Deel dit artikel
-

“Honderdduizend hotspots eind 2005”

Eind 2005 zullen er wereldwijd 100.000 publieke hotspots zijn. Dat heeft Informa Telecoms & Media becijferd. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2005 waren er bijna 85.000 hotspots wereldwijd. De groei van het aantal hotspots zet voorlopig dus flink door.

De hardste groei van het aantal hotspots wordt in de regio Azië Pacific gerealiseerd. De regio zag het aantal hotspots toenemen van 21,112 in het tweede kwartaal van 2004 tot 27,171 in het tweede kwartaal van 2005. Dat betekent een groei van 35 procent. Hardste groeier is op dit moment het Australische Telstra dat nu 711 hotspots (ten opzichte van 309 in het eerste kwartaal van 2005) exploiteert in Australië. Grootste in de regio Azië Pacific is Korea Telecom met meer dan 13.000 hotspots. 

Toch nam het aandeel van de regio Azië Pacific binnen het geheel af van 39 procent in het tweede kwartaal van 2004 naar 32 in het tweede kwartaal van 2005. De groei op andere continenten nam wel exponentioneel toe. West-Europa zag zijn voorsprong oplopen van 40 tot 42 procent, terwijl Noord-Amerika  zijn aandeel zag stijgen van 21 naar 26 procent. Gedetailleerde cijfers over wie de grootste is in Europa en Noord-Amerika geeft Informa Telecoms & Media jammer genoeg niet. Evenmin wie op dit moment de meeste hotspots aan het uitrollen is.

Volgens een andere studie die vorige week werd uitgebracht door In-stat zal het aantal hotspots in 2009 al 200.000 bedragen. Dat zou een verdubbeling betekenen ten opzichte van eind dit jaar. Het merendeel van die hotspots zullen in cafes en restaurants te vinden zijn, zo voorspelt In-Stat. De totale markt zal tegen die tijd goed zijn voor een gezamelijke omzet van maar liefst 3,5 miljard dollar. Niet iedereen gelooft in de projecties van In-Stat. Sommige analisten houden er rekening mee dat er tegen 2007 hotzones zullen zijn. Dat zijn grote gebieden waardoor minder individuele hotspots nodig zijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

Luc Franken

Het is goed mogelijk dat de stijging flink versneld gaat worden door de komst van Google Wifi: http://wifi.google.com/download.html en http://wifi.google.com/faq.html  Google is op dit moment bezig de geruchtenstroom goed op gang te brengen. Ze hebben een paar dagen de site online laten staan maar nu weer offline gehaald. Naar aanleiding hiervan zijn er al vele persberichten de deur uit gegaan. Dat Google de kracht en de middelen heeft om dergelijke acties uit te voeren is bij iedereeen wel bekend. Wanneer ze gaan beginnen zullen die 15000 hotspots weleens snel gehaald kunnen worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond