Deel dit artikel
-

Google door overname directe concurrent Skype

Google kan door de overname van VoIP-bedrijf Gizmo5 een directe concurrent worden voor Skype.

Met een kort blogbericht bevestigt Google het gerucht als zou het een VoIP-bedrijf hebben gekocht. Het vermeende overnamebedrag zou rond de 30 miljoen dollar in contanten liggen, maar daar doet de koper geen uitspraak over.

Via deze overname wordt Google een speler op de nationale en internationale telecommarkt.

Tot op heden konden gebruikers van chatprogramma Google Talk wel naar elkaars computers bellen, maar niet naar elkaars vaste en mobiele nummers. Het ligt voor de hand dat daar op enig moment verandering in zal komen. Google Talk, of de schakelkast Google Voice, zouden dan wezenlijke alternatieven kunnen worden voor Skype of KPN-achtige bedrijven.

De software van Gizmo5 draait zowel op computers als op mobiele telefoons. Bij laatstgenoemde lopen de gesprekken via het mobiele data-abonnement.

Een belangrijk verschil tussen Gizmo5 en Skype is dat Gizmo5 met het open protocol SIP werkt. Dat is een internationaal erkende standaard om digitale spraak- maar ook videoverbindingen op te zetten. Google is actief gebruiker van het aanpalende XMPP-protocol.

Een tweede verschil met Skype ligt in de fundamenten van de beldiensten. Skype maakt amper gebruik van centrale servers die door het bedrijf zelf worden beheerd. Iedere Skype-gebruiker is een node in het netwerk en kan fungeren als doorgeefluikje voor de gesprekken van anderen. Gizmo5 draait op centraal beheerde SIP-servers.

Mocht Google met nationale en internationale telecomdiensten beginnen op het vaste net, dan beschikt het reeds over een groot eigen internationaal datanetwerk. Dat wordt nu overwegend gebruikt om gegevens tussen zijn datacentra uit te wisselen. Het bedrijf hoeft geen internationaal transport van telefonie in te kopen, enkel het afleveren op een lokaal vast of mobiel net.

Vooralsnog is Google zwijgzam over zijn plannen met Gizmo5.

Gizmo5 is de vierde overname in vier maanden tijd. Eerder kocht de technologiegigant videocompressiebedrijf On2, antispambedrijf reCaptcha en het mobiele advertentienetwerk AdMob.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond