Deel dit artikel
-

Global Crossing in surseance

Het Amerikaanse bedrijf Global Crossing , dat via glasvezelnetwerken snel dataverkeer aanbiedt, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De op Bermuda gevestigde onderneming heeft voor 22,4 miljard dollar aan financiële verplichtingen uitstaan. Global Crossing heeft de reorganisatieplannen maandag al bij een rechtbank in New York neergelegd. In ruil voor 750 miljoen dollar in contanten krijgen KPN-partner Hutchison Whampoa uit Hongkong en Singapore Technologies Telemedia een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Global Crossing is in de problemen gekomen door miljardeninvesteringen in netwerken in de VS, Europa en Azië. Er liggen netwerken in meer dan tweehonderd steden in 27 landen, maar door de malaise in de telecom- en internetsector is er nauwelijks vraag naar glasvezelcapaciteit voor snelle backbone-verbindingen. Rivalen Level3 en Qwest kampen met identieke problemen, maar hebben door ontslagen en reorganisaties het hoofd boven water kunnen houden, al heeft Level3 een flinke klap gekregen door het faillissement van energiebedrijf Enron, een van haar grootste klanten.

Global Crossing leed alleen al in het derde kwartaal van 2001 een verlies van 3,4 miljard dollar. "De inkomsten uit de carrier sector zijn flink teruggelopen omdat telecomoperators niet langer voor meerdere jaren contracten afsloten", zegt Fred Franssen, die de PR voor het concern in Nederland verzorgt. "Dat neemt niet weg dat de onderneming met name in de Benelux, maar ook elders in Europa, met veel grote bedrijven en overheidsorganisaties interessante overeenkomsten is aangegaan."

Bij het Europese hoofdkantoor van Global Grossing in Hilversum zijn in december 53 van de 180 banen verdwenen. Bovendien zal de Hilversumse vestiging (Global Crossing heeft ook nog kantoren in Amsterdam en Beverwijk) niet langer als hoofdkantoor fungeren. Het bedrijf wordt voortaan vanuit de VS en Groot-Brittannië geleid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond