Deel dit artikel
-

Nederland heeft primeur actuele vertrektijden OV in Google Maps

Nederland heeft de wereldwijde primeur voor actuele realtime vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer in Google Maps. Google kondigde de nieuwe dienst zojuist aan in een tramremise van het GVB in Amsterdam.

Circa 1 miljoen Nederlanders maken gebruik van het openbaar vervoer in Nederland. Die kunnen een bijvoorbeeld reis inplannen en krijgen een waarschuwing als de bus of trein is vertraagd. Of dat de laatste trein of buis vertrekt.

Google Maps heeft de interface voor de realtime tijden aangepast. Lange adressen hoeven bijvoorbeeld niet te worden ingevoerd, maar dan kan eventueel wel via spraakinvoer.  De informatie is op meerdere manieren beschikbaar, onder meer in de apps voor iOS en Android.

Het initiatief is vanuit Nederland genomen, zegt Pim van der Feltz, directeur Google Nederland. Alle belangrijke vervoersmaatschappijen doen mee.  Ook is er een samenwerking met OpenOV en 9292. “Nederland is een belangrijk OV land, waar dit soort vervoersinformatie ook voorhanden is.” Volgens Van der Feltz is er geen direct businessmodel. “We vinden dat dit er gewoon moet komen.”

“Mensen reizen niet van halte tot halte”,  zegt Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. “Je moet complete informatie kunnen bieden, zodat je als consument keuzes kunt maken. Aan die uitbreidingen gaan we de komende tijd nog verder werken. Denk aan informatie over de OV fiets, deelvervoer en taxi’s.”

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Best makkelijk, de data was er al, er is inmiddels al 2 jaar een live OV kaart op basis van Open Street Map waar je alle bussen, trams en treinen op ziet rijden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond