Deel dit artikel
-

Google News verliest van Belgische uitgevers

Google News mag in België voortaan geen links en samenvattingen van nieuwsartikelen in zijn index opnemen van Frans- en Duitstalige kranten en tijdschriften. Dat heeft een Belgische rechter besloten. Google moet een boete van een miljoen euro per dag betalen als ze zich niet aan de uitspraak houdt. Het is voor het eerst dat in Europa dagbladuitgevers zo'n grote zaak winnen, zegt internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

 “Ik kan me niet voorstellen dat een Nederlandse rechter een soortgelijke uitspraak zal doen,” aldus Alberdingk Thijm. In Nederland oordeelde de rechter in eerdere zaken over Kranten.com en Zoekallehuizen.nl dat het is toegestaan om informatie te verzamelen op een pagina en daar een deel van te publiceren.

Op Google News worden nieuwssites geïndexeerd en op thema’s gerangschikt. De volledige tekst wordt niet overgenomen, maar er worden wel plaatjes bij de samenvattingen afgedrukt.  In januari, vlak na de lancering van Google News Nederlands, zei de Nederlandse uitgeversbond zich te beraden op het nemen van stappen tegen Google. De bond heeft toen niet besloten om juridische stappen te zetten, omdat de Europese uitgeversbond de zaak zou aankaarten bij de Europese Commissie.

Alberdingk Thijm denkt dat bij de beslissing van de Belgische rechter met name mee heeft gespeeld dat Google nieuwsberichten in cache opslaat op de eigen Google servers. Dat baseert hij op de vonnistekst, die volgens hem nogal onduidelijk is. “Het gevolg van dat ‘cachen’ is dat nieuwsberichten soms ook nog beschikbaar zijn als ze dat al niet meer zijn via de sites van de kranten.” Dat is volgens Alberdingk Thijm in strijd met het auteursrecht, omdat je toestemming moet hebben van de rechthebbende om dit soort archiefmateriaal ter beschikking te stellen.

Hyperlinken is wel toegestaan volgens verschillende Europese rechters omdat daarbij informatie niet ter beschikking wordt gesteld, maar meer een ‘soort elektronische voetnoot’ is.

Wat ook een rol gespeeld kan hebben bij de beslissing van de rechter is volgens Thijm dat advertenties op de homepage van kranten worden omzeild. In Nederland verloor PCM ooit een zaak van Kranten.com over dat onderwerp.

De uitspraak in België heeft alleen betrekking op Franstalige en Duitstalige uitgevers, die verenigd zijn in Copiepresse. De Nederlandstalige titels zijn verenigd in Rerocopoy, en zijn niet betrokken bij deze zaak. Zij hadden Google al eerder verzocht geen nieuws meer over te nemen van hun kranten. In april stopte Google met het opnemen van nieuws uit de Vlaamse kranten.

Sinds gisterenavond zijn geen artikelen van Franstalige kranten als La Soir, La Libre Belgique en La dernière meer bij Google verschenen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond