Deel dit artikel
-

Google waarschuwt marketeers en ontwikkelaars

Google werkt aan een ingrijpende vernieuwing van zijn zoektechnologie. Het waarschuwt webontwikkelaars en zoekmachinemarketeers dat de aanpassingen de zoekresultaten kunnen beïnvloeden.

Techneuten van Google sleutelen aan de kern van de zoekmachine. Gisteren publiceerde het bedrijf een testomgeving van ‘de nieuwe Google’. Het vraagt ontwikkelaars en marketeers deze testomgeving te gebruiken en feedback te geven over hun ervaringen.

Het is niets nieuws dat het bedrijf sleutelt aan zijn zoektechnologie. Dat gebeurt aan de lopende band. Google’er Matt Cutts zegt dat de computercode er van kwartaal op kwartaal al anders uit ziet. Kennelijk is dat aanstaande vernieuwing dermate ingrijpend dat Google de markt wil voorbereiden, en mee laten werken.

In een toelichting zegt Cutts: “De meeste veranderingen liggen in zaken als de kern van onze indexeringsmachine. Het beïnvloedt dus slechts in mindere mate de rangorde in de zoekresultaten zelf”.

Sitaram Iyer en Matt Cutts zeggen in een gezamenlijke toelichting: “We zoeken de grenzen op van de omvang van onze zoekindex, de snelheid waarmee we indexeren, de precisie en de begrijpelijkheid”. Dat duidt er mogelijk op dat de resultaten nog actueler worden, om in lijn te komen met de actualiteit van berichtendienst Twitter.

Weblog ReadWriteWeb constateert dat de nieuwe zoeker aanmerkelijk sneller is, alhoewel het verschil tussen 0,5 en 0,19 seconden voor het menselijk oog niet te zien is. SearchEngineLand merkt een verandering van de volgorde in de zoekresultaten op, waarbij Nieuws en Video iets lager scoren dan in een specifiek geval.

Het is niet bekend wanneer Google van plan is de nieuwe zoektechnologie voor het brede publiek in gebruik wil nemen.

De testomgeving van ‘de nieuwe Google’ is enkel beschikbaar voor Google.com, niet voor buitenlandse domeinen zoals Nederland en België.

Deel dit bericht

8 Reacties

Bas van den Beld

Sorry Erwin, je brengt me toch een beetje in de war :). Ik heb toch in alle stukjes die Google hierover heeft losgelaten er niet uitgehaald dat developers 'gewaarschuwd' worden… Google waarschuwt niet, maar laat developers en gebruikers juist meetesten. Er wordt op een nieuwe manier ge?ndexeerd door Google. Dit heeft, zoals je zelf ook al aangeeft door je quote van Matt Cutts, niet perse tot gevolg dat de zoekresultaten direct veranderen. Enkele wijzigingen zal je altijd zien, maar op dit moment is het niet schokkend. Overigens is het zo dat de testomgeving ook beschikbaar is voor Nederland: http://www2.sandbox.google.com/webhp?hl=nl

Bert van Heerde

De titel van het bericht vind ik ook misleidend, zoals Bas aangeeft.  Bovendien doen de meeste marketeers al een tijdje aan multimedia optimalisatie, dus ik denk dat zij juist meer profiteren. Het is de gewone webmaster die verliest, want hoe meer je moet doen om traffic van verschillende kanten te krijgen (multimedia optimalisatie) en hoe sneller en regelmatiger je nieuws moet produceren voor rankings, des te moeilijker het wordt om dit met beperkte middelen te doen (tijd,geld).  Ik denk dus dat de aanpassingen wel mee zullen vallen, omdat Google anders niet meer laagdrempelig is.

douwe van der baan

Het is wel redelijk uniek dat Google moet reageren op in dit geval Bing door de zoekresultaten te gaan aanpassen.

Bas Groot

De zoekresultaten uit de testomgeving zijn toch wel heel anders dan nu. Voor ons pakt het vrij goed uit, zie ik: van onze site komen nu vooral de inhoudelijk relevantere dingen naar boven. Wel grappig is dat de resultaten van vanmorgen alweer anders zijn dan die van gistermiddag; er wordt duidelijk as we speak aan gesleuteld. Ik verwacht dat de SEO bedrijfjes weer aardig wat werk zullen hebben om bestaande sites om te katten, want het kan niet anders dan dat anderen weer minder goed vindbaar worden hierdoor.  Groot verschil is nu wel, dat de taal waarin je zoekt veel meer verschil maakt. De nieuwe Google ziet blijkbaar veel beter in welke taal de content geschreven is en handelt daarnaar.   

Ruud de Bruyn

Een duidelijk verschil met de 'oude' zoekomgeving is de ??n-op-??n koppeling van de zoekterm of zoekwoordcombinatie met de pagetitle. Het is daarmee nog belangrijker welke omschrijving je de pagetitle meegeeft. Relevantie met de content blijft daarbij uiteraard nog steeds een belangrijke factor.

Jeroen vd Gulik

> Het is wel redelijk uniek dat Google moet reageren op in dit geval Bing door de zoekresultaten te gaan aanpassen.  Hoe dik is die duim precies? Ongefundeerde onzin en flauwekul.

Jan Dirkzwager - S en D Interactive Media

Tot op heden zijn de reacties op dit nieuws vanuit de toonaangevende SEO blogs oorverdovend stil. Hoewel de resultaten enigszins anders zijn dan de huidige is het tot op heden niet heel wezenlijk. Wellicht gaan de ingrijpende aanpassingen nog komen…..

Bas van den Beld

@Jan Dirkzwager, dat komt mede omdat het toch echt gaat om 'achterkant' werk. Matt Cutts heeft zelf aangegeven dat ze proberen de resultaten zo gelijk mogelijk te houden. Kijk maar eens hier naar de video waarin Matt geinterviewd wordt over dit onderwerp: http://www.searchcowboys.com/google/895

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond