Deel dit artikel
-

De spelcomputer is nog niet weg: Xbox One zonder schijflade, PlayStation5 met 8k

De spelcomputer archaïsch? Sony en Microsoft geven het nog niet op: nieuwe hardware verschijnt aan de horizon, terwijl de trend duidelijk richting netwerk gaat.

Microsoft brengt begin mei een goedkopere variant van zijn Xbox One S op de markt voor 229 euro. De prijs van de XBox One kan omlaag omdat dit model geen schijflade heeft. Games kunnen alleen digitaal gekocht worden. Gamers krijgen er Minecraft, Sea of Thieves en Forza Horizon 3 gratis bij.

De nieuwe variant wordt de goedkoopste spelcomputer op de markt. Het zogenoemde Slim-model van de PlayStation 4 kost nog altijd rond de 300 euro. De Nintendo Switch heeft een adviesprijs van 319 euro.

Noem het toeval, maar uitgerekend deze week besloot Sony al een tipje van de sluier op te lichten van de geplande PlayStation 5 spelcomputer. Hardwareontwerper Mark Cerny noemt al diverse details in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Wired.

Niet verrassend gaat Sony voor weergave in 8K, terwijl de huidige PlayStation 4 alleen games in 4K afspeelt. Dat Sony ook zelf 8K televisies levert komt mooi uit. De spelcomputer gebruikt overigens nog gewoon een ‘solid state drive’ (SSD) om bestanden op te slaan.

Het is opmerkelijk dat Sony nu al details vrijgeeft over een computer die op zijn vroegst volgend jaar en mogelijk pas zelfs in 2021 verkrijgbaar zal zijn. De grote vraag is: komt de PS5 niet veel te laat?

Voor alle duidelijkheid: de spelcomputermarkt is nog springlevend en was volgens marktvorser Newzoo vorig jaar goed voor 38 procent van de omzet van Top 25 techbedrijven die aan gaming doen.

In het verleden waren echte gamers aangewezen op krachtige spelcomputers omdat doorsnee pc’s niet dezelfde speelkracht konden leveren. Maar dat is aan het veranderen. Vorige maand lanceerde Google zijn nieuwe gamingplatform Stadia dat ‘draait’ op het Google Cloud Platform. Een krachtiger computer is nauwelijks denkbaar. Dankzij breedbandverbindingen is het klassieke kabeltje naar de monitor min of meer de internetverbinding naar tablet of pc geworden. Binnen vijf seconden staat het spel klaar zonder download en installatie. De toekomst van gaming past niet meer in een doos, beweert Google. Die nog wel eigen controller levert die via wifi werkt.

De nieuwe XBox van Microsoft zou dus zomaar eens de laatste kunnen zijn. Het bedrijf werkt aan Project xCloud, waarbij grafisch intensieve games via Android en iOS via cloud streaming zijn te spelen. Net dus als bij Stadia. Hoofd XBox Phil Spencer moest toegeven dat hij behoorlijk onder de indruk is van de snelle 4K HDR 60fps streaming die Google biedt, maar Microsoft zou dat niveau makkelijk kunnen halen.

Marketingdirecteur Mile Nichols wees al wel op een zwakheid van Stadia: gebrek aan aansprekende aansprekende games. Google hoopt de schade in te halen met het nieuwe bedrijfsonderdeel Stadia Games and Entertainment.

Microsoft en Google zouden dus zomaar eens elkaar grote concurrenten kunnen worden op het gebied van cloudgames. Sony zou voor een soortgelijk aanbod bij zijn grote rivalen moeten aankloppen, want het heeft geen geografisch gespreide datacenter infrastructuur. Wat mogelijk verklaart waarom het bedrijf blijft geloven in eigen hardware.

Deel dit bericht

4 Reacties

Pim

De traditionele spelcomputer is als de DVD-speler. Dit gaat gewoon verdwijnen. Games streamen, games downloaden… Alleen maar goed denk ik.

Peter

Hoewel ik het eens ben met het grootste gedeelte van dit artikel is het natuurlijk onzin om te beweren dat pc’s minder speelkracht (bijzondere term trouwens) kunnen leveren dan spelcomputers.

Kalle

Ik ben echt benieuwd naar de volgende Xbox

Z.Eur

Google : Wij van WC-eend adviseren WC-eend
Natuurlijk doet Google alsof cloudgaming de toekomst is.
Maar GoogleCloud computers zijn ook maar ‘gewoon’ servers.
Dat is zo goed als de servers die ze hebben staan in combinatie met het kwaliteit van het netwerk naar de gebruikers.
Maar in de praktijk laat juist dat netwerk nog te wensen over om altijd de gewenste game-ervaring te geven..
Een PS5/XBox kan met hun eigen hardware kan dat wel en ook overschakelen naar CloudGaming.
Een PS5/XBox uitbrengen betekent ook veel publishers aan je binden.
Dat is nu juist iets waar Google minder sterk in is want met Google is het altijd maar de vraag wanneer ze de stekker eruit trekken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond