Deel dit artikel
-

“Ginger” in de verkoop

Voor het eerst komt de scooter die wereldfaam vergaarde als mysterieus project Ginger in de verkoop. Amazon, wiens oprichter Jeff Bezos een fan is van het project, biedt het apparaat aan. De scooter wordt op de markt gebracht onder de naam Segway HT en kost rond de vijfduizend dollar.

In de laatste maanden van vorig jaar gonste het van de geruchten op internet en in de media over een nieuwe technologische vinding. De Amerikaanse uitvinder Dean Kamen, die eerder al de rolstoellift bedacht, had iets ontwikkeld waar mensen als John Doerr (investeerder), Steve Jobs (Apple) en Jeff Bezos lovend over spraken. Waarmee Kamen deze mensen enthousiast had gekregen bleef lang een goed bewaard geheim, totdat begin december de onthulling volgde.

Televisiezender ABC kreeg de primeur. Kijkers zagen uitvinder Kamen op een soort kruising tussen een step en een scooter stappen en met flinke snelheid wegzoeven. Ginger of IT, zoals het project ook wel genoemd werd, bleek een vernuftig apparaat om zich elektrisch mee voort te bewegen, tot een snelheid van 20 mijl per uur. Volgens de makers zouden steden anders gebouwd gaan worden als gevolg van de Segway HT, zoals Ginger officeel bleek te heten. Toch viel de onthulling enigszins tegen na alle hype rondom het project en bleef Ginger/Segway HT in de herinnering hangen als 'die step'.

Toch werd de Segway HT in productie genomen, niet geheel verwonderlijk met fans als Jobs en Bezos. De Segway werd verder ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf en getest door Amerikaanse postbedrijven, maar ook door personeel op cruiseschepen van Disney. Consumenten kregen begin dit jaar de kans er een te bemachtigen, toen Amazon op de site enkele exemplaren per opbod verkocht, maar echte verkoop aan het gewone publiek was nog niet aan de orde.

Amazon is er nu mee gestart, het brengt de step prominent op zijn homepage onder de aandacht en claimt de exclusieve verkoper van het apparaat te zijn. Dat de verkoop ook daadwerkelijk is gestart klopt ten dele, er kan een Segway HT besteld worden, levering begint echter pas volgend jaar maart. Uiterlijk 31 juli krijgt iedereen die een exemplaar heeft besteld er een thuisbezorgd. Snelle beslissers maken echter kans op een bezorging voor het eind van het jaar en een bezoek aan de Segway-fabriek.

De Segway wordt echter alleen in de Verenigde Staten bezorgd, of het apparaat ook beschikbaar komt in andere delen van de wereld meldt Amazon niet. Bovendien ontstijgt de prijs toch behoorlijk het niveau van een leuke gadget: 4.950 dollar. Dat is aanzienlijk meer dan de drieduizend dollar waarover tijdens de bekendmaking ongeveer een jaar geleden gesproken werd. Het apparaat is echter bedoeld voor zakelijk gebruik, zo blijkt ook uit een ROI-calculator die Segway op de site heeft staan. Daarmee kan de werkgever het aantal kilometers dat het personeel loopt, verrekenen met een Segway, waarna de besparing op jaarbasis duidelijk wordt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond