Deel dit artikel
-

GorillaPark haalt 50,2 miljoen op

Internetinvesteringsmaatschappij GorillaPark heeft 50,2 miljoen gulden opgehaald in een nieuwe financieringsronde geleid door Fortis Bank en NeSBIC. Het totale aangetrokken kapitaal komt hiermee op 176,9 miljoen gulden. GorillaPark zal de kapitaalinjectie gebruiken voor zowel lopende uitgaven als nieuwe acquisities en investeringen.

GorillaPark, dat startende internetbedrijven ondersteunt met kapitaal en kennis, heeft er meer dan een half jaar over gedaan om het huidige kapitaal aan te trekken. Al in februari sprak CEO Jeroen Mol de hoop uit een nieuwe financieringsronde in april af te ronden. Naarmate het beurs-sentiment voor nieuwe media verslechterde, bleef het goede nieuws uit. Twee eerdere rondes hadden vorig jaar al ruim 126,7 miljoen gulden opgeleverd. Het rijtje toenmalige financiers telde namen als Crescendo Ventures, Goldman Sachs, ABN AMRO Corporate Investments, Deutsche Bank, NeSBIC Group, Cable & Wireless en Rabobank Nederland.

Naarmate nieuw kapitaal uitbleef, kwamen minder gunstige berichten naar buiten. In juni ontsloeg het bedrijf een kwart van zijn personeel. Jeroen Mol bezweerde toen dat deze stap was genomen om een efficiencyslag te maken en niet door geldgebrek was ingegeven. Het bedrijf ging zelfs door met acquisities in Italië, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast gingen drie van de 17 deelnemingen van GorillaPark failliet, waaronder e-tailer Hot-Orange.

De nieuwste kapitaalinjectie bestaat uit een converteerbare lening die in april 2002 afloopt. NesBIC is de enige bestaande investeerder die met nieuw kapitaal over de brug is gekomen.

Deel dit bericht

16 Reacties

Sacha Prins

Ik ben wel benieuwd wat de huidige balans is van de 176,9 miljoen gulden die Gorilla Park heeft weten op te halen. Het bedrag zelf is niet mis, maar ik hoor weinig over de resultaten van deelnemingen. Daar zou ik graag meer over willen horen (hier op Emerce bijvoorbeeld).

eric

Beste Sascha, tot voor kort was hot-orange het vlaggenschip van Gorillapark maar die is er niet meer. Voor de rest ken ik geen succesvolle investeringen. De Fortis heeft als policy geen bedrijven krediette geven die geen winst maken dus zal Gorillapark dit zeker wel doen. NOT!

Sacha Prins

Eric, Fortis financiert (als bank) niet zomaar de 1e de beste, en Nesbic zou toch zijn les geleerd moeten hebben kwa internet (NEWY?). Derhalve ben ik in de oprechte veronderstelling dat Gorilla Park een paar enorme succes-nummers (of potentiele succes-nummers) in de portefuille moet hebben. Winst of geen winst is me even om het even, maar de potentie moet enorm zijn.176,9 miljoen gulden is volgens mij meer dan wat NEWY uit de markt heeft getrokken destijds.

mark

Ik ben erg blij met het initiatief van Fortis Bank en NeSBIC. Dit is een signaal dat er toch bedrijven zijn die vertrouwen hebben in internet. De laatste tijd bekroop mij het gevoel dat dit niet meer het geval was. Inderdaad is het zo dat vlaggeschip hot-orange.com is omgevallen en het zal ook wel niet de laatste zijn die dit overkomt. In de mandje van Jreroen Mol zitten echter wel een paar interessante participaties. Zelf ben ik nogal gecharmeerd van Tornado-Insider. Deze publikatie heeft zeker potentie. Daarnaast ben ik zeer benieuwd wat er verder in het mandje terecht zal komen. Wat ik wel weet is dat dit meer zal zijn dan dat men tot nu toe voor de eerdere 120+ miljoen kreeg. De markt is terug in de realiteit en zo ook wat men krijgt voor een gulden, uh euro.

bart

Met enige jaloersheid neem ik kennis van het succes van Jeroen dat hij erin is geslaagd om nieuw kapitaal aan te trekken. Ik heb de afgelopen drie jaar een aantal internet bedrijfjes opgezet. Alles gefinancierd vanuit eigen cash flow. En altijd geldzorgen. Altijd weer zwoegen om aan het einde van de maand lonen te kunnen betalen. Vaak denk ik dan, sukkel die je bent. Je doet het helemaal verkeerd. Dit is weer zo'n moment.

bart bosboom

Zou iemand mij kunnen vertellen welke investering van Nesbic winst heeft opgeleverd. En beste naamgenoot zoals jij het doet ben je beter af dan dat je zo maar weer miljoenen in je schoot krijgt geworpen.

Paul van Keep

Bart, ik ben even voor je op de site van NeSBIC geweest. Het CTE fund, daar hebben we het hier over, heeft vorig jaar mei haar aandeel in Comsys verkocht aan IP Globalnet. Of ze daar winst op gemaakt hebben staat er niet bij. Sindsdien is er zo te zien geen verkoop meer geweest (niet verwonderlijk).

Peter

Ik moet hier toch zeggen "petje af". Nadat Hot-Potato.com was omgevallen had ik het bange voorgevoel dat hun financiers het zelfde lot te wachten stond. Ik ken de toko niet goed genoeg om te kunnen beoordelen, maar als ze geld in het blad (tornado-insider) gaan stoppen dan lijkt me dat een beetje zonde: markt voor hype-bladen ligt een klein beetje op zijn gat en met het wegvallen van zo ongeveer de grootste adverteerder (Hot-Potato.com) en het kwakkelende lot van wired.com, red-herring etc. lijkt me dat niet echt een gorilla die de centjes gaat terug verdienen. Nogmaals, ik ken de toko niet en het is pure speculatie, maar zou dat 50 mio. niet nodig geweest zijn om de andere toko's in de portefeuille niet om te laten vallen…?

guido

Graag wil ik toch even reageren op de reactie van Bart Pluis. Ik ben het met hem eens wanneer je ziet dat GorillaPark geld ophaalt in deze donkere dagen (voor de industrie dan). Echter de bedrijfjjes die de heer Pluis heeft opgezet kunen het niet halen bij die van GorillaPark. GorillaPark is origineel, maar de heer Pluis heefter een handje van om reeds succesvolle concepten tekopieren, imiteren en zelfs te stelen. Daar haal je geen geld mee op. Dus meneer Pluis zolang u niet met iets origineels komst zult u uit eigen zak moeten blijven lanceren. zodra u met iets origineels komt, kan ook u geld vinden.

Patrick Hoogendijk

Het is heel leuk voor Jeroen & zijn club dat zij NLG 50 mio opgehaald hebben. Wat mij zorgen baart is dat het een converteerbare lening is die in April 2002 afloopt – dat betekent dat zij ongeveer 7 maanden hebben op NLG 50 mio aan cash op te hoesten of ze zijn zeer waarschijnlijk een groot deel van hun aandelen kwijt. Zo'n bedrag kan je alleen binnenhalen door een van je portfoliobedrijven naar de beurs te brengen, te verkopen of door een nieuwe investeerder te vinden die de 50 mio schuld overneemt. Het eerste en laatste hebben een zeer lage kans van slagen op dit moment, dus mogen we aannemen dat GorillaPark denkt een (of meer) van hun portfoliobedrijven te verkopen in de aankomende 7 maanden. Ik heb 't vermoeden dat zij al in onderhandeling zijn met een aantal partijen en dat de 50 mio alleen bedoeld is als overbrugging tot die tijd. Historisch gezien, gaat 70% van "ge-incubated" bedrijven kapot, wordt 25% een redelijk success (1-5x de investering) en wordt 5% een groot success (50-200x de investering). Je kan dan zelf uitrekenen dat GorillaPark maar 1 groot success nodig heeft om alle andere (mislukte) investeringen goed te maken. Echter, ze moeten ook op de een of ander manier cash binnenhalen om hun eigen operaties te bekostigen…en daar zit nou juist het probleem! De mensen van GorillaPark enigszins kennende, heb ik 't volste vertrouwen dat een aantal van hun portfoliobedrijven binnen de aankomende 2-3 jaar met grote winst verkocht (naar de beurs gebracht) zullen worden. Maar zal GorillaPark zelf een financieel success worden, that's the question…… Patrick PS: Hot-Orange.com was misschien wel hun PR paradepaardje, maar was zeker niet hun financieel paradepaardje. PPS: NeSBIC CTE fund heeft in 't verleden een aantal zeer grote klappers gemaakt, o.a. Versatel. Zij weten echt wel wat ze aan het doen zijn.

Peter

Al is de VC nog zo snel, de realiteit achterhaalt hem wel. Ook Insider-Tornade (een potential volgens Mark hierboven) is zo goed als stuk. Zie {hier; http://www.planet.nl/pmm/0,1674,101_1498_194683,00.html }.Onbegrijpelijk dat Jeroen Mol er in blijft slagen geld naar binnen te krijgen. Er zit werkelijk niets meer in de portefeuille van GP dat nog een beetje kans van slagen heeft.

Patrick Hoogendijk

Peter, Het lijkt alsof je verstand hebt van VC investeren of misschien meer info over GP. Kan je ons vertellen welke GP bedrijven het niet zullen halen en waarom niet? Ik denk dat dat ons allemaal een stuk verder zal helpen dan het speculeren wat we nu doen.

volgt later

Een gorilla is ook maar een mens. Overigens is het bijna genant te zien hoe openlijk er door Patrick Hoogendijk gesolliciteerd wordt naar een baantje bij deze VC. Twinning niet gelukt, Doublespace niet gelukt, Kickstart ventures niet gelukt. Nu wil hij weer een gorilla worden. Ik hou mijn hart vast.

Patrick Hoogendijk

Beste Volgt Later, Je schijnt me te kennen…..maar toch net niet goed genoeg. Zelfs als je in de randgroep van mijn kennissenkring rondliep, zou je weten dat ik al meer dan 4 maanden op Curacao woon & werk (overigens niet in VC). Voor zover ik weet, gaat GorillaPark voorlopig hier geen office openen…. Ook zou je dan weten wat er werkelijk achter de schermen heeft plaatsgevonden bij Twinning, Doublespace en Kickstart. Jammer dat je je achter een pseudoniem (en fake emailadres) schuilhoudt, met je echte naam zou ik weten hoever je van de realiteit verwijderd bent. Ik hoor graag nog van je – wel of niet via deze forum. Patrick PS: heb je nog iets structureels bij te dragen aan dit forum? dan horen we dat allemaal graag.

Remko van den Toorn

Maar inmiddels woont mijnheer Hogendijk toch in New York!

Gino van de Herck

Het is inderdaad merkwaardig dat alle medewerkers van inferieure kwaliteit van Citco Curacao momenteel in de USA emplooi vinden. Waarschijnlijk zijn de kwaliteitseisen in de USA toch minder.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond