Deel dit artikel
-

Gaspedaal-zaak gaat alsnog naar Europees Hof

Het hof in Den Haag wil in het al jaren slepende conflict tussen Innoweb en Wegener eerst duidelijkheid van het Hof van justitie van de Europese Unie.

Wegener heeft al jaren ruzie met het bedrijf Innoweb over haar metazoekmachine Gaspedaal. Wegener biedt via haar site Autotrack.nl toegang tot een online verzameling van occasions en autoadvertenties. Particulieren en autobedrijven kunnen advertenties voor te koop aangeboden auto’s op de website zetten. Wegener beschouwt die verzameling gegevens als een databank.

Gaspedaal.nl leek zich daar niks van aan te trekken. Die indexeerde advertenties van Autotrack en andere autosites en maakte met de exploitanten van die sites ook afspraken om de gegevensbestanden te kopiëren. Wegener wilde dat niet, maar de rechtbank in Utrecht staan daar toen een stokje voor. Wegener mocht Gaspedaal niet belemmeren. De uitgever besloot toen af te zien van hoger beroep en begon een bodemprocedure die wel werd gewonnen. De rechtbank vond dat het handelen van Innoweb ‘ernstige schade toebrengt’ aan de investering van Wegener doordat er sprake was van ‘cumulatief hergebruik van niet‑substantiële delen’ van de databank van Wegener.

Daarop volgde hoger beroep, waarin het vooral ging om de vraag of het herhaaldelijk opvragen van ‘niet-substantiële delen’ van de inhoud van de databank van AutoTrack moet worden beschouwd als inbreuk op de databankwet. Het databankenrecht verbiedt het hergebruiken (openbaar maken) of opvragen (kopiëren) van het geheel of een substantieel deel van een databank. Ook het hergebruiken of opvragen van een niet-substantieel deel kan in strijd zijn met het databankenrecht als dit strijdig is met de normale exploitatie van de databank of ongerechtvaardigde schade toebrengt aan de rechtmatige belangen van de producent van de databank.

Een belangrijk punt daarbij is dat Gaspedaal.nl  de databank van Autotrack.nl van Wegener real time doorzoekt, namelijk op het moment dat een gebruiker van Gaspedaal een zoekopdracht invoert. Van de gevonden informatie worden alleen bepaalde gegevens gebruikt.

Het hof wil aan het Europese hof negen vragen voorleggen alvorens met het eindoordeel te komen. Daarmee lijkt de zaak weer langer te gaan duren. Voor beide partijen is het echter een principezaak.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond