Deel dit artikel
-

Gartner publiceert Hype Cycle 2012

De grootste hypes van dit jaar zijn big data, 3D printen, NFC en cloudcomputing. De verwachtingen zijn groot. Teleurstelling ligt op de loer.

Dit beeld komt naar voren in de net gepubliceerde hypecycle van marktonderzoeker Gartner. Het bedrijf neemt ieder jaar honderden nieuwe technologieën onder de loep en plaatst ze op een ‘hypegolf’. Zo wordt duidelijk dat zaken als spreekherkenning, mobiel betalen, tabletcomputers en biometrische authenticatie gangbaar worden. Van zaken als HTML5, augmented reality en gamification wordt in de fase van de technische ontwikkeling nog te veel verwacht.

(klik groot)

De hypecycle zegt niets over de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Evenmin over de innovaties die ze mogelijk zouden kunnen maken. Wel wordt gekeken naar de verwachtingen in verhouding tot de praktische uitvoerbaarheid op schaal en de mate waarin ze daadwerkelijk een productieve bijdrage kunnen leveren.

Gartner verwacht dat zaken als social analytics, nu nog sterk gehypet, binnen twee jaar normaal in bedrijf zijn. Hetzelfde geldt voor computerbesturing door middel van gebaren en cloudcomputing. Augmented reality en audio mining/spraakanalyse dringen pas tot de samenleving door tussen 2020 en 2025.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond