Deel dit artikel
-

GPRS wordt flop, UMTS duurt nog jaren, HSCSD de oplossing

Het gebeurt weer! Wederom bejubelt de ganse wereldpers een nieuwe techniek: GPRS! Hoera, het mobiele internet is gered. Razendsnel en spotgoedkoop, wat is het draadloze leven toch mooi… Nou, ik adviseer de met hoge verwachtingen gespannen, ongeduldige consument zich voor te bereiden op een nieuwe teleurstelling.

Alsof we nog niet genoeg afkortingen hadden zet mobiele telefoon-goeroe Wim Kolstee zijn opvatting over het falen van GPRS kracht bij met een nieuwe term voor ingewijden: HSCDD. Luister en huiver…

Even terug. WAP was toch crap? WAP is geflopt, toch? Daar was iedereen het toch over eens? Nou, is WAP over GPRS dan opeens wel een succes? Zijn die vier regeltjes text nu opeens een killer-app, omdat je GPRS telefoon 'always-on' is?

Nee, natuurlijk niet. Door de trage ontwikkelingen rond WAP, gecombineerd met internet-belevingen van de consument als breedband en 21-inch kleurenmonitoren, is de mens behoorlijk ongeduldig, en het WAP-forum is stiller dan ooit, als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Aan de WAP-applicaties ligt het niet meer. Alles wat je kunt verzinnen voor vier regeltjes text op een monochroom schermpje ter grootte van een postzegel, bestaat (en geloof het of niet: de pixel-girls is het best bezochte onderdeel op mmm.allwap.com). Maar we zijn nou wel klaar met monochrome postzegels met text.

Nee, er moet kleur, plaatjes en streaming audio en video komen. Dat is wat we willen. En dan niet met twintig Kbit/s, maar minimaal vijftig en liefst honderd Kbit/s. En een stuk goedkoper dan de huidige GPRS-prijzen. E�n MP3'tje downloaden via GPRS komt al gauw op tachtig gulden, twee MP3's op honderd, drie MP3's op f 120,- enzovoort. Een koopje! Deze drie noodzakelijkheden zijn voorlopig nog niet in zicht: WAP 2.0 duurt en duurt maar. Er is nog niet eens een introductie-datum aangekondigd om met een jaar te kunnen worden vertraagd! GPRS met honderd Kbit/s gaan we helemaal nooit meemaken. Netwerken gaan acht-slots downlink niet ondersteunen en niemand wil terug naar een telefoon formaat baksteen, omdat zulke hoge transmissiesnelheden zo veel stroom gebruiken, dat de huidige techniek van betaalbare, kleine batterijen gewoon nog lang niet zover is. En de packet-prijzen moeten dan zo drastisch omlaag om HTML via GPRS betaalbaar te maken, dat wappen (WML) zowat gratis wordt. Zit er niet echt in.

Maar we kunnen dan toch met onze PDA's, PocketPC's, Psion's, Palmpjes, Communicators en laptops draadloos internetten over GPRS? Ja, om te wappen. Maar wappen was toch niks? En HTML-sites dan? Ja, maar dat is uitsluitend weggelegd voor geduldige miljonairs. O ja, dit al gelezen? GPRS is here, but it&#39

UMTS
Over verkeerde verwachtingen wekken gesproken. De KPN maakte op 17 april 2001 een onvergeeflijke blunder, door te beweren dat er eind 2002 al ge-UMTS't kan worden in Nederland. De argeloze lezer verkeert door zo'n bericht in de veronderstelling, dat er met kerst 2002 een UMTS-telefoon onder de boom ligt, waarop dan het gezicht van tante Annie in Australi� verschijnt, die in streaming audio en video met haar funny accent de kinderen een mooie kerst wenst. Wat ook nog eens bijna niks kost, want het gaat toch allemaal over internet? Onzin. Geen sprake van. Als we geluk hebben zijn er op zijn vroegst in 2006 kleine gebieden gedekt. Waarom gaat dat nog zo lang duren? Dat hangt van meerdere zaken af.

* De overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het antennebeleid op gemeenteniveau afgegeven. Dat betekent dat de vijf operators met alle vijfhonderd Nederlandse gemeenten apart om de tafel moet gaan zitten. Die gemeenten ruiken natuurlijk ook geld en dat hebben de operators nou net effe niet meer. Dat worden dus langdurige en vermoeiende onderhandelingen. In Duitsland heerst deze problematiek ook. Lees dit bericht en huiver . De overheid zou hier een bespoedigende rol in kunnen spelen: zij heeft via de UMTS-veiling zes miljard kado gekregen. Geef elke gemeente een miljoen als ze direct akkoord gaan met antennes plaatsen. 500 x 1 miljoen is 0,5 miljard. Hebben ze toch altijd nog 5,5 miljard over met niks doen.
* Vervolgens moeten de antennes nog daadwerkelijk geplaatst worden. Het hele land moet open, kabels moeten gelegd worden, hardware en software moet landelijk worden aangepast, kortom, ook hier een lange weg te gaan.
* De telefoons. Natuurlijk zijn er al jaren foto's in omloop van de mooiste prototypes. Sommige zijn al daadwerkelijk operationeel in lokale testnetwerken. Maar hoe zit dat met de wereldwijde standaarden? Wordt het WML, HTML, cHTML of iets anders? En welke versie? Er zijn een hoop partijen die hun eigen standaard er maar al te graag doorheen willen drukken. Daar komt bij, dat verantwoordelijke organisaties als W3 en het WAP-forum niet bepaald bekend staan om hun slagvaardige manier van werken.
* Batterijen. Steaming media met hoge snelheid vreten stroom. Er is behoefte aan batterijen die wel een factor vijftig tot honderd sterker moeten zijn dan de huidige. Denkt u dat die er al zijn over anderhalf jaar? Ik ook niet.
* Dan zijn er nog zaken als billing, security, IP en onvoorziene tegenslagen, die altijd gebeuren met dit soort mega-projecten.

HSCSD
Maar, jongetje Kolstee, hoor ik u al vragen, wat moeten we dan nu? GPRS is het niet en UMTS duurt nog jaren! Eenvoudig: laten we beginnen met HSCSD (u mag mij quoten). Maar Nederland is zo'n beetje het enige land in Europa waar HSCSD in het geheel niet wordt ondersteund.
Korte uitleg HSCSD: het huidige GSM-netwerk draait op CSD-techniek (Circuit Switched Data). Daar gaat spraak en data (WAP) overheen. GPRS is een toevoeging aan het het GSM-netwerk, speciaal bedoeld voor data. Spraak blijft dan over CSD gaan, data (WAP) over GPRS. HSCSD is een ander soort upgrading van CSD. HSCSD staat voor High Speed Circuit Switched Data. CSD kent een maximale transmissie-snelheid van 9,6 (14,4) Kbit/s, maar met HSCSD kunnen snelheden tot 57,6 Kbit/s worden bereikt, gebaseerd op dezelfde CSD-techniek. Gewoon, draadloos HTML-pagina's bekijken met een acceptabele snelheid, voor ongeveer dezelfde prijs per minuut, afhankelijk van je abo. De antennes staan er al en de HSCSD-telefoons zijn er ook al en/of komen eraan: Nokia 6210, Siemens S40, Nokia Card Phone 2.0, Ericsson R520 en Nokia Communicator 9210.

Meer weten over HSCSD? Kijk op de pagina's van Nokia en Ericsson en op de pagina's van buitenlandse operators die HSCSD ondersteunen. Duitsland: D2 Mannesmann/Vodafone HSCSD , Engeland: Orange HSCSD , Oostenrijk: One HSCSD , Belgi�: KPN/Orange HSCSD , Zwitserland: Swisscom HSCSD , Luxemburg: Tango HSCSD , Denemarken: Sonofon HSCSD , Ierland: Eircell HSCSD . Mocht op den duur HSCSD niet meer voldoen, kan er overgestapt worden op EDGE , een soort logisch vervolg op GPRS en ook over het GSM-netwerk. Snelheden tot 473 Kbit/s, maar ook hier zullen dan de antennes en handsets de knellende factor worden.

Samengevat
GPRS: wie inziet dat het huidige WAP 1.x aan zijn maximum zit, en daar tevreden mee is, zal GPRS waarderen. Sneller en iets goedkoper. Voor degenen die WAP nu niks vinden, wordt GPRS een grote teleurstelling. Heel misschien dat WAP 2.0 in de verre toekomst daar een klein beetje verandering in kan brengen, maar ik denk het niet vanwege de lage snelheid. Wie denkt dat het fijn en goedkoop draadloos HTML-internetten met zijn laptop wordt, komt bedrogen uit. Draadloos HTML'en wordt een peperdure aangelegenheid , waarbij de prijs PER HTML-PAGINA gaat varieren tussen ��n en vijf gulden.
UMTS: een landelijk dekkend UMTS-netwerk met werkende toestellen duurt nog jaren. De operators willen wel, maar het geheel is een uitermate complex gedoetje.
HSCSD: veel sneller, veel goedkoper en veel gemakkelijker HTML-internetten.

Wim Kolstee

Deel dit bericht

12 Reacties

Eric Esselink

"HSCSD: veel sneller, veel goedkoper en veel gemakkelijker HTML-internetten."Droom lekker verder Wim, als telecommers nog niet eens gprs voor elkaar kunnen krijgen waarom zou dit ze dan wel lukken? Overigens is de prijs per MB ook al 30 cent voor een vaste lijn (bij 44Kbps, interlokaal/standaard)… "Wie denkt dat het fijn en goedkoop draadloos HTML-internetten met zijn laptop wordt, komt bedrogen uit. Draadloos HTML'en wordt een peperdure aangelegenheid, waarbij de prijs PER HTML-PAGINA gaat varieren tussen één en vijf gulden."GPRS vind ik wel interessant als:- De snelheid meer dan 33Kbps is- De prijs per MB HFL 1 bedraagt (3x zo hoog als een vaste lijn)- Ik mijn laptop kan koppellen aan mijn mob. telefoon via infrarood of rs232 Kan GPRS dit niet dan kan heel mobiel internet van mij in de prullenbak (wappen doe ik nu niet nooit niet), en kun je beter je aandelen kpn verkopen.

Jonathan Marks

Wise words, it will be an evolution towards EDGE. What with the delays announced in Spain, NTT doing a rethink, and the cancellation of the 3G conference in London, time for a re-think. It would be nice if the Telecom guys combined their plans with a rethink around the rebuild of DAB or even DVB-T networks. They have the "broadcast" bandwidth which would be ideal for a large part of client base, plus EDGE to provide the point to point services. The current "device desert" (look at the downturns for Psion and Palm), means the time is ripe for a meeting of the minds.

Vincent Everts

Beste Wim, je bent weer uitzinning aan het overdrijven. GPRS wordt wel een groot succes! Het is weer een lekker artikel en goed voor de discussie maar wat ben je weer heerlijk aan het overdrijven. Je hebt je lekker even uitgeleefd! Hierbij mijn publieke statement waarom ik denk dat GPRS WEL een groot succes wordt. De vraag is eerst: Waarom is wap geen succes? Is het vanwege die 4 regeltjes in dat scherm? Nee hoor, 15 miljard SMS'tje worden per maand verstuurd en gigantische hoeveelheden mensen gebruiken het zonder problemen. De kosten van SMS zijn ongeveer 2500,- per Megabyte(!) dus 5,- per megabyte is maar liefst 500x zo goedkoop dus wat zit je nu te zeuren dat het duur is (:-) mag ook goedkoper voor mij maar het is een stuk beter). Wap is ^%$^%$#%$#*&($#@@ niet vanwege het feit dat het scherm klein is of dat de diensten nog niet echt nuttig zijn (is wel waar overigens). Wap is rampzalig omdat het eindeloos duurt voordat je verbinding hebt met het netwerk. Als ik op een WAP knop druk dan duurt het 1 minuut voordat ik ingebeld ben, ingelogd, en op de plaats van bestemming ben. Verder mislukt het nog 6 van de 10 maal en ben ik daardoor in 1 uur gefrustreerd. Ook is het zo dat als ik de text aan het lezen ben dat de klok doorloopt wat ik onzin vind. Mijn allergrootste probleem is dat in de huidige telefoons nog geen Email pakket bevatten. Ze kunnen SMS ontvangen maar niet echte Email. Ik denk dat voor mobiele Internet diensten Email de killer app is (kijk maar naar het onbenullige stupide SMS met zijn 2500,- per megabyte en je bent het vast met me eens). Dus ik zit veel meer te kijken of de GPRS telefoons een pop3 account hebben zodat ik Email naar de telefoon kan downloaden en schrijven zonder dat ik online ben (SMS on steroids) Nog even iets over de prijzen. Het is onzin om alles uit te rekenen rondom de 1e megabyte. 30,- is voor het abonnement.Je moet alleen maar kijken naar de megabyte prijs en die is 5,-/extra megabyte. DUS, een Emailtje is ongeveer (als je geen powerpoint gaat downloaden) 1 kbyte max = 5 cnt, een wap pagina 5 ct en een html pagina via de laptop is 5,-/12 ongeveer 40 cent per stuk. Da's wellicht duur maar ikzelf ga het in ieder geval gebruiken. Ook daar hoef ik niet te betalen voor de minuten waarin ik het aan het lezen ben. I-mode in Japan heeft 20 miljoen gebruikers en er zijn 10 miljoen WAP gebruikers maar wel met always ON. De kosten per megabyte zijn daar 40,- dus 8x zo duur en ze krijgen het daar niet aangesleept. De WAP depressie is ECHT, maar dat betekent niet dat we ons moeten laten meeslepen met een frustratie van het afgelopen jaar. GPRS is different, sneller dan I-mode en 8x zo goedkoop. De fatsoenlijke diensten komen echt wel en WAP 2.0 met zijn kleurenscherm en streaming alles zal daar absoluut aan bijdragen maar is niet een noodzakelijke voorwaarde!!!! maar goed Wim, je hebt publiekelijk gezegd dat het GPRS Waardeloos is en ik heb gezegd dat het een groot succes wordt. Time wil tell. Groetjes! Vincent Evertswww.vincente.nlwww.insightpe.nl

Teun van Essem

allereerst : Emerce, bedankt voor deze nieuwe versie die het reageren via Netscape 4.7.x onmogelijk maakt. en nu : of EDGE/HSCSD de oplossing is is niet zo relevant; Libertel roept al 2 jaar dat het eraan komt. Mijn arme Nokia 6210 wordt doodmoe van iedere poging die ik doe om Edge in NL te gebruiken, bij welke carrier dan ook. Maar : ik wil me graag aansluiten bij een uitspraak van IDC vorig jaar : de favoured device for remote wireless access will remain the laptop and this will remain so at least until 2004. Wat dit betekent is dat de hele discussie over levensvatbaarheid van GPRS of UMTS eigenlijk irrelevant is; er zijn geen killer apps die de consument en masse zullen aanzetten om deze netwerken te gebruiken; het zullen voorlopig de zakelijke gebruikers (zoals ondergetekende) zijn die, met hun LAPTOPS (!!!) uren per dag gespoofed ingelogd zullen zitten op hun mail, op Citrix en op het Web, want via 9k6 gaat dit echt opperbest als je weet hoe het moet (21x compressie is beschikbaar als je maar wilt betalen). Dat dit via het huidige GSM netwerk best wat tikken en dus geld kost is puur een afweging; in de file, trein, bij een klant, in mijn hotel of waar dan ook, wil ik kunnen inloggen en werken. Dat levert namelijk meer op dan de tikken kosten. Zolang de operator V.110 over z'n netwerk toestaat, haal ik gemiddeld 64kb netto over 9k6 en wordt de verbinding gewoon automatisch hersteld als 'ie verbreekt.En als een van die jojo operators eens HSCSD opengooit, kan ik met dezelfde oplossing gewoon wat sneller (en wellicht goedkoper) werken.En nu de killer : Libertel heeft 1 1/2 jaar geleden al de hele investering gedaan om de boven beschreven service te kunnen bieden; waarom ze het nog niet hebben uitgerold is me een raadsel; komt toch omdat de operators zelf te weinig kennis hebben van dataverkeer/TCP-IP. En daarom begrijp je dat ik niet zit te knijpen of GP of UM er werkelijk komt; als het er eenmaal is, ontbreekt het de operators aan mensen die weten wat ermee kan. :-))) MVG Teun van Essem

Eelco Voogd

Heerlijk om die klein kneuterigheid te zien van twee Hollandse "visionaries" die elkaar lekker bestoken over een onderwerp waar niemand echt de waarheid kent. Hier in Duitsland kan ik tenminste echte tests lezen over HSCSD en die zijn nog niet echt overtuigend. (16,7 kb/s) Weet ik het dan? Nee, maar ik denk dat zolang de kosten niet extreem zijn en de toepassingen enigzins nuttig, dat we het wel rondkrijgen. GPRS, truncaten van te grote mail, en mail als killer app zijn wel woorden die me wat doen. Met mijn Sony CMD-Z5 kan ik al mijn popbox checken. Als hij dat nu iets sneller kan, het doet als ik er niet op zit te wachten (eens per uur b.v.) en het scherm gaat in kleur richting 200 x 200 pixs dan worden er al heel wat mensen blij. En hoe zat het ook weer met informatie? Moet ik altijd mijn informatie door iemand laten vertellen in streaming media? Nee hoor, geef mij die maar die lean & mean sites, in kleur maar met perfect gebruik van gif palette, jpg compressie en gewone tekstmenu's.. Kortom: Wim, laat het gewoon lekker een paar maanden berusten (we hadden het vroeger toch ook niet?) en Vincent, je zit weer op het randje van KPN grenzende optimisme… en ach, in de tussentijd ramt Stelios er nog wel wat "easy internet anywhere" concepten uit zodat het bijna overbodig wordt… en laten we die "last mile" ook dan eerst even regelen zodat we thuis wel met oma in Wichita kunnen babbelen… Eelco

Ronald Mannak

Mooi dat er weer eens een levendige discussie onstaat!Zelf vraag ik me af of de achterliggende techniek (de inmiddels onbegrijpelijke drie of vier letterige afkortingen) het succes zal bepalen. Wie heeft het relatieve succes van SMS zien aankomen? Het succes van SMS komt naar mijn mening niet vanwege de achterliggende techniek, want daar zijn we het allemaal over eens: die is vrij belabberd. Blijkbaar voorzag SMS in een behoefte, en wat voor techniek daar achter zit, zal de gebruikers worst wezen. (En waar ik me nog steeds over verbaas: de prijs lijkt de gebruikers ook niet echt te interesseren, want laten we wel wezen: de prijs van een SMSje staat compleet los van welke werkelijkheid dan ook). Of internetten via een mobiele telefoon een succes kan worden? Dat denk ik wel. Niet met de vier regelige monochrome displays waar in deze discussie over gepraat wordt. Dat denk ik niet. Maar tijdens een recente vakantie in Japan ben ik compleet verrast (je leest er wel over, maar als je er echt mee werkt, is het toch net effe anders) door het gemak van i-Mode. Mooie hoge resolutie schermpjes (heel uitgerekt, je kunt er prima op surfen) in kleur en een wel heel uitgekiende manier van bediening. Het gebruikersgemak van deze apparaten is verassend hoog. Zelfs ik die geen enkel woord Japans spreek zat binnen enkele seconden op internet! Enkele telefoons hadden zelfs een camera ingebouwd (zoiets als KPN Mobile vorig jaar liet zien in hun toekomstvisie nav hun toen geplande beursgang). De plaatjes kon je doormailen of uploaden. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als SMS-verslaafd puberend Nederland deze apparaten krijgt? GPRS, HSCSD, UMTS… ik vraag me af wanneer KPN Mobile i-Mode in Nederland introduceert.

Carl Mangold

1. De halve internetwereld wordt bevolkt door technische newbies die hun gebrek aan historische kennis verdoezelen door hun wereld de nieuwe economie te noemen. En dat is jammer, want dit gedrag kost klauwen met geld en levert de consument weinig of niets op. Televisie is ooit zwart/wit begonnen, kleur is er later aan toegevoegd. En wel op zo'n manier dat consumenten met zwart/wit televisies nog steeds alle uitzendingen konden bekijken (zij het in zwart/wit natuurlijk). Na kleur kwam teletekst, wat ook weer in het bestaande format is geïntegreerd. En alsof dit nog niet genoeg was is er ook nog high resolution breedbeeld (PAL+) aan het oorspronkelijke signaal toegevoegd. Upgraden van GSM naar high speed GSM lijkt mij een prima next step: de diverse aanbieders kunnen daarmee immers via hun bestaande netwerk zowel hun trage als snelle klanten bedienen. Het enige werk zit 'm in het installeren van wat software, het verbreden van de backbone bandbreedte (de weg die een GSM signaal aflegt gaat immers voor 90% door een ondergronds kabeltje) en het wat sneller bijplaatsen van antennes. 2. Hoe komt het toch dat iedereen denkt dat de wensen van de consument door technische mogelijkheden worden bepaald? Er is echt geen hond die niet Maurice heet die op zijn portable telefoon naar TV-commercials gaat kijken. En naar de radio luisteren? Dat gaat stukken beter en goedkoper via FM dan via GSM. Streaming data naar mobiele telefoontjes is de reinste flauwekul. Mijn voorspellingen: Binnen een paar jaar zullen consumenten worden bediend met een ietwat sneller (GSM?) netwerk, waarover ze foto's van hun vakantie, hun nieuwe vriendin of hun te kopen woning kunnen versturen (kijk voor portables met ingebouwde digitale camera op de sites van de diverse fabrikanten). Daarnaast kunnen ze zo nu en dan een nieuw 'wallpapertje' downloaden (van hun favoriete artiest), eventueel met bijbehorende HiFi beltoontjes.En binnen dezelfde termijn zullen op bedrijfsterreinen veel snellere netwerken worden aangelegd waarmee laptopgebruikers draadloos kunnen inloggen op hun bedrijfsnetwerk (of het netwerk van een flexfloor verhuurder). En zodra deze netwerken gemeengoed worden beiden de NS en de vliegtuigmaatschappijen soortgelijke verbindingen aan in hun business class.

Frits

Eerst de logica: GPRS is een extensie van GSM. Zowel de GSM en de GPRS infrastructuur worden onderdeel van de infrastrucuur voor UMTS. Het is dus onlogisch UMTS aan te bieden zonder eerst GPRS te introduceren. (met name door de lange uitrol tijden).HSCSD introduceren kost geld en is een concurent voor het onvermijdelijke GPRS. Strategisch niet een handige zet in een klein land als Nederland, zeker als GPRS over een jaar beschikbaar wordt. (misschien nog niet landelijk) Kijk naar de geschiedenis: Bij de invoering van GSM was het onbetaalbaar en was er van landelijke dekking geen enkele sprake. Eerst werd Amsterdam en daarna de randstad gedekt en daarna de rest van Nederland (wellicht zijn er nog steeds blinde vlekken). De eerste klanten waren zakelijke gebruikers waarbij belkosten van enkele guldens per minuut niet opwogen tegen de voordelen en efficiency verbetering. Deze groep zal ook niet twijfelen voor een paar euro per MB om hun e-mail te lezen, hun kennisnetwerk etc.De consument zal niet als eerste de foto van oma versturen, maar komt op den duur vanzelf als de prijzen dalen. Voordat deze UMTS gebruikt op grote schaal zijn we rustig drie of vier jaar verder: nog een lange tijd om wat praktische problemen op te lossen.

Carl Mangold

Beste Frits, Wist je dat GSM in Nederland alweer het vierde mobiele netwerk is? Het eerste mobiele netwerk (PMR) was weliswaar niet toegankelijk voor de consument, maar met PAMR 'belden' schippers al in de jaren '80 hun boodschappen door. Ikzelf ben overigens pas aan het mobiel communiceren gegaan toen dankzij het NMT netwerk de telefoons enigzins draagbaar werden.

Jerome Brussee

Ik vraag me af of iemand de laatste tijd nog de moeite heeft genomen om WAP te gebruiken. Zo ja, dan was je erachter gekomen dat het echt allemaal zo slecht niet meer is. Ga eens naar Tutch, meld je aan, voer je POP3 gegevens in en voor je het weet zit je zonder gedoe in ver onder een minuut op je telefoon je email te lezen.Daarnaast zijn de Mojo concert agenda, uitgaanstips, weerberichten, OV reisinformatie, filenieuws etc allemaal best het bekijken waard waarbij een pagina gemiddeld 3-4 seconden duurt om te laden. En echt niet dat ik daar plaatjes, kleur en andere toeters en bellen bij nodig heb. En GPRS maakt het allemaal alleen maar leuker. Ik denk dat er momenteel sprake is van een enorme anti-hype waarbij niemand WAP nog de kans wil geven. Laten we gewoon eens alle blabla vergeten en dingen nemen zoals ze zijn…

E Voogd

Heerlijk om dit negen jaar later te lezen met een iphone met 7.2 Mb HSDPA en voor 10 euro een gig afgekocht bij T-mobile.. is het toch nog allemaal goed gekomen 🙂 Nu internet op de telefoon bevredigend lijkt te zijn vliegt mijn gewone telefoonverbinding er elk gesprek wel drie keer uit.. teveel abo's op het netwerk in NL .. weer wat op te lossen..

Chris

Heerlijk om dit 14 jaar later te lezen. Vooral deze :
Er is echt geen hond die niet Maurice heet die op zijn portable telefoon naar TV(commercials) gaat kijken. En naar de radio luisteren? Dat gaat stukken beter en goedkoper via FM dan via GSM …

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond