Deel dit artikel
-

Hyves stelt platform open met publicatie API

Met de publicatie van de eerste afgeronde versie van de Hyves API geeft het bedrijf externe programmeurs toegang tot zijn systeem. De eerste integraties, met bijvoorbeeld iGoogle en Windows Vista, verschenen reeds. Hyves verwacht veel van lokatiegebaseerde toepassingen.

Het was al enkele maanden in voorbereiding en de eerste toepassingen verschenen al voor de jaarwisseling. Maar zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven, lanceerde Hyves vorige week de 1.0-versie van zijn API.

Integreren met Vista

Deze technische stap staat toe dat externe programmeurs data van geregistreerde Hyvers uit de site kunnen trekken om daar nieuwe programma’s mee te maken. Dat kan enkel met toestemming van de gebruiker. Dat kan bovendien op ieder moment via deze pagina worden ingetrokken.

Applicaties kunnen de vorm krijgen van een apart programma op de desktop van de computer, een aparte website een onderdeel van een andere site.

Een concreet voorbeeld van een Hyves-applicatie is de Google Map waarop Hyvers hun vriendenclub kunnen plotten. In één oogopslag zien ze op een landkaart wie waar woont. Een ander voorbeeld is de zogeheten Hyves-gadget die gebruikers van iGoogle aan hun pagina toe kunnen voegen. Een vergelijkbaar iets bestaat voor Windows Vista. Een aantal van dit soort Hyves-‘programma’s’ staan hier op een rij.

De documentatie van de API staat in deze wiki. Belangstellende programmeurs kunnen niet direct aan de slag. Ze moeten eerst formeel toestemming vragen om de API te mogen gebruiken.

Geld verdienen is verboden

Eén van de onderdelen van de API-gebruiksvoorwaarden is dat programmeurs geen commerciële toepassingen mogen maken op basis van de persoonsdata die ze uit Hyves halen. Om toch commerciële toepassingen te kunnen bouwen, dient de programmeur eerst expliciet toestemming te krijgen van de leiding van de profielensite.

Voorts moeten programmeurs bij eindgebruikers expliciet aangeven met wat de applicatie doet. Programmaatjes die onder valse voorwendselen worden gepubliceerd, mag Hyves direct verwijderen.

De gebruiksvoorwaarden melden ook: "Content [mag niet] langer opgeslagen of bewaard [worden] dan nodig is om de dienst te verlenen die Gebruiker door middel van de Hyves Applicatie aanbiedt, waarbij geldt dat Content in ieder geval niet langer dan 24 uur zal worden opgeslagen en niet ter beschikking van derden zal worden gesteld."

Het profielenbedrijf is ook duidelijk in het afwentelen van iedere mogelijke schade die door een API aangericht zou kunnen worden.

Mobiele aspect benadrukken

In een vraaggesprek met Tweakers zegt Hyves-baas Raymond Spanjar dat gebruikers Hyves in de toekomst beter moeten kunnen gebruiken wanneer ze onderweg zijn, of op een andere locatie dan thuis. Daar vindt immers veelal de sociale interactie plaats.

De nieuw gepubliceerde API voorziet daar. Eén onderdeel van Hyves is namelijk ‘Wie, Wat, Waar’ (WWW), een invulvenster waar Hyvers zeggen wat ze waar aan het doen zijn. De informatie achter deze WWW-toepassing is ook aan te roepen van buitenaf, bijvoorbeeld vanuit een mobiele telefoon die de lokatie-informatie vervolgens op een Google Map plot.

In het tweede kwartaal van 2008 ondersteunt Hyves ook het vanuit Google geïnitieerde OpenSocia-systeem. Het doel van dat systeem is uniformiteit aan te brengen in de datastromen op en tussen webtoepassingen en profielensites.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond