Deel dit artikel
-

‘Geen breuk bij MagicMinds’

Update Een scheiding, maar tegelijk ook niet. Zo betitelt Joris Kniep, directeur van het Amsterdamse (web) communicatiebureau MagicMinds, het besluit van Eric Bartels om MagicMinds te verlaten en een eigen bedrijf ZonQ Communications te beginnen. ZonQ en MagicMinds zullen nauw samenwerken, waardoor MagicMinds zelf geen nieuwe creatief directeur zal aanstellen. 'Dit is voor ons allebei het beste,' zegt Kniep, die zeventien jaar met Bartels heeft opgetrokken. 'Eric heeft meer bewegingsruimte nodig, die kan hij nu krijgen.' Vanavond interviewt Jort Kelder Eric Bartels op de Ipan-borrel .

ZonQ – de kersverse website spreekt over een 'anti ad agency' – neemt vier van de 25 medewerkers mee en vertrekt uit het Mercuriusgebouw. MagicMinds zal zich meer richten op de faciliterende en technische kanten. Kniep: 'We laten de ontwikkeling van nieuwe marketingconcepten aan Eric over. Het is de bedoeling dat beide bedrijven elkaar zo weinig mogelijk overlappen.'

MagicMinds maakte eind vorig jaar een doorstart, waarbij door financiers Carel Couwenhoven en Hans Hompes strengere eisen werden gesteld aan de bedrijfsvoering. 'Hompes en Couwenhoven zijn defensieve spelers, terwijl wij Cruyferiaans in de aanval zijn,' zei Bartels er begin dit jaar zelf over. Kniep geeft toe dat de samenwerking met beide financiers te veel beperkingen kende voor 'iemand als Eric'. Bartels zelf vond dat hij binnen de vierkoppige directie geen knopen kon doorhakken. Ook de verstandverhouding tussen Kniep en Bartels begon volgens een vandaag gepubliceerd persbericht 'zowel zakelijk als privé beklemmend te worden.'

Plannen om de oorspronkelijke MagicMinds formule verder uit te werken liepen vorige maand spaak toen MagicMinds met onmiddellijke ingang de samenwerking beëindigde met Incoparts/Incovest. Incoparts, de onderneming van voormalig Commodore en Escom directeur Bernard van Tienen, nam eind vorig jaar het huurcontract over dat MagicMinds had met woningcoöperatie NV Stadsgoed/Het Oosten.

Men zou het pand volledig conform de MagicMinds formule gaan exploiteren, inclusief het runnen van het MagicMinds restaurant, maar Bartels was er volgens eigen zeggen niet tevreden over. 'Het horeca gedeelte is nu weer op mijn bord terechtgekomen,' aldus Kniep, die niet uitsluit dat ook MagicMinds binnenkort het Mercuriusgebouw zal verlaten.

Vorige maand kondigde MagicMinds nog aan de naam te willen wijzigen om internationaal te kunnen opereren.

Deel dit bericht

25 Reacties

Bas Paumen

Hoe lang blijft deze ego show nog voortduren, als een echte marketier heeft onze heer Bartels één ding door, 't maakt niet uit hoe ze over je praten, als ze maar over je praten. En blijkbaar vind menigeen het nog steeds er vermakelijk daar hij genoeg media attentie krijgt en daardoor weer zijn zoveelste BV'tje met veel free publicity kan lanceren.

Daniël Donk

Na eerder met volle teugen genoten te hebben van de RVU/MagicMinds documentaire met Bartels als "oppersmurf" (sic, aflevering 1) in de hoofdrol verheug ik me nu al op het aanstaande vervolg: ZoneQ, the sequence . Daarnaast wens ik zijn toekomstige leveranciers alle sterkte en wijsheid toe. Durf ook eens "nee" te zeggen!

Jammer

Jammer, ik hoopte eigenlijk dat Dhr. Bartels soapseries zou gaan maken.Nou ja, dan maar hopen dat er bij dit bedrijf ook weer een TV ploeg mee mag lopen.

Joke Bruijs

Was dinsdagavond bij het IPAN alwaar Bartels werd geinterviewd door Jort Kelder van Quote. Het was een heerlijke avond. Op het arrogante typisch Amsterdamse internet-marketing-kliekje dat overal doorheen stond te kakelen na dan.Wat me enorm opviel na de documentaire, alle reacties op het Emerce log en de heerlijke avond: Bartels hoor je nooit over de continuiteit van de onderneming en de zorg voor het personeel. Dat je als directeur naast alle zakelijke perikelen ook als een goed huisvader voor het personeel dient te zorgen, dat personeel meer is dan een werknemer, maar ook een mens met partner, kinderen en een hypotheek, da's Bartels volkomen vreemd.Dan kun je nog zo stoer roepen dat vrijheid van werktijden, een restaurant en een sauna de nieuwe werkcultuur is; in werkelijkheid is Bartels totaal niet geinteresseerd in zijn mensen. Dat maakt hem onschikt als directeur. En iemand om nooit voor te willen werken. Hoe rock & roll hij ook is.

Peter Boersma

De laatste zin van dit artikel:"Vorige maand kondigde MagicMinds nog aan de naam te willen wijzingen om internationaal te kunnen operen."speelde ook gisteren op de IPAN borrel door mijn hoofd (ondanks de ruis van de kwebbelaars achterin de zaal). Heeft MagicMinds ooit geprobeerd om Europees te gaan? Ze hebben een bak geld toegezegd gekregen om onder andere dat te doen, maar ik heb er nooit iets over gelezen.

Peter

De soap gaat verder. Ondertussen zitten de oude trouwe volgelingen thuis zonder geld ( als ze al niet eerder waren opgestapt, naar huis waren gestuurd of ontslagen zijn omdat ze niet meer achter Bartels zijn plannen stonden ). Wat er ook met Magicminds verder gaat gebeuren, wederom zit er weer een groep werknemers zonder geld thuis op nieuws te wachten. Maar goed, Bartels heeft daar – wederom – geen schuld aan; hij heeft immers ontslag genomen. Ik vraag me af hoe Bartels met zijn nieuwe toko Zonq nog mensen en toeleveranciers kan krijgen. Hoe stom moet je zijn om nog achter hem aan te lopen als je er bijna zeker van kan zijn dat het einde van het sprookje betekend dat je zonder geld komt te zitten (zonder dat Bartels er maar een minuut van wakker ligt in zijn Bouvrie paleisje ergens onder de Utrechtse heuvelrug ). Ik wens alle MM'ers en toeleveranciers die weer zonder geld achterblijven veel sterkte en wijsheid; trap er niet weer in… Peter Razio

remco

Zover ik weet is de creatieve directie van Magicminds al een paar maanden geleden naar huis gestuurd omdat ze het niet meer konden vinden met Bartels zijn toekomst / marketing visie. Dit zou dus inhouden dat er helemaal geen creatieve directie meer is bij Magicminds en dat Bartels zelf creatief directeurtje mag gaan spelen bij Zonk.

Arthur T. Plaggen

Ik zocht even bij Nic.nl van wie http://www.zonq.nl eigenlijk is met het volgende resultaat: Resultaat voor Zonq.nl Domain name zonq.nl (first domain)18-06-2002Organisation Magicminds InternationalPrins Hendrikkade 201012 TLAMSTERDAMLast update 18-06-2002Status activeMaintainer NL Domain RegistryAdministrative contact E Bartels +31 205217001postmaster@zonq.nl Verder bij de kvk in het register gezocht, maar die geeft aan niet van een Zonq te hebben gehoord. Mmmm. To be continued

Eric Bartels

Joke,Raaskal toch niet zo'n verschrikkelijke onzin! Hoe kom je er bij dat ik geen aandacht voor mensen heb? Je was gisteren toch in de IPAN zaal? Volgens mij ging het daar juist over! Kom ik daar naar zo'n bijeenkomst toe, Jort Kelder als interviewer, stel ik mezelf in het openbaar over mijn handel en wandel als MagicMinds directeur en dan ben jij in de zaal en trekt je bek niet open. Nee, want jij gaat de volgende dag lekker laf achter je PCtje zitten om lekker een posting op Emerce te doen dat Eric Bartels niet om mensen geeft. Jezus Christus wat een lafhartige hufters heb je toch in deze wereld! Bah!

Tim Haas

Eerwaarde lezers, Lang heb ik me stil gehouden aangaande MAGICMINDS en de heer Bartels. Dat de heer Bartels zijn PR goed voor elkaar heeft lijkt me duidelijk en dat is knap van hem. Maar ik vraag me af of dit nu wel de juiste manier is om een bedrijf te runnen. De heer Bartels straalt naar mij en mijn klanten en partners een gemaakte indruk en daarmee een niet echt vertrouwelijke uitstraling. De heer Bartels doet me denken aan zwak aftreksel van Richard Branson en Stelios Haji-Ioannou. Petje af voor meneer Bartels qua PR maar een advies aan hem is misschien. Blijf vooral maar ga niet op de troon zitten, maar laid back als aandeelhouder en bekleed zelf een creatieve marketing positie. Die mix moet werken.

ex-magic minder

Hou er nou toch eens mee op man, eric bartels, je punt is wel duidelijk hoor. Je was toch helemaal klaar met forums ? ('Daarom heb ik besloten om defintief te stoppen met dit en alle andere forums, inclusief dat van ons zelf. Het brengt niets positiefs meer'). Blijf dan ook gewoon maar weg. Met je negativiteit. En ja, inderdaad, ik word er ook door beinvloed, ben nu ook een en al irritatie.Ik irriteer me nl. al een tijdje mateloos aan die egocentrische manier van prediken. Ik, eric bartels, zou mijn mond open durven trekken als ik in het publiek zou zitten bij zo'n interview, dus iedereen moet dat maar kunnen, zo niet, dan ben je laf ! En waag je het later anoniem je mening erover te geven dan ben je daar nog een hufter bovenop ook.[…, ingekort red.]Schiet jij nooit ff lekker voorlangs met je auto in een file op een manier die je nooit met je winkelwagentje in de supermarkt file zou doen ? Tuurlijk wel, doen we allemaal, we zijn toch anoniem in de auto. En zo zijn er nog wel xxx voorbeelden te verzinnen. Zo is het. De menselijke natuur: we zijn groepsdieren en gevoelig voor het oordeel van anderen, nu of in de toekomst.Dat jij nou toevallig in staat bent om 1 van de facetten van oordelen achter je te laten, en je dus niet meer te laten beperken door schaamte of gezichtsverlies, big tities voor jou ! Hardstikke goed Eric ! Zorg er wel voor dat mensen die dat nog niet kunnen (en daarbij niet bijzonder positief over je zijn) met diezelfde kwaliteit keihard op hun nummer worden gezet.Want zo verander je het heh ?! Zo maak je die betere wereld zonder hollowmannen. Gewoon flink afzeiken, grote muil, beetje non-verbaal quasi congruent doen dan komt het wel goed over en zo snij je dat lelijke abces uit onze samenleving. Eric Bartels: veel gewicht, weinig massa. ook bah !

Jitske

Ik was eergister ook op de IPAN borrel (ben overigens geen lid) maar wat mij opviel is dat er niks te merken was van alle negatieve reakties die de heer Bartels in dit forum over zich heen krijgt. En dat is toch raar. Ik was namelijk niet zo zeer voor de heer Bartels nieuwe ZONQ avontuur naar Baby getogen, zelfs niet voor de MM verhalen, maar voor de confrontaties met de o zo mondige Emerce lezers. Daar was weet niks van te merken. Forum leden zijn hier alleen groot in hun anonimiteit. Bartels daarentegen durft zich toch wel degelijk kwetsbaar op te stellen door zich ter verantwoording te laten roepen, openbaar, door Jort Kelder. Persoonlijk heb ik niet zo'n mening over de heer Bartels. Hij pakt de dingen graag groot aan, dat spreekt in ieder geval tot de verbeelding. Hij stuit daarbij op dezelfde jalouzie onder Emerce als Lost Boys. Beste mensen u had de kans om Bartels eens flink de oren te wassen. Dat laat u aan u voorbijgaan. En dat is misschien precies het verschil tussen Bartels en u: durf. Eric succes met je nieuwe onderneming. Je houdt onze 'branche' in ieder geval levendig. Kom volgende keer eens naar de Random Friday borrel.

MagicMinder

Dus jij geeft WEL om mensen Eric ? Dus jij wil zeggen dat jouw plotse vertrek bij Magicminds het juiste gedrag was voor een goede huisvader ? Dat nu 8 mensen WEER zonder loon zitten omdat ze jouw zijn blijven volgen is zeker de schuld van Hompes en Kouwenhoven ? Of is het dit keer de schuld van Kniep ? Of hebben de mensen van interaction technology het op hun geweten ? Of waren het de marketingmanagers ? Volgens mij ben ik in jouw mail wisselingen die je het hele bedrijf door cc'de bijna iedereen tegengekomen. Behalve de hoofdpersoon. Kijk eens in de spiegel Eric. En denk maar aan de mensen die jou zijn blijven volgen. En als dank nu hun huur niet meer kunnen betalen. Omdat jij zoveel om je mensen geeft. Welterusten. Mr Bartels. Slaap Zacht.

Arjan

Beste heer Bartels Ga zo door. Ik heb weer vol verbazing zitten kijken en luisteren ( ik was aanwezig op dinsdagavond) naar de dialoog tussen Dhr. Kelder en Dhr. Bartels, en alles wat daarom heen gebeurde. Ik ben van mening dat ik zelf niet de man ben die een goed diepte interview kan afnemen, maar Dhr. Kelder had wel wat meer vuur in de strijd mogen gooien. Ik vond het een beetje flauwtjes, weinig inhoudelijk en slecht geregiseerd. Wie begint er nu met een introductie film van bijna 25 minuten. Het interesseert mij ook geen bal dat dhr.Bartels voor zijn 65e jaar binnen wil zijn, en dat Dhr. Kniep dat misschien niet gaat halen. De groep was te groot om deze actief mee te laten doen.De vragen die gesteld werden waren oppervlakkig, en gaven weinig aanleiding tot reactie bij mij. wat was eigenlijk het doel van de avond? Ik weet het niet. Ik ben dhr. Bartels regelmatig tegen gekomen om diverse forums en ken hem persoonlijk niet. Ik heb het idee dat hij meer een Don Quichot is, die ten strijde trekt tegen de rest van de wereld en hierbij rare cq. lachwekkende uitlatingen doet. Dhr. Bartels is misschien op deze avond niet helemaal tot zijn recht gekomen om zijn verhaal te vertellen, maar geloofwaardig komt hij niet bij persoonlijk over. Ik heb misschien een goed advies voor dhr.Bartels stop met dit soort evenementen, ga bij 1 van de vele zenders aan de slag met een zaterdagavond televisie programma. Ik kreeg het idee dat ik een Paul de Leeuw cq Jiskefet aftreksel zag. Doe er wat mee, en laat de rest van niet Internet Nederland mee lachen. PS. Beste heer Bartels ik sta altijd open voor een open discussie met u.

Eric Ouwehand

Beste Joris,dat Eric B. nou bleef roepen dat hij, buiten de halve etage die jullie huren in het Mercurius gebouw, nog iets te vertellen had in de rest van het gebouw kon ik nog mee leven maar dat jij nou ook al begint.Zouden er echt nog mensen zijn die geloven dat MagicMinds sinds november 2001 nog iets met de horeca van doen heeft op wat voor manier dan ook?Ik denk het ook niet!Vriendelijke groet,Eric Ouwehandalgemeen directeurMERCURIUSBar, Restaurant en Events

Tijl Uylespiegel

Jitske, Helemaal gelijk! (Je commentaar op Jaap Bakker was ook treffend overigens). Mensen als Arjan moeten op zo'n Ipan borrel hun mond open durven trekken, niet na een nachtje slapen op Emerce tot de conclusie komen dat ze het ook niet weten, de groep te groot was om deze actief mee te laten doen, en de vragen geen aanleiding gaven tot een reactie van hem (Alsof we om zijn reactie zaten te wachten). Arjan, word dan lekker zelf journalist als je vindt dat Kelder het niet goed doet. Of Bartels nu ondanks of dankzij zijn kwaliteiten bereikt wat hij bereikt is een goede vraag. Een zekerheid is echter, dat de mate waarin mensen hem (anoniem) bekritiseren, vrijwel zeker meer over henzelf zegt dan over Eric Bartels. Maar goed, voor veel mensen is kritiek spuien via Emerce waarschijnlijk een door hun psychiater aangerade methode van zelftherapie. In dat opzicht zijn de reacties van Bartels ook verdienstelijk. Zeg nou zelf: mensen die hun mond over hem vol hebben, zijn gewoon frusto's die het niet kunnen hebben dat iemand een grote bek heeft en dingen doet waar ze zelf van dromen. Lekker gemakkelijk hoor, achteraf praten en een beetje de beste stuurman uithangen. Holland op zijn smalst.

arjan

Beste Tijl, Wat een heftige reactie. Als je mijn reactie goed hebt gelezen, gaf ik zelf al aan dat ik niet de juiste man voor een interview ben. Ik geef alleen mijn bevindingen weer, en heb er nog niet over nagedacht om naar een psychiater te gaan. Misschien is dat wel een goed idee. De laatste regel van mijn reactie geef ik al aan dat ik een discussie met Dhr. Bartels best aan wil gaan. Ik wil zijn "visie" en verhaal wel eens horen, maar niet in een grote groep waar zowel ik, als Dhr. Bartels duidelijk ons verhaal kunnen vertellen. Zoals al eerder is opgemerkt, een aantal mensen konden niet de beschaving opbrengen om hun mond te houden tijdens het interview. Het begon al toen Johan van Mil de introductie deed. Hij was totaal niet te verstaan omdat een aantal mensen luidkeels hun branche genoten moesten groeten. Trouwens dit gebeurde ook al bij de i-Mode presentatie. Bovendien Tijl, ben ik van mening dat een beetje kritiek best kan, wat wil jij dan??? Ik val niemand persoonlijk aan, zet een aantal punten neer die mij opvielen. Jij komt met een persoonlijke aanval op een ieder die kritiek levert, en waarschijnlijk ook nog onder een " schuilnaam". Ik zal je hier niet voor veroordelen, want waarschijnlijk heb je hier een goede reden voor. Beste Tijl als jij het een goed en duidelijk verhaal vond, is dat heel mooi. Ik ben van mening dat het beide heren niet tot hun recht kwamen. Er zullen daar heel veel redenen voor zijn, maar het kwam op mij niet profesioneel over. Mocht ik een presentatie geven in de zelfde omgeving en dezelfde omstandigheden aan klanten dan had ik het niet gedaan. Ik had niet mijn boodschap kunnen overbrengen. Dat heeft niets met lef te maken, maar met inschatten van de communicatieve waarden van een interview. Tijl geef niet iedereen met een andere mening direct het stempel van laf, rijp voor de psychiater enz. lijkt mij een beetje onprofessioneel. Ps. Tijl ook met jou zou ik wel een face-to-face discussie willen aangaan.

pieter j.

Zal wel aan mij liggen maar ik droom er niet van om keer op keer over de kop te gaan terwijl mijn ex personeel me het liefst een duw geeft als ik op de trein sta te wachten. Bartels heeft geen durf; hij spoort gewoon niet. Sommige mensen verwarren durf en gekte wel eens met elkaar. Geeft niet hoor. Dat kan de beste overkomen.

Harry de Koning

Zijn er misschien MagicMinds of Zonq klanten in de "zaal" die willen vertellen waarom ze met één van beide bedrijven werken? Hierboven jammeren (wellicht geheel terecht) m.i. nl. alleen mensen vanaf de zijlijn of benadeelde medewerkers. Ik zou zo graag eens van een MM/Zonq klant willen horen wat hij/zij ervan vindt en waarom zijn/haar organisatie voor MM/Zonq heeft gekozen? Bij voorbaat dank voor de moeite!Harry

Bjorn

Jongens, jongens, jongens Waar hebben we het nou toch over? Eric Bartels weet geld binnen te lullen en daar is iedereen jaloers op. Hoe hij met zijn personeel omgaat vindt iedereen walgelijk. Dat niemand het hem persoonlijk zegt komt omdat Eric Bartels iemand is die snel kan reageren en je dan overwalsd. De gemiddelde persoon heeft wat meer tijd nodig om te reageren en doet dat dus relaxed op het forum. Dat er ontevreden ex-werknemers hun gal spuwen is ook logisch, zij zien nu pas hoe de methodes van Eric Bartels werken om iemand te stimuleren. Als makke schaapjes volgden zij hun Allah/God en nu zij zien dat dat niet slim was, zijn ze zielig. get a life! (en een nieuwe job) Ik heb meelij met de mensen die in die nieuwe onderneming gaan werken, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Het zou natuurlijk ook leuk zijn als bij ZonQ alles goed gaat, dan kan Eric Bartels een lange neus trekken. Mij maakt het niet uit, de ruis eromheen vindt ik vermakelijker 🙂

Bartelsfan

Laat ik voorop stellen dat ik geen enkele binding heb met de heren van MagicMinds en zeker niet met Bartels. Maar toch heb ik als KLANT enkele maanden geleden kennis mogen maken met het creatieve brein Bartels en consorten en ik moet zeggen dat dit op dit vlak UITSTEKEND bevallen is.

joost

Kijk. Vriend en vijand blijven beiden anoniem. Het begint op angst te lijken. Ik ben toch wel nieuwsgierig naar de bedrijfsnaam van deze KLANT.

Robert Nash

Beste forum lezers. Met al uw reacties op dit forum, positief of negatief, wordt het verhaal rond de hoofdpersoon in leven gehouden. De mensen die dit als doel hebben slagen hier dus zeer goed in. De Emerce redaktie zal immers concluderen dat dit onderwerp veel emoties losmaakt, veel reacties en dus lezers trekt en dus de moeite waard is om over te publiceren. Wellicht kunt u hier bij stilstaan voordat u een reactie op een forum instuurt. Verder hoop ik dat iedereen nu van zijn grieven en/of oud zeer bevrijd is, de les geleerd heeft en met een positieve kracht de toekomst tegemoet gaat.

Peter

Goh, als 'buitenstaander' in zomertijd weer eens diverse forums doorgenomen. Toch vermakelijk om deze reacties door te lezen. Fact of life: De brutalen hebben de halve wereld, en zonder dhr Bartels te kennen, durf ik hem daar toch wel onder te scharen. Zijn ene reactie op dit forum zegt ook veel over hem als persoon. Ik voel me nu een gewaarschuwd mens, desondanks blijft er mijn waardering voor zijn drive en PR activititeiten (ik verdenk hem er zelfs van dat hij die hele IPAN borrel heeft geregisseerd, als ik al die commentaren hier zo lees). Samenwerken: Zonder in de schuldvraag te kunnen/willen duiken, dus ook zonder iemand persoonlijk aan te spreken…Iedereen die iets weet van het samenstellen van teams, weet dat je diverse 'persoonlijkheidssoorten' moet samenbrengen. Een type Bartels is dus voor elk team van grootse waarde, van MM en zonq tot Emerce! Je moet er echter zeer weinig (misschien 1) van die soort in het team hebben. Dit soort types weten klanten ge-interesseerd te krijgen, hen aan te steken met enthousiasme en gedrevenheid (hoe onpersoonlijk soms ook). Andere mensen binnen het team moeten dit enthousiasme vervolgens realiseren. En weer anderen moeten de financiele verantwoordelijkheden nemen.

Hans Vermeijden

Okay, Bartels heeft mischien wel interesse in mensen maar of de mensen nog wel interesse hebben in hem bevalt te betwijfelen. Die man heeft toch in zijn tv-show laten zien dat hij, tjah hoe zeg je dat zonder te hard te zijn, niet van deze wereld is. Een echte Johny de Selfkicker maar dan met nog wat extra kronkels. Maar gelukkig heb ik nu ook zijn gezicht gezien en weet ik dat je bij hem maar beter bij uit de buurt kan blijven. Echt zo'n man waar je oma je altijd voor hebt gewaarschuwd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond