Deel dit artikel
-

Google staakt censuur in China

Google stopt de zelfcensuur in China en stuurt al het Chinese zoekverkeer door naar zijn site in Hong Kong, waar geen censuur geldt.

Dat is de volgende zet in het politieke schaakspel waar Google en China zich in bevinden. Het zoekbedrijf loopt daarmee kans zichzelf uiteindelijk buiten te sluiten van een van ’s werelds grootste internetmarkten. Google zou nu al een kleine half miljard dollar omzet verliezen, van de 25 miljard op een heel jaar, als het nu helemaal zou stoppen in China.

Het virtueel verplaatsen van de activiteiten is een elegante stap die, in Googles optiek, zowel de eigen censuurloze belangen dient als die van de Chinese nationale overheid. Immers, Google zegt zich te houden aan de regels die in Hong Kong en dus China gelden. In Hong Kong gelden niet dezelfde regels als in de rest van China. Het is een bestuurlijk zelfstandige regio.

Google-oprichter Sergey Brin zegt tegen de NY Times dat deze situatie vermoedelijk van tijdelijk aard is.

De Chinese overheid zegt dat Google een geschreven belofte breekt.

Al het zoekverkeer van Googles .cn-site gaat nu naar .com.hk. Die technische omleiding kan tot vertragingen zorgen, aldus Google in een toelichting.

Blogger, Youtube en Google Sites zijn momenteel niet bereikbaar vanuit China, aldus dit ‘lokale weerbericht’.

De onmin tussen Google en China ontstond toen eind vorig jaar duidelijk werd dat er vanuit China hack- en braakpogingen waren gedaan op Googles interne infrastructuur. De cybercriminelen poogden bedrijfsgegevens van Google te pikken, waaronder gebruikersgegevens van mensenrechtenactivisten. De daders zijn, voor zover bekend, nooit aangehouden. Twee dozijn andere Westerse bedrijven waren ook doelwit van de internetboeven.

De onderhandelingen met de Chinese overheid verlopen volgens Sergey Brin behoedzaam. Het is hem niet duidelijk welke kant ze op gaan. Het is niet uitgesloten dat het bewandelen van de Hong Kong-route een onderhandelingstruc is van Google.  

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond