Deel dit artikel
-

Hoge verwachtingen BinckBank van ‘eigen Facebook’

Facebook is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij de deze week gelanceerde beleggerswebsite Shares.nl en Shares.be van BinckBank. Toch leunt de site sterk op een grote gemeenschap van particuliere beleggers. ‘We wilden meeliften op de bekendheid van Facebook.’

De nieuwe site is in het leven geroepen door BinckBank in samenwerking met de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) en de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB). Op de site worden vooraanstaande nieuwsbronnen, zoals Dow Jones en ANP, samengebracht met sociale media en commentaar van beleggers zelf.

Er zijn door online communicatie bureau Dr. Kominski algoritmes ontwikkeld om het gedrag van gebruikers herkennen en op basis van hun interesses specifieke informatie voor te schotelen. Zo gaat de status van de gebruikers omhoog al naar gelang hun kennis van de markt. Zij krijgen onder meer de vraag voorgelegd wat specifieke aandelenkoersen gaan doen.

Er zijn verschillende redenen waarom BinckBank met de site is begonnen, zo vertelt woordvoerder Harmen van der Schoor aan Emerce. ‘De belangrijkste reden is dat wij gemerkt hebben dat na de kredietcrisis er weinig vertrouwen meer is in adviseurs van de banken, men gaat liever af op het oordeel van andere beleggers.’

Daarbij hebben sociale media als Facebook en Twitter als inspiratie gediend. Deelnemers kunnen elkaar volgen of blokkeren, zoals op Facebook en Twitter. ‘We hebben de vergelijking bewust getrokken om mee te kunnen liften op hun bekendheid,’ zegt Van der Schoor.

Een andere reden voor Shares.nl is volgens Van der Schoor dat traditionele beleggingsclubs in aantal slinken of sterk vergrijzen. De jongere generatie wil online geïnformeerd worden of in contact met elkaar komen. De VFB telt bijvoorbeeld circa 250 clubs onder haar leden, minder dan de helft van tien jaar geleden. In 2000 waren nog 550 beleggingsclubs actief in Vlaanderen. Shares.be kan rekenen op een aantal vaste columnisten, onder wie Patrick Millecam en Nic Van Broekhoven van vermogensbeheerder Value Square.

De site wordt inmiddels goed bezocht, zegt Van der Schoor. ‘We hebben sinds de lancering al 5000 leden’. Shares.nl blijft vrij van censuur en van commerciële boodschappen. Volgens Van der Schoor is er maar een persoon vrijgemaakt voor het beheer. ‘Er zit veel intelligentie ingebouwd.’ Het rendement voor de online broker moet komen uit de betere beleggingsresultaten van rekeninghouders. Het aantal transacties bij BinckBank is vorig jaar in het derde kwartaal fors teruglopen.

Deel dit bericht

8 Reacties

Allards

Shares een geweldig initiatief dat beleggers dmv Social Media samenbind zodat zij informatie en idee?n kunnen uitwisselen. Helaas snap ik het volgende niet: Waarom moeten gebruikers een nieuw account aanmaken ipv dat dit via Facebook Connect of de equivalenten die Twitter en Linkedin hebben loopt? Als de site om sociale media draait waarom dan niet koppelen met en hergebruiken wat al bestaat? Ook kan ik geen Twitter, Facebook en Linkedin aanwezigheid vinden van Shares zelf? Dit zou prominent op de site aanwezig moeten zijn hoe kun je een sociaal media platform pretenderen te zijn als je daar niet zelf in participeert?! Dit zijn gewoon een paar dingen die me opvallen.

Patrick

Wat dacht je van meer privacy ?

JP

En eigen data bestand.

Oli4b

Ik wilde precies datgene zeggen als Allards, weinig sociale media integratie. Ook in de profielmogelijkheden op de site mist het nodige, maar wel een erg leuk inititiaf, hoop van harte dat het van de grond komt.

mvr

He he, eindelijk de legalisatie van voorkennis.

Frans Jan Boon

@Patrick @JP: Als Shares gebruik zou maken van een app of gadget op een sociaal netwerk dan kan daar beveiliging in aangebracht worden en (daarmee en/of m.b.v. standaarden als OpenSocial en OpenGraph) een databestand aangelegd worden.

Jeroen

De openheid van Shares en de eventuele connectie met Facebook/twitter heeft niets te maken met privacy! Privacy is bij deze bedrijven beter geregeld dan bij een gemiddeld Nederlands bedrijf! Denk dat juist een link met Foursquare en Twitter leuk is om zo de link van online naar offline interactie te brengen. Binck belegger en wens de bank veel plezier met dit ondernemende initiatief

Patrick

Privacy in de zin dat je niet alles rondom je geldzaken wilt delen met de mensen met wie je op facebook of twitter zit

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond