Deel dit artikel
-

Herroepingrecht geldt nu voor eBay (Duitsland)

Aanbieders van eBay Duitsland worden verplicht om artikelen die klanten niet willen hebben binnen veertien dagen terug te nemen.

Dat heeft het de Hoge Raad in Karlsruhe (Bundesgerichtshof) bepaald in een rechtszaak die een klant had aangespannen tegen een verkoper van een diamanten armband.

De bepaling heeft alleen betrekking op producten van commerciële aanbieders die een BTW nummer hanteren, en niet op particulieren.

De uitspraak met betrekking tot het zogenoemde herroepingrecht kan belangrijke gevolgen hebben voor commerciële aanbieders van eBay, die in de huidige opzet geen rekening hebben te houden met retourzendingen en daarop ook hun marges hebben afgestemd. In de ogen van de Hoge Raad is kopen bij eBay echter gelijk aan ’kopen op afstand’ en daarvoor gelden Europese regels.

In Nederland is de wet ’Bescherming van de consument bij op afstand gesloten overeenkomsten’ (wetsvoorstel 26 861) al op 1 februari 2001 in werking getreden. Ook die schrijft voor dat bij elke overeenkomst op afstand de consument een termijn van ten minste 7 werkdagen heeft waarbinnen hij de overeenkomst kan herroepen zonder betaling van een boete en zonder opgave van redenen. De consument moet in dit geval ten hoogste de kosten voor het terugzenden van de goederen betalen.

De regelgeving geldt net als in Duitsland officieel niet voor verkoop bij opbod, dus bijvoorbeeld internetveilingen, maar het is de vraag of via een rechtszaak de retourplicht alsnog kan worden afgedwongen. De Thuiswinkelorganisatie, de branchevereniging voor bedrijven die producten en of diensten op afstand verkopen aan consumenten, kon gisteren nog geen reactie geven. eBay Nederland moest de uitspraak gisteren eerst nog bestuderen en kon alleen bevestigen dat het om Europese regelgeving gaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond