Deel dit artikel
-

Gratis.nl koopt advertentiesite Gratismarkt.nl

Gratis.nl, een site voor gratis producten, heeft de advertentiesite www.gratismarkt.nl overgenomen. De overname geschiedde kort voordat Marktplaats.nl in handen kwam van eBay. Ook QXL Ricardo staat in de etalage.

Gijs Hoogerkamp van Matrix, het Antilliaanse bedrijf achter Gratis.nl, wil de strijd aan gaan met de grote jongens. In tegenstelling tot de marktleiders Marktplaats.nl en Speurders.nl is GratisMarkt.nl altijd zonder kosten voor de gebruiker.

Marktplaats.nl is sinds jaren de grootste en bekendste advertentiesite van Nederland. Sinds kort doet De Telegraaf met Speurders.nl hard zijn best om zich ook in deze markt te drukken. Dit lukt aardig, op Speurders.nl staan al bijna 750.000 advertenties.

Met GratisMarkt.nl wil Hoogerkamp nu ook een deel van de online advertentiemarkt in handen zien te krijgen, zo zegt hij. “Volgens ons zit internettend Nederland te wachten op een gratis advertentiesite.” Welke omzet GratisMarkt heeft is niet bekend, het bedrijf is net als Marktplaats in de begintijd afhankelijk van de verkoop van banners.

Sinds een jaar of vijf is de redactie van Gratis.nl dagelijks op zoek naar organisaties die proefmonsters, gratis tijdschriften of andere gratis artikelen aanbieden. Het bedrijf kwam vorig jaar nog in het nieuws door een rechtszaak die concurrent Gratiz.nl tegen de website had aangespannen vanwege de naamverwarring. Gratiz verloor die zaak.

Er zijn echter meer overnames op komst op de online advertentie en veilingmarkt: deze week werd bekend dat ook QXL Ricardo (in Nederland bekend als Ricardo.nl) verkocht gaat worden. Er zou onderhandeld worden met een potentiële koper, zo maakte de bestuursvoorzitter bekend. De koper is niet bekend, maar zowel eBay als Trader.com worden als kandidaten genoemd.

QXL begon in Nederland als onderdeel van de Engelse organisatie, maar veranderde de naam in Ricardo na een overname van het door Marc de Hond opgezette bedrijf Veiling.com. De internationale organisatie boekte de afgelopen jaren vrijwel alleen verlies. De Nederlandse organisatie schijnt wel goed te draaien.

Deel dit bericht

16 Reacties

Dennis

Vreemd toch dat geen enkele journalist het aantal advertenties die gekocht worden door Speurders bij Qoop en 2dehands vernoemen als het gaat om het aantal advertenties.Speurders koopt zo het hele assortiment van de site bij anderen in. gaan we tellen dan komen we op een organische groei van slechts 100.000 advertenties.

M Roelofs

Er is naar verluid 221 miljoen euro voor betaald.

Sander

Dat lijkt me sterk Wel is het (eigenlijk niet zo) opvallend dat ineens velen weer geld ruiken na de overname van Marktplaats.Zoals de gast die gratismarkt.nl exploiteert: er staan welgeteld 1700 advertenties!! (overgetikt van 2dehands.nl??). Dat kan je toch niet serieus nemen. Overigens zal de free publicity doelstelling wel zijn gehaald ;-) Wat zou Gratismarkt.nl voor Gratis.nl hebben betaald?

Marcel

@M Roelofs: Ik neem aan dat je het niet hebt over de overname van Gratismarkt.nl door Gratis.nl maar over de koop van Marktplaats.nl door Ebay… Ik ben trouwens wel *erg* benieuwd hoeveel er daadwerkelijk betaald is voor Gratismarkt, het is maar een tamelijk *kleine* site!

dennis

@ M Roelofs betaald speurders 221 miljoen voor de listings van Qoop en @dehands…????lijkt me een slechte deal…:)of heb je mijn commentaar niet goed begrepen?

Co

Er zit heel wat beweging in die veilingsites, alhoewel dit gratismarkt wel heel klein is en zelfs met gratis software is gebouwd. Wat komt er nog meer de komende periode? Echt goede sites zullen zichzelf nu ook wel willen verkopen denk ik. Gaat iemand marktzoeker.nl kopen?

ElMariachi

kijk maar eens goed op deze sites en je treft er nauwelijks nog consument-to-consument advertenties. Het zijn allemaal kleine (r)etailers en zelfs heuze piramidespelen (zoek bij Speurders maar eens op Ipod) De marktplaatsen verpesten zichzelf met de MKB-achtige adverteerders. Leveren wellicht meer transacties op maar de consument wil toch gewoon een 2e hands MP3 speler voor ongeveer de helft van de nieuwprijs en niet "nog in de doos" van een of andere witgoed winkelier? Tijd voor een c-to-c markplaats waar je gewoon weer lekker 2ehands kunt shoppen…Ebay doet nog steeds een slimme investering omdat ze schaal hebben. Gratis.nl doet dikker dan ze is…  

M Roelofs

@Dennis, De reactie was een slechte poging tot humor. Klaagt mijn vriendin ook regelmatig over.  @Elmariachi Gezocht op IPOD, 36 reacties. Hiervan 5 van een rare club. Laat ik er nu meteen afknallen. Dank voor je tip, doe dit vaker! Het is echt de bedoeling dat we een C2C site blijven, en dat zijn we in hoge mate ook. Op het gebied van auto al de grootste (mede door C's).

Michael

Gratis.nl koopt Gratismarkt.nl – weer een strategische tegenslag voor speurders ;) Ik hoop niet dat we nog meer van dit soort vreemde overnames krijgen – dit kun je toch niet serieus nemen

Dave

Gratis.nl en Gratismarkt.nl zijn hele kleine sites. Ik gok niet meer dan 1000 bezoekers per dag en dat is in deze branche klein. Maar wat niet is kan nog komen!! Alles staat plotseling te koop. En er zijn weer diverse partijen die de portemonnee trekken! Een tip: Beurs.nl is ook te koop!

Vince

Ik denk dat http://www.tekoop.nl nog steeds de enige echte C2C plek is waar je rustig je spullen kan aanbieden zonder dat je in de weg word gezeten door bedrijven die ook nog van al hun oude spullen af willen. p.s. tekoop.nl staat nog niet te koop.

Leo

@Vince: Laat me niet lachen. tekkop.nl heeft op dit moment "maar liefst" 1160 advertenties. Het aanbod in bijvoorbeeld de categorie Voertuigen is al minder dan wat 1 fatsoenlijke handelaar te koop zou hebben (IRL). Zo zijn daar 81 personenauto's 16 motoren, 31 fietsen en maar liefst 8 brommers.

ElMariachi

Gratis.nl leeft van advertentieverkoop via affiliate marketing en klik-netwerken. Prima inkomstenmodel want het kost ze zo te zien weinig knaken om hun site te onderhouden. En dat is nu net de vraag: hoe ga je je geld verdienen? Commissie of fixed fee op c-to-c transacties en wat moet je daarvoor aan service bieden…Lidmaatschap om te kunnen bieden op speciale items? Of advertentieinkomsten omdat je zo'n enorm bereik hebt? Net als bij de vacaturesite jongens geldt de vraag: aantal advertenties versus toegevoegde waarde diensten.  Blijkbaar is er geen enkele partij die zich wil concentreren op een Category of ProductMarktCombinatie.Is gewoon een kwestie van de engine whitelabellen en separaat in de markt zetten.   

gijs

Gratis.nl leeft idd van advertentieverkoop, gelukkig is de hoeveelheid bezoekers een veelvoud van wat hier genoemd wordt. Sinds de overname is het aantal bezoekers bijna verdubbelt en vertoont nog steeds een sterke groei. http://www.gratismarkt.nl houdt er een stevige redactie op na en netwerkmarketeers en mensen die enkel hun eigen website proberen te promoten worden dan ook vaak snel verwijderd. Het gaat idd om die mp3 speler van c tot c.

Fran Hesselmans

http://www.vraaghetaan.nl is ook te koopeen citysearch met meer dan 1 miljoen bedrijveneen zeer goedlopende sitegoede verdiensten, met wat inspanning uit te breiden tot de grootste site van Nederlandhet vraaghetaan teaminfo@vraaghetaan.nl

raimonds

Snel antwoord: laurentbinove@gmail.com
Hallo, ik ben een persoon die leningen aanbiedt aan internationale. Met het kapitaal moet worden gebruikt om leningen tussen korte en lange termijn speciale verlenen van 4000 tot 500.000euros alle serieuze mensen het echt nodig hebben, de rente is 3% tot 5% per jaar. ik verleent Financiële leningen, woningkrediet, investeringen lening, auto lening, persoonlijke lening. Ik ben beschikbaar om mijn klanten te ontmoeten in een maximum van 3 dagen na ontvangst van uw aanvraag.
niet ernstig refrein persoon

Meer informatie over Tel: 06 48 15 03 82
De heer Raimonds Simonin

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond