Deel dit artikel
-

Groen licht voor banken voor uitbesteding naar Amazon

Financiële instellingen krijgen groen licht van De Nederlandsche Bank om hun IT-diensten uit te besteden naar Amazon.com. Diens Amazon Web Services voldoet nu aan de toezichtseisen van DNB.

Nu DNB hierover positief heeft besloten, kunnen banken hun sites, mobiele apps, bankierplatformen, risicoanalyses en rekencentra deels of helemaal technisch gaan uitbesteden naar het cloudplatform van Amazon. Dat ontneemt deze financiële instellingen van de noodzaak voor zelf een volledig eigen IT-systeem. Ze kunnen hun IT-kosten gaan verlagen, mits ook aan de andere veiligheidseisen wordt voldaan.

Elders in Europa zijn het bijvoorbeeld Bankintern in Spanje en Unicredit in Italië die hun IT-kosten verlagen door zekere operationele zaken uit te besteden.

Financiële instellingen, en andere zwaar op IT leunende organisaties, zullen echter wel twee keer goed nadenken alvorens ze hun kernprocessen naar Amazon uitbesteden. Velen maken zich zorgen over de veiligheid van hun data nu blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA nagenoeg over op internet kan meeluisteren en aftappen.

De Amerikaanse Cloud Security Alliance deed een onderzoek waaruit blijkt dat slechts 31 procent van de ondervraagden hun cloudbeleid niet wijzigen na de PRISM-zaak. Meer dan de helft, 56 procent, zegt wel dat ze minder waarschijnlijk zijn om Amerikaanse cloudbedrijven te gebruiken.

Eurocommissaris Neelie Kroes waarschuwt Amerikaanse cloudbedrijven er ook voor dat de afluisterpraktijken van hun overheid tegen hen kan keren. Europese bedrijven vertrouwen minder dat hun data echt veilig zijn, omdat de overheid onopgemerkt grenzeloos meeluistert.

Foto: C4Chaos (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond