Deel dit artikel
-

Google voluit in display met gratis, nieuw Doubleclick

Google rondt de integratie van Doubleclick af en maakt zijn systeem gratis bruikbaar voor alle, kleinere, uitgevers. Het bedrijf wil de handel in online beeldreclame net zo wiskundig benaderen als het doet met de tekstadvertenties uit AdWords.

Bijna drie jaar na de overname van Doubleclick voor 3,1 miljard dollar maakt Google zijn eigen bewerkte versie bekend van het systeem voor display advertising. Dat zijn uitingen die bekend zijn geworden met vaktermen als buttons, banners, skyscrapers en rectangles. Het zijn grafische beelduitingen die in de regel niet per klik maar per 1.000 vertoningen worden afgerekend.

In de nieuwe incarnatie van Doubleclick ontstaan twee versies van een en hetzelfde systeem: een gratis en een betaalde versie. Met dat systeem kunnen uitgevers tot zeer gedetailleerd niveau bepalen welke recameuitingen wanneer waar verschijnen. Kleinere uitgevers mogen DFP Small Business gratis gebruiken. Uitgevers die maandelijks meer dan 90 miljoen impressies genereren, moeten overstappen naar de betaalde versie. Die heet geen DART meer maar Doubleclick for Publishers. De merknaam DART zal komend jaar verdwijnen. DFP Small Business is de nieuwe verschijningsvorm van Google Ad Manager.

Google publiceerde ook een API waarmee uitgevers data uit het advertentiesysteem in hun eigen IT-systemen en boekhouding kunnen integreren. Het nieuwe systeem zou gedetailleerdere rapportages mogelijk maken dan tot nu toe mogelijk. Tevens kan Google op basis van historische gegevens voorspellingen doen over toekomstig gebruik van de websites waar Doubleclick wordt ingezet.

Een analist van Barclays verwacht dat Google dit jaar ongeveer 1 miljard dollar extra omzet kan genereren met zijn vernieuwde vorm van display-adverteren. Google heeft een jaaromzet van tegen de 25 miljard dollar, waarvan meer dan 90 procent afkomstig is uit Adwords-tekstreclames.

Nederlandse gebruikers van Ad Manager zijn gisterenmiddag per e-mail door Google geïnformeerd over de vernieuwingen.

Schematische weergave werking Doubleclick:

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond