Deel dit artikel
-

Grootste Europese internetbedrijf Mail.ru op de beurs

De aandeelkoers van het Russische Mail.ru schoot op de eerste handelsdag met 30 procent omhoog. De Russische gigant haalde bijna een miljard dollar uit de markt.

Afgelopen vrijdag ging Mail.ru in Londen naar de beurs. De openingskoers werd vastgelegd op 27,70 dollar per maand, aan de bovenkant van de bandbreedte. Het bedrijf haalde 912 miljoen dollar uit de markt en kan nog eens 91 miljoen erbij krijgen als de belangstelling aanhoudt.

De koers staat nu op 34,94 dollar, wat een daling van 3 procent inhoudt ten opzichte van de slotkoers van vrijdag.

De beursgang waardeert Mail.ru op 5,7 miljard dollar.

Het nieuwe geld zal wordt gebruikt om voor 112,5 miljoen dollar 7,5 procent van de aandelen in profielensite vKontakte te kopen.

De beursgang van het bedrijf dat tot voor kort Digital Sky Technologies heette is bedoeld om de internetmarkt in het Russische taalgebied een impuls te geven.

Het bedrijf brengt 16 procent van zijn aandelenkapitaal naar de markt. Daarmee is het de grootste beursgang op het Europese continent van dit jaar.

Achtergrond

Mail.ru is eigenaar van de gelijknamige site, een grote lokale variant van Hotmail of Gmail. Daarnaast exploiteert de eigenaar van Mail.ru een portaal op dat domein.

De internationale tak van Mail.ru heeft daarnaast een belang in Facebook van 2,38 procent, in spellenbedrijf Zynga een belang van 1,47 procent en in koopjessite Groupon een belang van 5,13 procent.

??Het internetbedrijf is tevens eigenaar van chatdiensten ICQ en Agent en de grote Russische profielensites Odnoklassniki.ru en Moi Mir. Daarnaast heeft het belangen van 25 procent in profielensite vKontakte en online betalingsbedrijf Qiwi.??

Gezamenlijk bereiken deze lokale marktleiders circa 70 procent van de totale Russische internetpopulatie.

??Het is investeerder Digital Sky Technologies (DST) die dit portifolio internetbedrijven in de afgelopen jaren smeedde met gerichte overnames. Het bedrijf veranderde voor de beursgang zijn naam in Mail.ru. DST is grotendeels in handen van diens oprichter Alisher Usmanov, tevens grootaandeelhouder van voetbalclub Arsenal in Londen. Hij zal een deel van zijn aandelen liquideren.

Ook zakenbank Goldman Sachs en investeerders Tencent en Naspers verkopen een deel van hun waardepapieren. Recent nam het bedrijf investeringen aan van twee externe partijen. Het Chinese Tencent nam in april voor 300 miljoen dollar een belang van 10,26 procent in DST. Daarna, in juli, kocht het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers voor 388 miljoen dollar in contanten en een aandelenruil uit Mail.ru een belang van 28,7 procent in DST.??

Naspers is voor 35 procent eigenaar van Tencent en heeft daardoor direct en indirect 32,3 procent van DST in handen.??

Foto: zerospin (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond