Deel dit artikel
-

Half miljoen downloads Nederlandse open source 3D-film

Elephants Dream, een 3D-film die in Nederland louter met open source software is gemaakt, werd in een kleine maand ruim een half miljoen keer gedownload. Google subsidieert de doorontwikkeling van de filmsoftware en filmstudio's in Argentinië China en voormalig Oostbloklanden downloaden en kopen de filmproductiesoftware om zelf animatiefilms te maken.

"De film is nu al 533.000 keer gedownload, en dat is dan louter wat we kunnen meten", zegt Ton Roosendaal tegen Emerce. Roosendaal is maker van Blender.org, de open source software waarmee de animatiefilm Elephants Dream in 8 maanden tijd werd gemaakt. In de maand mei verstookte Elephants Dream 15 terabyte aan dataverkeer. Waar alle online kijkers vandaan komen, is moeilijk te achterhalen. De belangstelling is dermate groot, dat het uitkammen van de logbestanden een monnikenwerk zou zijn.

De film ging op 18 mei 2006 online als gratis download onder een Creative Commons-licentie. Ook alle studioaantekeningen zijn te downloaden. "Na twee dagen heb ik de downloadlinks even weg gehaald. De server bij sponsor Xs4all stonden te roken. Er wordt binnenkort een derde server bijgeplaatst."

De software is behalve als directe download ook via p2p op te halen. Torrent-client Tribler heeft daarbij een voorkeurspositie.

Alle documentatie, de film, extra's en een documentaire zijn ook als DVD te koop. Met de opbrengsten financierde Roosendaal een kwart van de productiekosten. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst en EU-subsidies waren co-financiers.

De Stichting Blender Foundation verkocht reeds een kleine 2.500 DVD´s met bron- en eindmateriaal. "Een studio in Argentinië is nu bezig een avondvullende animatiefilm te maken. Via IRC-chat hebben we dagelijks contact met ze. Maar ook in India, China en het voormalig Oostblok zijn de eerste projecten begonnen. In Hollywood hebben we grote klanten. Die hebben hun eigen, dure software."

Roosendaal: "De Blender-software is vier jaar geleden gekocht van de eigenaren en vrijgegeven als open source-software. Bij het ontwikkelen van open source-software is het lastig om gefocust te blijven. Daarom zijn we met een vijftal toptalenten uit Amsterdam bij elkaar gaan zitten om een goed uitziende film te maken", met Elephants Dream als resultaat.

"Hij is ook op Divx.com te downloaden. Ze benaderen ons om te vragen of ze de film op hun site mochten zetten en er nieuwe technologieën op los mochten laten." Vanwege het liberale licentiebeleid Creative Commons is het geen punt dat filmfans de animaties ook op sites als Google Video en YouTube publiceerden. Deze vorm van herdistributie blijkt bij andere sites een reclame-effect te hebben, meer verkeer naar de bronsite te genereren.

De film is gemaakt in HD-formaat, maar is ook in ´kleinere´ formaten beschikbaar. Als de financiën het toestaan, hoopt Roosendaal een volgende film te produceren.

Drie technisch studenten werken momenteel met Google-subsidie aan de doorontwikkeling van de Blender-software. De drie nemen deel aan de jaarlijks terugkerende Google Summer of Code. Dat is een Google-project waar uitmuntende studenten 5.000 dollar krijgen om aan open source-projecten te werken. De broncode van dat soort software is door iedereen te gebruiken. In totaal doen er 400 studenten uit 49 landen aan Summer of Code mee. De 'programmeerwedstrijd' duurt tot eind augustus.

Deel dit bericht

2 Reacties

Janny Schutte

Een goed geschreven artikel waarmee ik graag van op de hoogte wil blijven. Emerce, bedankt!

silvan

Let wel (citaat): "De Blender-software is vier jaar geleden gekocht van de eigenaren en vrijgegeven als open source-software." De filmsoftware is dus helemaal niet gebouwd volgens het open source concept, maar als commerciële software. Het is alleen later vrijgegeven als open source. Een kritisch verschil, omdat een heikel punt van open source is het uitvoeren van grote projecten en hoge kwaliteit daarin. Een ander voorbeeld van open source die helemaal nooit als open source is ontwikkeld, is Open Office. Dat is het vrijgegeven Star Office van Sun…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond