Deel dit artikel
-

Google krijgt patent op lay-out zoekpagina

Google heeft een patent gekregen op de manier waarop het zoekresultaten visueel organiseert op een webpagina. Het totale nummer van patenten dat Google nu in zijn bezit heeft, ligt rond de 36.

Ontwerppatent Nr. 533,561 werd deze week door de U.S. Patent and Trademark Office toegewezen aan Google. Het patent gaat over het ontwerp van Google's GUI (graphical user interface) met daarbij verschillende screenshots ter verduidelijking. Google had het patent op 26 maart 2004 aangevraagd, vlak voordat de zoekgigant startte met de verkoop van aandelen.

Sommige analisten vinden dat het aantal patenten in de IT-industrie de pan uit rijst. Zij denken dat patenten de ontwikkeling van nieuwe software en diensten afremt en daardoor nadelig zijn voor zowel bedrijven als de consument.

Het nieuwe patent van Google is geen softwarepatent maar een ontwerppatent. Het heeft alleen betrekking op hoe Google visueel met de zoekresultaten omgaat. Het gaat niet over de technische kant hoe Google tot die zoekresultaten komt. Een bedrijf moet dan ook wel heel opvallend het ontwerp van Google's webpagina's kopiëren, wil Google er een rechtszaak van maken.

Complete tekst patent Google: www.pat2pdf.org (pdf)

Deel dit bericht

3 Reacties

Martijn Verhoeven

Gelukkig heeft niet Benz destijds een layout ontwerp aangevraagd op de manier hoe een auto layout elkaar zit. Anders hadden we wel erg ingewikkelde auto's gekregen denk ik. Stuur links en/of rechts voor en/of achter pedalen in omgekeerde volgorde, aan het stuur met koplampen middenvoor of bovenop. Chaos. Kortom, ik ben er geen groot voorstander van van een patent op layout. (Of misschien moet ik zelf ook gewoon een paar patenten gaan aanvragen op layout.)

Barry

Heeft EMERCE al patent aangevraagd?

diederick

Hoe is het mogelijk om in 2004 een patent aan te vragen op een lay-out uit 1996 ofzo. Voorwaarde is toch dat een produkt nog niet bestaat of openbaar is geweest?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond