Deel dit artikel
-

Google met API’s voor Docs & Spreadsheets

Google is van plan API's te publiceren voor zijn online kloon van kantoorsoftware als Microsoft Office. Externe programmeurs kunnen via de API's onderdelen van de online tekstverwerker en de spreadsheetdienst in hun eigen open of besloten sites verwerken. Daarnaast worden de aanwijzingen sterker dat het zoekbedrijf honderden megabytes opslagruimte beschikbaar gaat stellen met een 'online Google harde schijf'.

Dat zei Googles product manager Jonathan Rochelle vorige week tijdens een bijeenkomst waar hij toelichting gaf op de lancering van Google Docs & Spreadsheets. De net gelanceerde dienst combineert het in maart overgenomen Writely en het zelf ontwikkelde Spreadsheets. Writely is een online tekstverwerker. Internetters met een Google-account kunnen de dienst gratis gebruiken voor basale tekstverwerkingsfuncties.

Wanneer Google de API's van Docs en Spreadsheets publiceert, maakte Rochelle niet bekend. Hij gaf enkel de wens daartoe te kennen. Uit de discussiegroep rondom de nieuwe dienst blijkt dat er behoefte is aan API's.

API's zijn technische bruggetjes die toegang geven tot delen van de kern van een webdienst. Externe programmeurs kunnen eigen sites bouwen en de functies van de Google-tekstverwerker en -spreadsheetdienst verwerken in hun eigen sites. Daarmee wil het zoekbedrijf de ontwikkeling van zijn diensten bespoedigen. Immers, programmeurs kunnen elementen aan Docs & Spreadsheets bieden waar Google niet in voorziet. Een van de scenario's, geschetst door Ars Technica, is dat de makers van de tekstverwerkers AbiWord en OpenOffice een link met de betreffende API's maken. Een gebruiker kan het ene moment op de desktop in zijn kantoor aan documenten werken, die worden gesynchroniseerd met Googles servers, en het volgende moment op een andere locatie. Hij heeft enkel toegang tot internet nodig om zijn werk op te pakken. Desnoods in een internetcafe.

Google publiceerde in de afgelopen jaren tientallen API's. De bekendste toepassingen daarvan zijn de zogeheten mash ups met Google Maps. Derden plotten hun eigen informatie op de landkaartendienst van het zoekbedrijf. Een bekend Nederlands voorbeeld daarvan is Misdaadkaart.nl, de site die actuele wetsovertredingen op de landkaart plot.

Docs & Spreadsheets is geen directe concurrent voor Microsoft Office. Het Microsoft-product biedt een zeer uitgebreid pallet van functies voor tekstverwerking, presentaties, database, spreadsheets en de onderlinge integratie van de data uit die programma's. Google bracht slechts 2 basale diensten in 1 interface bij elkaar. Bovendien is voor het gebruik van Office geen internettoegang vereist. Google gaat ervan uit dat 90 procent van de Office-gebruikers hooguit 10 procent van de mogelijkheden van het Microsoft-product gebruikt. Die 10 procent van de functies biedt Google met Docs & Spreadsheets.

Microsoft werkt ondertussen aan een nieuwe generatie van zijn kantoorsoftware. Office blijft vooralsnog computergebaseerd, maar het softwarebedrijf verrijkt de werking ervan met online diensten. Bij Office Live Essentials krijgen gebruikers zaken als externe opslagruimte, een eigen internetdomein en e-mailadressen gratis verstrekt. Microsoft kiest er vooralsnog voor om de softwareontwikkeling rondom de pc te centreren. Op het web worden complementaire diensten uitgegeven.

Andere bedrijven die kantoorsoftware naar een webomgeving trachten te migreren zijn ZoHo, Dabble DB en 37 signals.

Als mogelijke, toekomstige aanvulling op Docs & Spreadsheets lijkt het bestaan van een 'Google harde schijf' steeds aannemelijker te worden. Via een klein computerprogramma zouden gebruikers data van hun harde schijf automatisch kunnen synchroniseren met gegevens die Google voor de gebruiker bewaart. In populaire termen wordt naar dit programma verwezen met de term Gdrive. Vorige week bevestigde het blog Google Blogoscoped het bestaan van een dergelijk programma, genaamd Platypus. Blogger Philipp Lenssen publiceerde schermafbeeldingen, documentatie en een configuratiebestand waaruit blijkt dat Google het programma intern reeds gebruikt. Niet zelden maakt het bedrijf zelf ontwikkelde programma's op enig moment beschikbaar voor een breed publiek.

Deel dit bericht

2 Reacties

walweb

Leuke online applicatie dat ook gebruik maakt van de google maps api is PICSFROMSPACE, LOOKUP YOUR PLACE BY ADDRESS voor het zoeken van satellietfoto's op straatnivo per adres of postcode. Te vinden op http://www.walweb.nl/picsfromspace

Pieter

toch nog een lange weg te gaan hoor. De snelheid van gebruik van GDocs laat nog te wensen over. Iedere handeling heeft een reactietijd nodig wat efficient werken met de applicaties onmogeljk maakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond