in de Verenigde Staten juist toe, van 22 duizend in 1999 naar 25,4 duizend vorig jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond