Deel dit artikel
-

Gfk: Mobiele content slapende reus

Mobiele content is een slapende reus. Dat vertelde Jan Zwang van marktonderzoeker Gfk vanochtend op het congres Onder de knop in Bussum.

In Nederland worden 100.000 mobieltjes per week verkocht, ongeveer 0,5 procent van de wereldmarkt. Maar in China worden maandelijks alleen al 20 miljoen telefoons verkocht. "Het grootste misverstand is dat men denkt dat Nederlanders elk half jaar een nieuw toestel kopen," vertelde Zwang.

Nederlanders vervangen hooguit eens in de 22 maanden hun mobiel. Volgens Zwang is het best verkochte model in Nederland een Nokia van twee jaar oud. En dat terwijl UMTS toestellen direct bijdragen aan de groei van mobiele content.

In Engeland is maar een van de vijf verkochte toestellen een UMTS toestel, zegt Zwang. "Maar die toestellen zorgen wel meteen voor omzet." Zwang constateert dat Nederland te veel achterloopt met de verkoop van UMTS toestellen. Het meest verkochte toestel van de laatste maanden is een model van Nokia van twee jaar oud. "Van een vijf jaar oud Nokia model zijn in ons land nog 2 miljoen exemplaren in omloop."

"Wat je op alle markten ziet is dat design de belangrijke factor is bij de aankoop van een telefoon," zegt Zwang. "Als je diensten wilt aanbieden moet je daar serieus rekening mee houden en dus aantrekkelijke toestellen aanbieden."

Toestellen met mobiele televisie worden wereldwijd nog maar mondjesmaat verkocht. Zwang: "Eigenlijk loopt het alleen in Japan goed. Daar heb je alleen al 35 toestelen." Zwang sprak over een "onontgonnen gebied met veel groeipotentie"

Deel dit bericht

7 Reacties

Simone

Dit roepen ze al jaren en nog steeds wordt er drie keer niks via mobiel gekeken. De toestellen zijn crap, de netwerken zijn crap en de tarieven liggen 1000x hoger dan op internet…

Joey

Zolang er breedband internet bestaat voor de pc, zal mobiel internetten nooit erg hot worden. Want ik kijk liever op een groot scherm dan op een klein ielig schermpje.

Karel

Interessant. Sluit ook mooi aan op de nieuwe website die we onlangs gelanceerd hebben: http://www.startmobiel.mobi. Misschien ook iets om over te schrijven Jan?

Jan

Toegang tot diensten is 1, zo'n startpagina helot zeker. Het hoeft zeker niet altijd "flashy"te zijn. Kijk naar populariteit van de klassieke Teletekst pagina's via Internet. Een dienst die ik jaren gebruik op mijn mobiel en na al die jaren mensen nog steeds verbaasd zijn dat die als je het laat zien. Klein beginnen en dan komt die versnelling er echt wel. Dit zal niet anders gaan als bij het normale internet.

Luut Groenhof

Mobiele content, mobiel tv kijken, mobiele internet op je ?GSM?. Een kwestie van tijd. Hoe sceptisch we ook zijn. De telex, fax, pc, internet , sms noem maar op, allemaal ontwikkelingen die tijd nodig hebben gehad om alledaags te worden. Natuurlijk is het nog te duur en te traag. Het aanbod minimaal en de vraag is er (nog) niet. Maar dit houdt nieuwe ontwikkeling niet tegen. Ik zit er ook niet op te wachten om te gaan internetten op mij mobiel als ik mijn 17? TFT scherm binnen handbereik heb. Wanneer ik buiten de deur ben zou het toch wel handig kunnen zijn om informatie op te vragen vergelijkbaar met internet op mijn gewone PC. SMS is volledig ingeburgerd en we lopen allemaal met een toestel tegen ons oor op straat. Natuurlijk lopen we achter met veel andere landen. We denken vaak dat we hier in Nederland technisch koplopers zijn, echter in de acceptatie van nieuwe technieken zijn we veel behoudender. Onze Engelse buren pakken nieuwe technieken veel sneller op. Neen de ontwikkeling van het opnemen van een filmpje met je mobile telefoon, je ziet de opnames steeds vaker in het journaal op tv. Omgekeerd is een kwestie van tijd dat we het normaal vinden dat je het journaal op je mobiel ziet. Tijdens een voetbal wedstrijd direct de gemaakte doelpunten op je mobiel ontvangen inclusief de close-up opnames die je vanaf de tribune niet ziet. Het gaat allemaal komen. Zitten we der op te wachten? Neen waarschijnlijk niet. Maar dat geldt mijn inziens voor veel nieuwe ontwikkelingen. Willen we ze weer kwijt als ze der eenmaal zijn? Denk het niet.

Bram Boertjes

@Karel: Waarom zou Jan aandacht moeten geven aan een startpagina die wel heel erg lijkt op startpagina.nl/pda en dus niet iets bijzonders heeft toe te voegen. Ik denk dat die mobiele reus wel heel snel wakker gaat worden, want naast UMTS is een ander obstakel inmiddels opgeruimd door de operators, namelijk een flat fee voor je Internet op je mobiel. We zien trouwens in gebruik van mobiele content een verrassende piek in de avonduren, dus ook thuis op de bank wordt de mobiel steeds vaker gebruikt om content te bekijken… ondanks dat hele kleine schermpje.

Karel

@Bram Op het eerste zicht lijkt het alsof er weinig verschil is toch zijn er een aantal belangrijke verschillen met http://www.startmobiel.mobi: -Onze website is geschikt voor de meeste pda's en gsm's. Verder behaalt deze ook een score van 5/5 op dev.mobi, de onafhankelijke .mobi authoriteit. Startpagina behaalt een score van 1. In onze ogen is het van cruciaal belang dat de website ?n de links op die website natuurlijk wel op je mobile device te bekijken zijn… -We hebben op dit moment al meer links verzameld dan Startpagina en alle links zijn getest op meerdere mobile devices. In onze ogen is er dus een wezenlijk verschil tussen onze mobiele startpagina en die van Ilse media…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond