Deel dit artikel
-

Helft van satellieten Starlink in positie

Met de lancering eind vorige week van zestig satellieten is de helft van de infrastructuur voor breedband uit de ruimte van Starlink in positie. De eerste fase met in totaal 1.440 nodes zal over pakweg anderhalf jaar zijn afgerond.

Eigenlijk had SpaceX opnieuw een record willen vestigen door twee raketten te lanceren op één dag, maar het weer zat uiteindelijk niet mee. De geplande twee lanceringen van 30 augustus werden er een op drie september. De missie bracht opnieuw zetig kleine satellieten in een baan om de aarde. Het doel van Starlink, een dochter van SpaceX, is om breedbandinternet vanuit de ruimte aan te bieden.

De eerste fase van Starlink is op de helft, want er draaien nu 715 internetnodes rond de aarde. Na het afronden van de eerste fase pakt Starlink vermoedelijk door. Het heeft immers toestemming van de FCC voor frequentieruimte voor twaalfduizend satellieten en heeft een aanvraag bij telecomunie ITU lopen voor in totaal 33.000 satellieten.

Het is aannemelijk dat de verdere uitbouw van het internetbedrijf zal worden gefinancierd door Starlink naar de beurs te brengen. SpaceX is tot nu toe privaat gefinancierd geworden door oprichter Elon Musk, die sinds kort de op twee na rijkste mens op aarde is.

Starlink is van plan om elke twee à drie weken een pakket van zestig satellieten te lanceren.

Het bouwtempo van de nodes ligt rond de 1.500 per jaar.

Binnenkort beginnen de eerste betatesten van het commerciële product van de internetprovider. Beoogde klanten zijn juist niet mensen in stedelijke, dichtbevolkte gebieden. Die zijn doorgaans al goed voorzien met koper, coax of glas. De dienste worden eerst in Noord-Amerika aangeboden, maar zullen op termijn wereldwijd beschikbaar zijn.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

(Bekijk op YouTube)

Foto: SpaceX (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond