Deel dit artikel
-

Geo-netwerksite werkt ook op mobiel

Plazes.com, een vriendennetwerksite waarop internetters hun locaties met elkaar delen, werkt over twee weken ook op mobiele telefoons. De geografische netwerksite heeft een programma ontwikkeld voor het besturingssysteem Symbian dat onder meer werkt op de nieuwste Nokia-mobieltjes.

Met behulp van het java-programma kunnen bellers de locatie van de cel van de zendmast in het mobiele netwerk continu doorgeven aan de site. “Voor mobiele telefoons is de plaatsbepaling vrij grof, meestal een straal van een paar honderd meter,” zei Felix Petersen, creative director bij het Duitse Aperto AG vrijdagavond tijdens Barcamp in Amsterdam.

Op dit moment zijn Plazes-gebruikers op dertienduizend verschillende locaties uit honderd landen online geweest. Gebruikers van Plazes kunnen alleen een locatie aan de site toevoegen als ze daar ook online zijn. Daarvoor maakt Plazes gebruik van een eigen programma, de Plazes Launcher, die op basis van het mac-adres van de router schat waar iemand zich bevindt. Komt een gebruiker online op nog niet herkende locatie dan moet hij zelf het adres invullen, waarna de exacte coördinaten worden berekend. Voor locaties in de Verenigde Staten integreert Plazes met de kaarten van Google Maps.

Gebruikers kunnen alle andere Plazes-leden of alleen hun vrienden zien binnen een straal van 2 of 5 kilometer. Een populair onderdeel is de ’tracking’-optie. Daarbij worden alle locaties van een Plazes-gebruiker automatisch bijgehouden zodat er een wereldkaart met rode stippen verschijnt. Het actiefste Plazes-lid is op 358 plaatsen online geweest.

De site krijgt binnenkort ook een andere user interface, zo kondigde Petersen aan. “Die wordt beter aangepast op wat mensen met de site blijken te doen. In eerste instantie dacht ik dat mensen veel informatie per plaats zouden toevoegen, bijvoorbeeld recensies over hotels, café’s, restaurants en andere uitgaangsgelegenheden, maar dat blijkt nog maar mondjesmaat te gebeuren,” zegt hij. In plaats daarvan verzamelen gebruikers locaties alsof het postzegels zijn. Petersen: “Het is stoer om te laten zien waar je nu weer bent geweest.”

Plazes wil ook beter integreren met andere sites en diensten, zoals instant messaging-programma’s, Skype, Google Talk en e-mail. Nu al kan Plazes goed communiceren met de populaire fotosite Flickr van Yahoo. Plazes-leden kunnen eenvouding foto’s aan een locatie toevoegen. Automatisch worden dan ook de coördinaten als trefwoorden (tags) aan de foto’s op Flickr toegevoegd.

Plazes is een voorbeeld van een geografische netwerksite. De locatie van de gebruiker is het belangrijkste wat hij deelt met andere gebruikers op dit type sites. Ook Mapmix.com is hier een voorbeeld van, maar daar moet de gebruiker zelf op een kaart klikken om zijn locatie bekend te maken.




Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond